My London 1 - Supermarketi

Tko god prati moj blog ili me poznaje osobno, zna da jednom godišnje moram pobjeći negdje u inozemstvo na par dana. To putovanje često me napuni inspiracijom za nova jela, nove kreativne radionice i slično. Pa tako ni moje posljedne putovanje nije bilo iznimka.

 photo IMG_5153700x467_zps7c565ad5.jpg


London je pravo mjesto za pronalazak svježih ideja, novih ljudi, zanimljive šarolike kulture, raznih avantura i (ono najčešće)- pronalazak tolikih stvari koje bih voljela imati i u Hrvatskoj.

Da, najčešće mi odlazak iz neke zemlje stvori potrebu za jednako šarolikom ponudom proizoda, ideja i mogućnosti kod sebe doma također. I zato se najčešće vraćam kući s novim začinima, hranom, knjigama, čajevima i posuđem- tek toliko da u svoju kuhinju i svakodnevicu unesem barem mali dio uzbuđenja s putovanja.

 photo IMG_9895700x467_zps0ba209da.jpg

U ovom postu pokušati ću vam pokušati dočarati ponudu na koju ćete naići u Londonu..  da i svoje putovanje uspijete što bolje iskoristiti, te sa sobom kući ponesete ono što će vas još dugo podsjećati na sve što ste probali, vidjeli i doživili.

SUPERMARKETI

Kakav bi ja to food bloger bila da mi hrana nije jedna od prvih stvari na koju pomislim, vezano uz putovanja. I pri tome ne mislim samo na bezbrojne mogućnosti restorana koje London nudi.. Moja omiljena zanimacija u nekom novom gradu (koja često zna nervirati osobe s kojima putujem) je šetanje po supermarketu. Volim upiti sve moguće sadržaje koji se kriju po policama dućana kakve doma nemam.. proučiti različite vrste namirnica, pića, čajeve, umake, začine, sireve ,pa sve do gotovih jela. Jedan običan kvartovski supermarket mi toliko govori o kulturi i običajima.. često više nego da sjediš na ulici i gledaš ljude.

Što se Londona tiče, najčešći i najprometniji supermarketi na koje sam svuda nailazila su:

 photo tescologo_zpsdcf189bb.jpg
Tesco - odličan ako kupujete za 2 ili više osoba, jer uvijek imaju "deals on meals" gdje po nižoj cijeni možete kupiti kombinacije sličnih proizvoda (jogurti, sokovi, voće, salate, gotova jela, grickalice..). Cijenom su za London dosta povoljni i zaista ćete ih naći na svakom uglu.. (odličan grčki jogurt koji nam je postao svakodnevni dip za krekere!)


 photo MS_zps98d2cdff.jpg
Marks&Spencers Simply Food - Tko bi rekao da M&S prodaju i hranu. Baš kao i njihova ponuda odjeće, nešto su skuplji, ali i kvalitetniji od dućana poput Tesca. Ovdje ćete naći puno kompletnije namirnice i ponude, vjerujem da idu na dojam zdrave, organske hrane. No i kod njih ćete uvijek naići na "deals on meals", samo po nešto višoj cijeni.

 photo 28568_sainsburys-penge-gets-it-in-the-bag-and-supports-their-local-community_zps669a6ea1.jpg
Sainsburys- nisam ih sretala toliko koliko Tesco i M&S, no u Brixonu smo se opskrbljivale u jednom njihovom dućanu i, rekla bih da je ponudom i izgledom nekako najsličniji našim samoposlugama. Cijenom je možda čak i jeftiniji od Tesca, ali moguće je da je to samo dojam, jer smo bile u dućanu u 2. zoni koji su uvijek jeftiniji od onih u 1.zoni (samom centru Londona).


 photo waitrose-logo_zpsdb86cd20.jpg

Waitrose - Ovo je dućan koji se veže uz trgovački lanac John Lewis, što ga čini nešto skupljim, u stilu M&S dućana.. ali je raznovrsan i zanimljive ponude.

 photo wholefoods_zpse0bcc14a.jpg
Whole Foods Market - U samom centru Londona nalazi se 5-6 ovakvih "marketa", no mi smo bile u onom najvećem - na Kensingtonu (kod tube stanice High Street Kensington). U ovaj dućan na par katova zaista se isplati otići, ukoliko uživate u razgledavanju supermarketa jednako kao i ja.

  photo IMG_5129_zps86cba2d3.jpg  photo IMG_5135_zps56309d64.jpg

Na nekoliko katova pronaći ćete ono najbolje od organskih proizvoda - bogatu ponudu pekarskih proizvoda, piva, vina, sira, kave, čaja, začina, žitarica, mesa, slatkiša!, kozmetike, cvijeća, pa sve do restorana različitih svjetskih kuhinja...  ali i besplatnog WC-a (ukoliko eto, baš to tražite.. a po Londonu je tako teško pronaći upravo to!) Cijene su dakako skuplje od klasičnih supermarketa, ali nisu ni bolesno skupe, ništa što si nećete moći priuštiti, ako patite upravo na takve stvari.

 photo IMG_5169_zps632f3b27.jpg

Ono što mi se jako svidjelo u ovom dućanu je da ste u mogućnosti od ponuđenih žitarica i namirnica složiti vlastite muesslije za svoj idealni doručak (to želim u našim dućanima!!!), sami si samljeti kavu po svom izboru, sami si usipati količinu začina ili čaja ili žitarice..

Jedno od mjesta na koje nismo stigle pretjerano zaviriti, a također vam definitivno preporučam je Borough Market kod London Bridgea (uz Temzu). To je valjda najveći food market u Londonu, no koliko smo čule- i ne baš najjeftiniji. Postao je veoma "turističan" stoga su i cijene postale jednako "turistične". No, idućeg puta on mi je definitivno na To-do listi. 

Nešto između supermaketa i restorana (koje ostavljam za idući post) su posvuda rasipani kafei koji uz fina, topla pića nude i slatke i slane zalogaje "na brzaka". Dva na koja ćete definitivno naletjeti, gdje god se nalazili u Londonu su:

 photo logo-on-blue1200941685413_zps15020bb4.jpg

Caffe Nero- veoma sličan Starbucksu, manji izbor pića, no jednako ukusno i nešto jeftiniji. Ukoliko niste veliki ljubitelj kave, svakako probajte vrući White chocolate mocha sa šlagom (mocha shot je totalno razblažena bijelom čokoladom i šlagom, baš taman).

 photo nero_zps77756431.jpg
Da, da. čisti tanjuri i puno, puno praznih šalica je iza nas.. :)


 photo pret_zps4b59ffa1.jpg
Pret-a-manger (pre a manže) - nešto između restorana i kafića- sa svježe pripremljenim sendvičima, wrapovima i salatama, pekarskim proizvodima, kolačima..

 photo IMG_0441467x700_zps85611538.jpg

Cijene su nešto više od hrane u dućanima, no moramo uzeti u obzir da je hrana svježa i pravljena taj dan, za razliku od one u Tescu.

No da ne pretjeram za prvi post, ostatak sadržaja vezanog uz hranu, restorane, slastičarne i street food očekujte u idućem postu!

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. Zakon! London stvarno treba vidjeti :) Super su fotke.. i jedva čekam sljedeći post :))

    ReplyDelete
  2. Tesco je i nama ostao u sjećanju, baš zbog tog "deals on meals" pa smo za 2 funte kupili sendvič, piće od pola litre i grickalicu tipa čips ili čokoladica.
    Od 10 dana koliko sam provela u Engleskoj, samo smo 2 dana proveli u Londonu tako da nisam stigla sve istražiti. Jako nam se svidio talijanski restoran Strada i bilo ih je nekoliko u dijelu Londona kojeg smo razgledali.
    Jedva čekam tvoj sljedeći post o Londonu!

    ReplyDelete
  3. Odličan post. Ja se spremam u London početkom 4 mjeseca pa mi je svaka preporuka dobro došla. Željno iščekujem novi post.

    ReplyDelete
  4. Ja neću tako skoro na neko slično putovanje, ali zato je baš super uz kavicu čitati tvoje impresije i malo prošetati Londonom uz ove slikice.

    ReplyDelete
  5. Odličan post, pa da vidimo London iz perspektive jedne food blogerice :) Čekam sljedeći :))

    ReplyDelete
  6. Ajme ajme, koja nostalgija! Jedva čekam opet u London, a i sljedeći post :)

    ReplyDelete
  7. Odlican post, citacu ga za par meseci ponovo iskreno se nadam :) posto je London jedna od sledecih destiancija :)

    ReplyDelete
  8. planiram do Londona, i hvala ti na ovom postu! :)

    ReplyDelete
  9. bila sam samo 3 dana pa nisam uspjela vidjeti sve sta sam htjela, ali sendvici u pret a menageru i eat-u juhe su mi bile odlične :)

    ReplyDelete
  10. Preporuka nikad dosta, odličan post, i jedva čekam nastavak posta :)

    ReplyDelete
  11. Bila sam u Londonu i rado bih opet išla :D

    ReplyDelete
  12. Oh idem i ja u London u martu, jedva cekam! Pratimo se?

    ReplyDelete
  13. drago mi je da si se ulovila supermarketa kao teme posta! oni su bas cesto ogledalo prehrambenih navika stanovnistva :). ja sam dok sam zivjela gore, kupovala uglavnom u sainsbury's jer mi je bio najblizi. cijene su mi se cinile ok ali ne i izbor hrane. no danas se u engleskoj puno toga promijenilo nabolje. ne bi vjerovala da ti kazem da se do ne tako davno nije moglo popiti postenu kavu u londonu :D.
    jedva cekam nastavke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. slazem se, mare.. potpuno. Zato i velim- volim obilaziti supermarkete, jer kroz njih saznamo toliko mnogo o navikama ljudi koji zive u tom gradu..
      A ovo za kavu ti vjerujem.. Iz navika koje imamo ovdje u Zagrebu, broj stvarnih kafica (ne racunajuci Nero i Starbucks) u Londonu je jos uvijek malen.. Vidjela sam vise kafica koji nude nargile nego kavu.. :D

      Delete
  14. Nadam se da ću jedan godišnji odmor moći provesti u Londonu, oduvijek mi je bila želja posjetiti taj grad.

    ReplyDelete

Post a Comment