Čokoladni cupcakesi s kruškom i karamelom

Ove cupcakese ponovo je inspiriralo moje putovanje u Pariz. Osim kolača, veliki sam ljubitelj čajeva i volim isprobavati razne kombinacije okusa. Na svakom koraku po Francuskoj nailazila sam na čajeve koji kombiniraju krušku, karamelu i sol..
Karamelizirana kruška i vanilija..
Kruška s karamelom i soli..
Karamelizirana kruška sa morskom soli..
Ove tri stvari očito toliko dobro idu skupa da bi bila šteta ne isprobati ih i u obliku cupcakesa. Yumm!

Photobucket



Za 12 cupcakesa bila mi je dovoljna samo jedna veća kruška, što ovaj recept čini financijski prihvatljivim.

Za tijesto sam ponovo koristila svoje omiljene Čokoladne muffine s bananom.. najbrži, najsočniji i najjednostavniji recept za muffine koji vam ovdje mogu predložiti.

Krema koju sam koristila je klasična vanilin krema, koju sam već u nekoliko prilika objavljivala, pa je neću ponavljati. U kremu od vanilije umiješala sam dvije žlice karamele, čija izrada upravo slijedi.

Karamela
200 g šećera
80g maslaca
100-120 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
Photobucket
  • U visoku posudu za kuhanje (nikako u tavi) na laganu vatru stavite šećer da se otopi. Kuhačom miješajte dok se sve grudice iz šećera ne rastope, a tada prestanite miješati i nastavite grijati na laganoj vatri. 
  • Kada šećer dobije smećkasto-crvenkstu nijansu i po mirisu više nije presladak, a prije nego počne zagorjevati, dodajte maslac. Umiješavajte ga dok se potpuno ne rastopi. 
  •  Kada se maslac rastopio s šećerom, skinite posudu s vatre i umiješajte pjenjačom slatko vrhnje. 
  •  Pustite da se karamela malo ohladi, umješajte prstohvat soli i smjesa je spremna za dodavanje  u kremu.

Karamelizirane kruške
1 kruška (naribana)
1 žlica maslaca
2 žlice šećera

Klasično karameliziranje išlo bi tako da se šećer topi u vodi (ili u mom slučaju maslacu) i na to se dodaje kruška, no odlučila sam malo preokrenuti proces, stoga sam na maslacu dinstala naribanu krušku dok nije omekšala, te na nju dodala šećer. Smjesu na laganoj vatri grijati i miješati dok se šećer ne rastopi. Zagrijavajte dok smjesa ne počne dobivati brončanu boju i skinite s vatre.

Photobucket

U muffinu izdubite rupu koju popunite karameliziranom kruškom. U kremu od vanilije umiksajte 2-3 žlice karamele te njome ukrašavajte cupcakese. Preko kreme možete preliti također malo karamele.

Ukoliko imate želju za nečim slatkim ali pravljenje cupcakesa vam trenutno nije na vrhu liste, samo umiješajte karamelizirane kruške u karamelu.. i koristite ih kao punjenje u palačinkama. Uživajte!

Photobucket

Comments

  1. Zanimljiv receptić! Sviđa mi se kombinacija iako ju nikad do sad nisam probala ;) veliki sam fan karamele <3

    ReplyDelete
  2. Divni su! Bas odlicna kombinacija... :)

    ReplyDelete
  3. Prekrasno izgleda, super slike

    ReplyDelete
  4. divno, mogu misliti kako je ukusno.:)

    ReplyDelete

Post a Comment