Tiramisù

Tira mi sù.. ili prevedeno s talijanskog - Podigni me.. Eto, o tome ćemo danas..






Većina tvrdi- čokolada je njihov prirodni podizač dobre volje.. Na moju (ne)sreću, nikad nisam bila toliko zagriženi čokoladoljubac, pa sam uvijek pronalazila drugačije, kreativnije načine da loš i mrzovoljan dan pretvorim u dobar.. Ili da se barem zavaram, pa ga na neki način vizualno skratim i da brže prođe. Naravno, ima i onih koji su mrzovoljni svaki dan i, unatoč svemu dobrom što ih okružuje, ne vide ništa pozitivno oko sebe.. Ali njih moj "Tira mi sù" ionako nikada neće uspjeti  podići..
Ovo je za sve vas djevojke (i muškarce) u PMS-u, kojima se zaaaaaaaista ne da sat vremena spremati i peći neki čokoladni kolač da bi ga nakon toga slistili u 15 minuta. Jer kad je loša volja u pitanju, nikome nije do čekanja!
Ok, a sada hoćete iskreno koji je moj skriveni motiv za pravljenje tiramisùa baš iz vedra neba?
Mnogi koji su čitali moj posljednji recept (Red velvet cupcakes) potajno su si (i prilično praktično) sigurno mislili- Ma odlično, sve je to super, ALI.. Kupiš mascarpone od 500g (koji inače nikad ne koristiš), i od toga iskoristiš 120.. a ostatak kutije šta? Baciš? Tražiš neki novi recept gdje ćeš ga iskoristiti?
Dakle, moj mili Tiramisù prvenstveno je bio rezultat ostatka mascarponea u frižideru.. Kojeg je totalna šteta baciti.. ili ostaviti da se pokvari (i na kraju baciti). Moje rješenje?

Tiramisù
4 jaja
4 velike žlice šećera u prahu
400g mascarponea
piškote
šalica kave (ili nescafea) s malo ruma


DA! Tako je jednostavno! Tko bi rekao, ha? I još jedan hint- pretpostavljam da ste u receptu primjetili sve na 4.. Što bi značilo da je recept upravo toliko jednostavno i smanjiti za količinu.. Radite ga samo za sebe- 1 jaje, 1 žlica šećera, 100g mascarponea.. Radite ga za dvoje.. broj 1 promjenite s 2.. Ne moram dalje, ne?

A sad- što i kako? Da vam olakšam, tu su objašnjenja i - slikice!!

Daklem, krenimo sa odvajanjem jaja.. u prvu (crvenu) zdjelu stavite žutanjke, a u drugu (plavu) bjelanjke.
Žutanjcima dodajte šećer i miksajte.. 5-7minuta.. (dok ruka ne zaboli..) (osim ako ste vlasnici KitchenAid-a, ufff, sretnici jedni). Kada se žutanjak i šećer pretvore u gustu "pasta" smjesu, dodajte mascarpone i na najmanjoj brzini promiksajte tek toliko da se sjedine.
Operite i dobro osušite žice miksera te krenite u miksanje bjelanjaka u čvrsti snijeg. Teško je reći koliko dugo je potrebno za miksanje čvrstog snijega, ali jednom prilikom sam čula savjet jedne kuharice koja je rekla- "Bjelanjak je teško (makar moguće) pretući, ali često se dogodi da ga ne istučemo dovoljno." Dakle, bjelanjke miksati dok se ne stvore kruti vrhovi smjese (više nisu glatki i tekući) i smjesa se čvrsto drži skupa.


Photobucket

Bjelanjke dodati u smjesu s jajima i mascarponeom, te drvenom kuhačom (nikako mikserom!) lagano miješati smjesu, i to na način da grabimo gustu smjesu s dna i prebacujemo na vrh, i tako sve dok se smjesa potpuno ne udruži u jednu i postane predivno, lagano i pjenasto žuta (takva je i okusom).

Osim ove smjese, dakako, potrebna nam je kava+rum u koju ćemo umakati kekse/piškote. Kavu zakuhajte prema svom vlastitom okusu, ali vi kavomrsci, nemojte je se ni toliko bojati. Znam da već vrtite glavom i glasno protestujete, ali niti ja ne pijem kavu.. No u tiramisù jednostavno paše. Neće imati pretjeranu aromu kave jer će blaga i slatka krema ostaviti veći dojam.. A bez kave, ovaj kolač je jednostavno prazan i presladak.

I eto, spremni smo za slaganje kolača..  Svi smo već navikli na onaj klasičan Ladyfinger oblik, ali u Lidl-u sam pronašla okrugle kekse koji su okusom i sastavom gotovo identični piškotama, pa su ovog puta oni korišteni u izradi. A i odlično pašu u moje plastične čašice, koje koristim za sve slične deserte.

Dakle, kekse namočite u toplu kavu pomješanu s rumom i stavite na dno posude. Preko keksa stavljamo žlicu lagane mascarpone kreme. Ponovo namočimo i poslažemo nove kekse na kremu i tako sve do vrha čašice.Posljednji sloj s kojim završavamo je dakako krema, koju nožem poravnamo sa rubom čaše/čašice koju koristimo.
Photobucket
Photobucket

Završni detalj svakog tiramisùa je posipani kakao u prahu, kojeg je najlakše posipati malom cjediljkom, čime ćemo razbiti grudice u kakau i biti sigurni da je kolač posipan isključivo prahom.

Photobucket

 I to je to.. Nakon ovoga, kolač bi trebao odstajati u frižideru koji sat.. Naravno, ako uspije.. Ako ne, hej.. pa tko će znati.. Svoju svrhu odradit će s frižiderom ili bez njega, sigurna sam.

Photobucket
I da, jedan sitan detalj.. Ovo je originalni recept talijanskog tiramisùa u koji ne ide slatko vrhnje ili slične namirnice koje bi ukrutile ovaj kolač i učinile ga mogućim za rezanje. Ovaj kolač ne može se rezati niti servirati u obliku kocke koja stoji na svom mjestu, nepomična i čvrsta, već isključivo jesti iz posude u kojoj je i napravljen.

Za vas kojima treba nešto da vas podigne, da je legalno i brzo dostupno.. Želim vam svima puno dobre volje, veselja i optimizma.. I da je među vama što manje onih koje ni ovaj idealni desert ne može podići!

Comments

  1. Prekrasno :) hvala bogu da sam tebe našla da me veseliš sa ovakvim jednostavnim i brzim receptima :) ovo ide na probu, milim već ovaj vikend :)

    ReplyDelete
  2. E posudice su ti boli glva i sad si mi dala ideju da se za čaše mogu i male vazice staklene koristiti. Genijalno. Ja sam ga skoro pravila prvi put, ali sa jajima kuvanim na pari jer sam imala goste koji su osetljivi po pitanju toga, i dodavala sam slatku pavlaku umućenu i ona nije učvrstila ništa, čak ga je i razredila. Amareto obožavam pa sam pola grada obišla da ga nađem. Nestašica!!! Uglavnom, meni je fenomenalan dezert, a ja i blogerice smo pravile i domaći maskarpone i bio je super.

    ReplyDelete
  3. Domaći mascarpone???? :O Kako, kako, kako? Moraš mi poslati link na to, zbilja me zanima..
    A čašice.. hahaha.. toliko su bile jeftine da mi je bilo i smiješno, ali toliko su se pokazale korisne i iskoristive da nikad neću zažaliti..

    ReplyDelete
  4. Fantazija! Volim brze recepte.
    Ove posudice su stvarno super.

    ReplyDelete
  5. Posudice su iz Offertisime, svega cca 15kn su bile, 10kom. Jedino sto su zelenkaste, a ne prozirne..
    BTW- Hahahaha, kako me zbunilo kad sam vidla ime uz pitanje.. Mislim se- to ja nisam napisala.. huh? Ili jesam? Ma mislim da nisam..

    ReplyDelete
  6. Svrati na moj blog čeka te nagradica.

    ReplyDelete
  7. Jednostavno, brzo i jaaaako dobro! Bas simpaticno izgledaju, svidjaju mi se ove posudice i cela ideja :)

    ReplyDelete
  8. Ja volim čokoladu, i to baš u njezinom tvorničkom obliku, u obliku table. Ok, nisam izbirljiva, ne mora biti tabla, mogu i praline:) ali nikako ne volim sve te čokoladne kolače u koje idu jaja, šećer, maslac itd. (sve ono što ide u kolače) - meni ti ostali sastojci "ubiju" čokoladu.
    Tiramisu izgleda simpatično, ali nisam ljubitelj toga, i to zbog sira, sir u slatkim jelima mi je užasan (ali slani sir obožavam!). Što se domaćeg mascarponea tiče, nemam namjeru praviti se pametna, ali vidjela sam recept isproban na nekoliko blogova, a kako nisam zainteresirana da to isprobam, nemam zabilježen taj recept niti link, možeš malo proguglati, sigurno ćeš ga naći:)
    Ove posudice izgledaju zgodno, vidjela sam ih negdje (valjda u Offertisimi?), ali ne radim takve "šaličaste slastice", kod mene se kolači rade u "divovskim mrcinama od limova" - da se ima "za narezati" (to je ona starinska seljačka varijanta).

    ReplyDelete
  9. Interesantno i sve skupa zanimljivo napisano, a i recept mi se jako sviđa i izgledom i opisom!

    ReplyDelete
  10. @Sanela Mallory- znam na što misliš, jer i kod mene se doma isto tako radi- u mrcinama od limova, da se ima šta jesti tri dana bez prestanka.. Ja sam uvela slatko na kapaljku, u malom.. nisu svi baš oduševljeni, al bar im se sviđa to što spremim, počinju cijeniti i maleno.. :D

    ReplyDelete
  11. Prekrasno ti izgleda tiramisu :) ove čašice su ga stvarno totalno podigle... Samo da nešto malo napomenem kao odgovor na ono što si rekla o bjelanjku. Dovoljno je čvrst onda kada posudu u kojoj ga miksamo možemo okrenuti naopako a da se snijeg ni milimetar ne odvoji od posude, znači, ne ispadne iz nje ;). Eto, savjet jedne domaćice koja voli kuhinju a isto je daleko od te profesije :D

    ReplyDelete
  12. @Anonimno- na žalost, to "okrenuti posudu naopako" vrijedi za one koji već neko vrijeme kuhaju.. pa znaju kad bi moglo biti vrijeme da probaju okrenuti posudu.. Najbolje se naučiti okom vidjeti kada je bjelanjak gotov.. Okrenuti posudu dođe samo kao test i potvrda oku da je bilo u pravu.. :D

    ReplyDelete

Post a Comment