Festival hrane i vina 2012
Mnogi od vas znaju da sam jučer posjetila Festival hrane i vina u Areni.. neki od vas bili su i sa mnom.. Kako svi dobro znamo da fotke hrane najbolje prodiru do ljudi, pa će ovaj post biti prvenstveno vizualan.. Dakle, što sam kušala, vidjela, naučila i doživjela u jučerašnjem danu hrane i vina..
Počnimo sa Show cookingom.. prisustvovala sam na 4 i dvije polovine showova, od kojih su mi najdraži bili oni Marija Čepeka i Stephana Macchia.. A sad da pojasnim dvije polovine.. Razmaka između showova nema, tko da moramo birati proritete.. Nažalost, neki showovi poput onog slavnih osoba "didnt really make the cut" te sam ih na pola provela u degustiranju mnogočega finog ponuđenog na brojnim štandovima hrane i vina.
Dakle, kod Marija Čepeka učili smo i degustirali redom:
Juha od čimule (zahvaljujem Dariji na poziranju sa svojom i mojom juhicom.. )
Rižoto sa škampima i povrćem
Savršeno pečen bakalar sa mišancijom
Medium pečeni ramstek (i učenje kako to postići)
Fuži u umaku holandese s crnim tartufima
Za fužima je postala pomama, ali naša Matea je dobila tu čast da s nama podijeli pun tanjur jela za kojim su se svi otimali.. OK, i mi smo se malo otimali.. :)
Nakon toga, iz restorana Špiček za nas su radili teleća jetrica sa jabukom i žgancima sa dimljenim sirom..
I posljednji impresivni show bio je spojeni show cooking Stephana Macchia i Renea Bakalovića.
Rene Bakalović predstavio nam je ideju hrvatskog Sashimija..
Sashimi je zapravo svježa filetirana sirova riba servirana na razne načine.. A nama je servirana u obliku bruschetta.. s lososom, tunom ili račićima na zapečenoj šnitici kruha, preliveno maslinovim uljem, sa začinima i sitno naribanim sirom.. Jaaako fino, naravno ukoliko volite sirovu ribu.. A ja volim!
Kod Stephana Macchia izgubila se moja "blend in" potreba, nimalo skromno sam došla i stala ispred pulta kuhinje, gledala šta i kako radi tokom pripravke deserta i pitala sve što me zanimalo.
Desert koji je radio nazvan je verrine krema od naranče.. točnije, to su bili- slojevi ušećerenih listića badema, slastičarske kreme od vanilije, filea crvene naranče i šlaga s vanilijom i rumom, posipano bijelom čokoladom.
Priznajem, moja sramota, ali nisam ostala probati njegovu juhu od ribe koju je istovremeno pripremao.. jer već je bilo skoro 16h. (moram li napomenuti da smo došli u 9:30h)
Još neke od zanimljivih stvari koje smo probali su:
Hrvatski koktel.. ili kako su ga na štandu nazvali- Croctail.. baziran na višnji i maraschinu, ukrašen kandiranom trešnjom i arancinima.. Dame su pokrenule trend, i svi smo se uputili na Crocktail štand nakon njih.
A bilo je i stvari koje nažalost nisu bile na probu.. (makar smo tokom dana primjetili da se neki nisu ustručavali, unatoč natpisu)..
Red slanog..(kanapei na 101 način)
Red slatkog.. (cake popsi su stigli i kod nas.. nadam se)
Red slanog..
Red slatkog (Lijevo- čokoladna fontana, desno- praline s 24 karatnim zlatnim listićima)..
I tako dalje u krug..
Sigurna sam da sam nešto izostavila, jednostavno jer je bilo toliko odličnih stvari za vidjeti i probati.. Festival traje još danas (4.3.), pa mislim da ću još jednom navratiti, ako ništa, barem na 1-2 show cooking-a o desertima.. Moja glad za gledanjem kako drugi spravljaju slatko vjerojatno nikad neće biti utažena.
I na kraju (iako sam možda trebala na početku) da zahvalim Marku i Robinu koji su mi osigurali kartu za ovaj event.. kao i svima sa Kuhari.com na odličnom društvu.. vi ste moja vječita inspiracija.. pogotovo sada kad vaše slike i videe mogu povezati sa stvarnim ličnostima. :)
Kuhari.com, grupa za sve mlade i one koji se tako osjećaju.. Prvi red- ajmo ruke u zrak!
Pozdrav od vječite slastičarke..
Počnimo sa Show cookingom.. prisustvovala sam na 4 i dvije polovine showova, od kojih su mi najdraži bili oni Marija Čepeka i Stephana Macchia.. A sad da pojasnim dvije polovine.. Razmaka između showova nema, tko da moramo birati proritete.. Nažalost, neki showovi poput onog slavnih osoba "didnt really make the cut" te sam ih na pola provela u degustiranju mnogočega finog ponuđenog na brojnim štandovima hrane i vina.
Dakle, kod Marija Čepeka učili smo i degustirali redom:
Juha od čimule (zahvaljujem Dariji na poziranju sa svojom i mojom juhicom.. )
Rižoto sa škampima i povrćem
Savršeno pečen bakalar sa mišancijom
Medium pečeni ramstek (i učenje kako to postići)
Fuži u umaku holandese s crnim tartufima
Za fužima je postala pomama, ali naša Matea je dobila tu čast da s nama podijeli pun tanjur jela za kojim su se svi otimali.. OK, i mi smo se malo otimali.. :)
Nakon toga, iz restorana Špiček za nas su radili teleća jetrica sa jabukom i žgancima sa dimljenim sirom..
I posljednji impresivni show bio je spojeni show cooking Stephana Macchia i Renea Bakalovića.
Rene Bakalović predstavio nam je ideju hrvatskog Sashimija..
Sashimi je zapravo svježa filetirana sirova riba servirana na razne načine.. A nama je servirana u obliku bruschetta.. s lososom, tunom ili račićima na zapečenoj šnitici kruha, preliveno maslinovim uljem, sa začinima i sitno naribanim sirom.. Jaaako fino, naravno ukoliko volite sirovu ribu.. A ja volim!
Kod Stephana Macchia izgubila se moja "blend in" potreba, nimalo skromno sam došla i stala ispred pulta kuhinje, gledala šta i kako radi tokom pripravke deserta i pitala sve što me zanimalo.
Desert koji je radio nazvan je verrine krema od naranče.. točnije, to su bili- slojevi ušećerenih listića badema, slastičarske kreme od vanilije, filea crvene naranče i šlaga s vanilijom i rumom, posipano bijelom čokoladom.
Priznajem, moja sramota, ali nisam ostala probati njegovu juhu od ribe koju je istovremeno pripremao.. jer već je bilo skoro 16h. (moram li napomenuti da smo došli u 9:30h)
Još neke od zanimljivih stvari koje smo probali su:
Najljepša zlevanka koju su moje oči vidjele.. nema Photoshopa.. samo dobra domaća jaja..
Vinski štapići sa sezamom i makom (koje i doma pravim; odlična grickalica uz čašu vina)
Hrvatski koktel.. ili kako su ga na štandu nazvali- Croctail.. baziran na višnji i maraschinu, ukrašen kandiranom trešnjom i arancinima.. Dame su pokrenule trend, i svi smo se uputili na Crocktail štand nakon njih.
Brie s marmeladom od marelice i mljevenim orasima
Razni jednostavni, ali ukusni kanapei pripremani ispred nas..
Jednostavan i uvijek odličan mesni zalogaj od Pika.. :)
A bilo je i stvari koje nažalost nisu bile na probu.. (makar smo tokom dana primjetili da se neki nisu ustručavali, unatoč natpisu)..
Red slanog..(kanapei na 101 način)
Red slatkog.. (cake popsi su stigli i kod nas.. nadam se)
Red slanog..
Red slatkog (Lijevo- čokoladna fontana, desno- praline s 24 karatnim zlatnim listićima)..
I tako dalje u krug..
Sigurna sam da sam nešto izostavila, jednostavno jer je bilo toliko odličnih stvari za vidjeti i probati.. Festival traje još danas (4.3.), pa mislim da ću još jednom navratiti, ako ništa, barem na 1-2 show cooking-a o desertima.. Moja glad za gledanjem kako drugi spravljaju slatko vjerojatno nikad neće biti utažena.
I na kraju (iako sam možda trebala na početku) da zahvalim Marku i Robinu koji su mi osigurali kartu za ovaj event.. kao i svima sa Kuhari.com na odličnom društvu.. vi ste moja vječita inspiracija.. pogotovo sada kad vaše slike i videe mogu povezati sa stvarnim ličnostima. :)
Kuhari.com, grupa za sve mlade i one koji se tako osjećaju.. Prvi red- ajmo ruke u zrak!
Pozdrav od vječite slastičarke..
Odličan izvještaj za nas koji nismo mogli prisustvovati.
ReplyDeletePrekrasan post. Nauživala sam se gledajuči svu tu hranu, a sad u kuhinju...moram nešto pojesti. :-)
ReplyDeleteKrasno, naravno da sam sad još više zbedirana što sam se razbolila, majkumu...
ReplyDeleteUglavno, izvrstan izvejštaj i vidi se da je bilo zaista odlično!
Baš sam jučer pisala kako nisam nigdje kod nas vidjela cake popse po slastičarnicama, kad eto ih ovdje, možda zažive!
This comment has been removed by the author.
DeleteIako ni ova verzija cake popsa nije bila bas impresivna, pomalo neuredna, ipak sam se poveselila vidjevsi ih.. :)
Delete:))) kako dobro izgleda sve!!! Vidim da ste se odlično zabavili! Joj da mi je probati ova Sashimi mmmm :) Sad sam i ja ljubomorna :D a cake popsi će doživjeti premijeru sljedeći tjedan na mojem blogu ako bude sve išlo po planu!!! :)
DeleteSuper si nam dočarala kako je to tamo izgledalo, mogu samo žaliti što sam se dvoumila i na kraju odustala od odlaska...., drago mi je da si ti bila i vratila se puna lijepih dojmova.
ReplyDeleteA još uvijek stigneš.. danas cijeli dan..
Deleteizgleda divno... super fotke! idem sad doručkovati... ;)
ReplyDeletepredobra reportaza, odlicne fotke koje super docaravaju atmosferu festivala. zao mi je sto nisam bila. divno, uzivala sam. hvala ti.
ReplyDeleteAaaaahhh :O
ReplyDeleteToliko hrane...toliko slika *o*
ladybug4sunflower.blogspot.com/
Raj *-* ... sve izgleda fenomenalno... blago ti se na ovom prekrasnom iskustvu :)
ReplyDeleteSuper izveštaj, uživala sam u slikama...
ReplyDeletevolim ovakve stvari. Mislim da uvek možemo naučiti još nešto- cake od profesionalaca ... imaju uvek keca u rukavu :D odlične slike .
ReplyDelete