Hrssskavi kukuruzni keksi

I nakon dugih ljetnih mjeseci, napokon sam ponovo ovdje. Kao što ste mogli primjetiti iz prethodnog posta- ljeto sa provela zanimljivo i – radno. Što se kuhinje tiče, priznajem da sam uspjela iskoristiti par prilika da se uvučem u svoju i tuđe kuhinje. Ovom prigodom zahvaljujem Manueli s recepcije i Sanji (bivšoj kolegici) što su me pustile da marširam njihovim kuhinjama i loncima.



No eto, sada sam nazad doma i kreće nova pustolovina okusa, već danas s novim receptom!
Ovi keksi više su puta isprobani, izvučeni iz jedne od (tolikih) kuharica koje stoje na polici i gledaju me. Priznajem, kuharice me rijetko privlače. Ne kupujem ih. Listam ih tek ponekad. I što je najgore, ne vjerujem im. Sve one tvrde da nude nešto fantastično, ali u mojoj kući se ispeklo već toliko fantastičnih kolača da me nešto više može samo tako oboriti s nogu. Pogotovo ne volim kuharice bez fotografija. Šanse da probam ispeći kolač čiji finalni rezultat ne mogu vidjeti na fotki je otprilike 1: broj s mnogo nula. Priznajem, razmazili su me šareni blogovi i sajtovi, gdje se tako lako prodajem.  

Niti ova knjiga, ma koliko god razvikana, nije me osvojila. Jamie Oliver- Povratak golog kuhara.
Jamie, ljubitelj čili papričica koje stavlja u apsolutno sve, s predivnim restoranskim fotkama koje tako rijetko u stvarnosti zaista izgledaju, uvrstio je 10-ak desertnih recepata u ovu knjigu. Od kojih sam pronašla tek eventualno 4 koja bih zaista i probala. Ovo je jedan od njih, koji me nikako nije razočarao. Tko zna, možda i pružim Jamieu drugu priliku i s ostatkom recepata.



Keksi  od naranče i kukuruzne krupice
 Za otprilike 30ak keksa

170g maslaca (sobne temperature)
120g šećera
270g kukuruzne krupice
100g glatkog brašna
Sitno naribana korica 2 naranče
2 jaja

Trebam li uopće i spominjati da je i ovaj recept prilagođen stvarnim potrebama, nakon par puta izrade. 
Dakle, postupak je sljedeći:
Umiješajte maslac, šećer, kukuruznu krupicu i brašno zajedno. Dodajte svježe naribanu koricu naranči i 2 (tek razbijena) jaja.  Dobro umiješajte da se jaja spoje s ostatkom. Smjesa će biti prilično mekana, stoga ju premjestite na prozirnu foliju, zamotajte i ostavite u frižideru da se stvrdne na sat vremena. 


Na masni papir stavljajte kuglice smjese u razmacima 4-5cm (da se ne slijepe, jer će se širiti prilikom pečenja). Što su vam kuglice  veće, to više prostora ostavljajte između, ali preporučam veličinu Rafaello kuglica. 


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, sve dok rubovi keksa ne poprime zlatno-smeđu boju.
Ove kekse možete držati u kutiji za kekse, i time održati njihovu svježinu. Makar su ipak najbolji friško pečeni. 

I za kraj- najbolja stvar vezana uz ove kekse je – njihova hrsssskavost!! Kukuruzna krupica u kolaču? O da!! Dosad se u svakom receptu pokazala kao pun pogodak! Ukoliko imate kakav svoj prijedlog (sa fotografijom.. hehe), obavezno javite! 
Photobucket

Comments

  1. Ja za razliku od tebe skupljam kuharice i volim ih listati i čitati ali rijetko kad spremam nešto iz njih, vjerojatno zato jer neznam kako će zapravo ispasti i tu se slažem s tobom :) ovi keksići izgledaju divno, a i zdravo!

    Dobrodošla natrag :) veselim se što si tu i nadam se uskoro nekoj kavi :)

    ReplyDelete
  2. hellou, eto nam i tebe nazad na blog!!!

    Hvala ti za prijedlog! I pohvala sto si umjesto nas recept prilagodila stvarnosti i sto si nam svoje remek djelo docarala slikicama (takodjer su mi bitne slike prilikom pracenja recepta! :)

    ReplyDelete
  3. dobrodošla natrag!! veselim se tvojim receptima. ovi keksići su pobudili znatiželju u meni!!

    ReplyDelete
  4. Dobro nam se vratila natrag... Zanimljiva kombinacija za keksice!

    ReplyDelete
  5. Joj, baš su slatki. Mnogo volim takve keksiće.

    ReplyDelete
  6. ja sam naprosto luda za kuharicama i moram priznati da mnogo kuham iz njih
    istina je da mnogi recepti nisu uporabljivi, ali s vremenom sam naučila iz samih sastojaka prokužiti što ne valja pa mi se sve rijeđe događa da nešto ne uspije
    oni bez slika su mi posebni izazov ;)
    keksići su sjajni i drago mi je da si ponovo s nama na blogu :)

    ReplyDelete

Post a Comment