Palačinke u šalici

Što može biti više zbunjujuće od naslova koji ste upravo pročitali? Ovaj tren se ne mogu sjetiti niti jednog zanimljivog primjera, ali za večeras- neka i ovo bude dovoljno.

U posljednje vrijeme, priznajem, nisam bila osobito prisutna.. ALI, upravo zbog toga na red je došlo nekoliko izvještaja o isprobavanju recepata koje sam dugo zapisivala i čekala pravo vrijeme. Ovo je jedan od..

Ne znam kakvi su običaji u drugim domovima, ali kod mene doma palačinke se nikada ne rade za doručak, ili kao desert za ručak.. Palačinke su večera. Kada vidite fotke u mom postu, biti će vam jasno i da su moje mini palačinke iz šalice također bile večera, jer rasvjeta je baš.. ono.. noćna (mora). :D

Photobucket
Na ovaj recept naišla sam na jednom od svojih omiljenih blogova/siteova s kolačima, vječnom inspiracijom i veseljem za moje oči- poznata i popularna Bakerella (koja je, između ostalog, "izumila" cake pops, po meni najdivniju stvar nakon dolaska cupcakesa na scenu). Bakerella cupcakese i muffine peče prilično rijetko, pa sam pretpostavila da su ovi zaista posebni kad ih je stavila u svoj "Featured sweet" boks.

Dakle, recept koji se nalazi na njenoj stranici za ove Mini Pancake Muffine nisam mnogo mijenjala, jedino što sam javorov sirup zamijenila medom i što sam recept prevela na naše mjere (jer još uvijek nemam mjericu za cup.. wishful thinking). I da napomenem, u ovom slučaju je riječ o američkim palačinkama, a ne crêpe palačinkama. Dakle, preveden recept zvuči ovako:

 Mini muffin palačinke sa komadićima čokolade
125g brašna (oštrog)
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
2 velike žlice šećera
240ml Stepka (ili kiselog mlijeka /tekućeg jogurta)
1 jaje
2 velike žlice meda
2 velike žlice rastopljenog maslaca
50g čokoladnih komadića

Sjećate se one moje prijašnje podjele sastojaka na mokre i suhe? E pa rekla sam vam da gotovo sve na taj način radim.. Ovaj recept je još jedan od njih.
Dakle- suhe namirnice (brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, sol, šećer i komadići čokolade) pomiješajte u jednoj zdjeli,
a mokre namirnice (Stepko, jaje, maslac) izmiksajte u drugoj.
Što se čokoladnih komadića tiče, primjerila sam da se u zadnje vrijeme i u našim supermarketima daju naći paketići "chocolate chipsa" koje je Bakerella koristila u svom receptu.. koji su meni i dalje preskupi, pa jednostavno izvažem čokoladu za kuhanje i nasjeckam ju na komadiće (ne presitno da se izgube u kolaču, ne prekrupno pa da se ne uspiju rastopiti). 

Pravljenje ovih muffina upravo je toliko jednostavno i brzo koliko se to čini i zvuči tako. Suhe namirnice umiješajte u mokre (koje su prethodno izmiksane) i miješajte lagano dok smjesa ne postane jednolična.

S ovom smjesom naravno da možete peći palačinke na tavi, no u ovom slučaju, njome sam punila kalupe za mini muffine. (Ukoliko nemate te kalupe, koristite one obične, za standardne muffine). Mini muffine pecite na temperaturi od 180°C  cca 8-10min, dok je za muffine standardne veličine potrebno nešto više (oko 15) minuta.

Rezultat? Sočne, rahle muffin palačinke sa komadićima otopljene čokolade.

Photobucket

I još jedan isprobani savjet i moja preporuka.. Znate onaj fondue sistem umakanja? Napunite zdjelicu omiljenom vrstom meda i pustite goste/obitelj da svoje vruće mini muffin palačinke umaču u med prije nego ih slasno smažu.

Photobucket

A kad već spominjem fondue.. Ovi mali zalogaji također bi bili idealni za umakanje u mmmmm.. čokoladni fondue.. koji se već toliko dugo spremam raditi.. (Uskoro, obećajem!!)
Dobar tek i uživajte u slatkoj večeri.

Comments

  1. Ovo još nisam videla i moram da priznam da sam imala asocijaciju na crepes u čaši punjene voćem, šlagom i prelivom od jagoda kada sam pročitala ime posta. Odlične su ti ispale. Šteta što je javorov sirup tako skup kod nas, jer bi ga i ja koristila. Mnogo je lep! Kao najaromatičniji med koji je tečniji.

    ReplyDelete
  2. Istina.. jednom sam samo kupila javorov sirup.. i puno je aromatičniji od meda.. Ali 70 kn za onu malu bočicu je pre previše za mene..

    ReplyDelete
  3. Obožavam Bakerellu i super mi je njena priča kako se proslavila sa svojim cake popsima i na kraju i izdala kuharicu. Ovo ću ubrzo isprobati jer zvuči savršeno i jako je jednostavno! :)

    ReplyDelete

Post a Comment