Crumble od jabuke s kardamomom
Otkako sam sinoć isprobala svoj prvi crumble od jabuke, ne mogu ga izbaciti iz glave.. Kako nešto tako maleno, nabacano i jednostavno može biti toliko upečatljivo? I je li moguće da sam napravila bolji crumble nego što sam jela u Parizu? U čemu je tajna?
Zapravo, čim sam se i bacila na pripremanje ovog ekspresnog deserta, bila sam prilično sigurna u čemu je tajna. Namirnice su prilično jednostavne.. S omjerom se ne može zaista puno pogriješiti.. Teško je i da zagori.. Ali tajna je u jednoj sitnici koju moj pariški Crumble aux pommes nije sadržavao.
Svoju vrećicu kardamoma kupila sam planirajući ga koristiti u trufflesima s bijelom čokoladom, što još uvijek čeka na red. Ali sinoć sam dobila želju za nečim brzim i slatkim, te odlučila isprobati tu jednostavnu ideju crumblea s voćem. Umjesto kruške, ubacila sam jabuku, ali i još par namirnica s gornje liste. Dakle, ovo su bile namirnice koje sam koristila..
Ideje i savjeti
Zapravo, čim sam se i bacila na pripremanje ovog ekspresnog deserta, bila sam prilično sigurna u čemu je tajna. Namirnice su prilično jednostavne.. S omjerom se ne može zaista puno pogriješiti.. Teško je i da zagori.. Ali tajna je u jednoj sitnici koju moj pariški Crumble aux pommes nije sadržavao.
Tajna je u začinu.
Ljetos sam samoj sebi u Dubrovniku na poklon kupila knjigu.. Ma šta knjigu.. Bibliju hrane..
The flavour Thesaurus
Mislim da se čak i suza sreće pojavila u kutu oka nakon što sam izašla iz knjižare s njom u rukama. Knjiga u kojoj su bitne namirnice razvrstane u 16 kategorija okusa (Zemljani, Morski, Mustardasti, Citrusni, Svježe voćni, Cvjetno voćni...). Svaka namirnica obrađena je tako da su navedene druge namirnice iz istih ili suprotnih kategorija koje joj komplimentiraju, ali i način spajanja tih namirnica u obliku primjera, recepata i ideja.
Znate onu scenu kada gledate vrhunske šefove kuhinje kako spajaju nezamislive namirnice u jedno jelo, a vi se mislite- Otkud mu uopće ideja da bi se ti okusi slagali? Ova moja biblija hrane zapravo čini upravo to.. uči nas koje stvari su spojive i koje su definitivno preporučive za spajanje.
I tako sam došla do sljedećeg začina..
Znate onu scenu kada gledate vrhunske šefove kuhinje kako spajaju nezamislive namirnice u jedno jelo, a vi se mislite- Otkud mu uopće ideja da bi se ti okusi slagali? Ova moja biblija hrane zapravo čini upravo to.. uči nas koje stvari su spojive i koje su definitivno preporučive za spajanje.
I tako sam došla do sljedećeg začina..
Kardamom je smješten u kategoriju citrusnih okusa, što me u prvi tren zbunilo. Ali miris i okus ovog začina zapravo je pomalo mint svjež, ali i cvjetni. Potječe iz porodice đumbira, a služi za ublažavanje osjećaja masnoće u težim namirnicama poput slatkog vrhnja, čokolade i orašastih plodova.
Među namirnicama s kojima se izvrsno slaže su - bademi, marelice, cimet, kava, kruške, vanilija, bijela čokolada.
Svoju vrećicu kardamoma kupila sam planirajući ga koristiti u trufflesima s bijelom čokoladom, što još uvijek čeka na red. Ali sinoć sam dobila želju za nečim brzim i slatkim, te odlučila isprobati tu jednostavnu ideju crumblea s voćem. Umjesto kruške, ubacila sam jabuku, ali i još par namirnica s gornje liste. Dakle, ovo su bile namirnice koje sam koristila..
5-6 jagoda
1 žlica maslaca
sok jednog limuna
malo cimeta
sok jednog limuna
malo cimeta
Crumble
4-5 badema
6-7čajnih kolutića (ili drugih suhih keksiju)
1 šaka zobenih pahuljica
8 zrnaca kardamoma
1 žlica maslaca
1/2 žličice ekstrakta vanilije
4-5 badema
6-7čajnih kolutića (ili drugih suhih keksiju)
1 šaka zobenih pahuljica
8 zrnaca kardamoma
1 žlica maslaca
1/2 žličice ekstrakta vanilije
Jabuku oguliti i isjeći na kockice veličine cca 1x1cm. Otopiti maslac, jabuke dinstati na njemu 2-3 minute. U jabuke dodati limunov sok i mljeveni kardamom, kuhati 1 minutu. Dodati jagode i kuhati još pola minute. Ostaviti da se ohladi.
Za crumble ubaciti u blender bademe, kekse, maslac i vaniliju, te izmiksati u smjesu koja se mrvi. Smjesi dodati zobene pahuljice.
Za crumble ubaciti u blender bademe, kekse, maslac i vaniliju, te izmiksati u smjesu koja se mrvi. Smjesi dodati zobene pahuljice.
Posudu za pečenje prekriti masnim papirom i puniti. Prvo staviti jabuke (i posuti ih cimetom)..
Voće prekrijemo sa par žlica smjese za crumble i umiješamo u voće. Ostatak crumblea posuti preko voća i tako staviti peći na 180°C oko 20 minuta (dok crumble ne počinje dobivati boju).
Voće prekrijemo sa par žlica smjese za crumble i umiješamo u voće. Ostatak crumblea posuti preko voća i tako staviti peći na 180°C oko 20 minuta (dok crumble ne počinje dobivati boju).
Ideje i savjeti
- Kardamom je teško naći u klasičnim supermarketima, ali je gotovo uvijek prisutan u bio&bio dućanima, u pakiranju od 50g.
- Voćni crumble se najčešće poslužuje sa šlagom, sladoledom od vanilije ili kremom od slatkog vrhnja i mascarponea. Svaka od tri opcije je odlična.
- Ovaj desert dobar je u vruć i hladan, može se raditi u formi kao što sam ga ja radila, ali i u pojedinačnim, cupcake formama.
- Proces izrade (s termičkom obradom) traje sveukupno ne duže od 30 minuta, tj. u roku pola sata imate gotov desert koji ne možete zeznuti.. odlična ideja za neočekivane goste.
Samo hrabro!
bravo pam :) ja kardamom stavljam svugdi s voćem ili čak samo u jogurt ili mlijeko hladno :) i oću ovu knjiiguu nisam ni znala da tako nešto postoji :/
ReplyDeletekrasno! znaš da volim kardamom :) Super mi djeluje ova knjiga, podsjeća me malo na jednu o bojama i grafičkom dizajnu...kuhanje je baš nekad (ko) nauka
ReplyDeleteSuper post
ReplyDeletemoram priznati da kardamom još nisam isprobala jer ga nisam ni našla, u bio&bio se nisam sjetila pitati... crumble je odličan
ReplyDelete