Domaći uštipci
English version
Nekad je tradicija najbolje što imamo. Stari bakin recept koji radimo iznova i iznova.. i uvijek je jednako dobar, pa zašto ga onda mijenjati.
Ove uštipke kod kuće jedemo najčešće za slatku večeru, vrlo se brzo spremaju i mogu se jesti u stotinama različitih kombijacija.
Dakle, recept iz bakine bilježnice kaže:
UŠTIPCI
Vilicom umutiti jaja, šećer i rum toliko da se jaja u potpunosti razbiju i sjedine s ostalim namirnicama. U smjesu dodati 2 čvrsta jogurta i lagano umiješavati, da se smjesa ne razvodni. I na kraju, također lagano umiješati brašno i prašak za pecivo, sve dok ne nestane grudica.
Od takve smjese raditi ćemo noklice koje ćemo ubacivati u vruće ulje (u svakoj turi toliko noklica da imaju mjesta sve isplivati na površinu).
No jedan trik koji moja mama koristi je da žlicu s kojom radi noklice prvo umoči u šalicu rakije, pa tek onda krene zagrabiti smjesu. Na taj način noklica se ne prima za žlicu, ali i pije manje ulja pri prženju.
Ulja mora biti dovoljno da noklice u njima mogu plivati. Kada isplivaju na površinu, pecite ih sve dok ne dobiju blago zlatnu boju.
Tada ih okrenite na drugu stranu i pecite do iste mjere (no provjeravajte, jer će im na drugoj strani trebati puno manje da se ispeku).
Pržene uštipke vadite na salvetu koja će upiti višak masnoće.. te ih poslužite vruće!
Uštipci se mogu jesti zaista s čime god volite. Kod nas doma najbolje prolazi domaći pekmez od šljiva.. A ja ih volim s nutelom ili peanut butterom.
Tradicija ili novotarija.. to je vaš izbor. Ni jedno od toga neće biti greška, jer fini su sami po sebi, bez ikakvih dodataka.
Dobar tek!
Nekad je tradicija najbolje što imamo. Stari bakin recept koji radimo iznova i iznova.. i uvijek je jednako dobar, pa zašto ga onda mijenjati.
Ove uštipke kod kuće jedemo najčešće za slatku večeru, vrlo se brzo spremaju i mogu se jesti u stotinama različitih kombijacija.
Dakle, recept iz bakine bilježnice kaže:
UŠTIPCI
2 jaja + 2 žlice šećera + malo ruma
2 jogurta
1/2 praška za pecivo
2 jogurta
1/2 praška za pecivo
14 žlica brašna
Vilicom umutiti jaja, šećer i rum toliko da se jaja u potpunosti razbiju i sjedine s ostalim namirnicama. U smjesu dodati 2 čvrsta jogurta i lagano umiješavati, da se smjesa ne razvodni. I na kraju, također lagano umiješati brašno i prašak za pecivo, sve dok ne nestane grudica.
Od takve smjese raditi ćemo noklice koje ćemo ubacivati u vruće ulje (u svakoj turi toliko noklica da imaju mjesta sve isplivati na površinu).
No jedan trik koji moja mama koristi je da žlicu s kojom radi noklice prvo umoči u šalicu rakije, pa tek onda krene zagrabiti smjesu. Na taj način noklica se ne prima za žlicu, ali i pije manje ulja pri prženju.
Ulja mora biti dovoljno da noklice u njima mogu plivati. Kada isplivaju na površinu, pecite ih sve dok ne dobiju blago zlatnu boju.
Tada ih okrenite na drugu stranu i pecite do iste mjere (no provjeravajte, jer će im na drugoj strani trebati puno manje da se ispeku).
Pržene uštipke vadite na salvetu koja će upiti višak masnoće.. te ih poslužite vruće!
Tradicija ili novotarija.. to je vaš izbor. Ni jedno od toga neće biti greška, jer fini su sami po sebi, bez ikakvih dodataka.
Dobar tek!
divni i jednostavni! :)
ReplyDeleteKrasni su, kod mene se ovo zovu mišeki.
ReplyDeletePredivno su ti izasli, ja ih nikad ne zanm ovako lijepo ispeci, imaju bas lijepu formu. Probacu ovaj tvoj recept :)
ReplyDeleteJako fino, a i predobra mi je ova bakina bilježnica, tako izgledaju i bilježnice moje bake :)))
ReplyDeleteObožavam ih! Kod nas kući se rade za Badnjak :) Jedva ih čekam :D Tvoji super izgledaju!
ReplyDeleteMmmm,savršeno!
ReplyDeleteoooh so delicious!!!!!!!!!! i wish i could understand though...
ReplyDeleteMartina
PS: there is a giveaway on my blog (2 days left), have a look:
http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/11/giveaway.html
http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/12/giveaway-bonus-prizes.html