srijeda, 20. ožujka 2013.

Ginger beer

Još od Londona razmišljam o tome kako bi dobro bilo da se i u našim dućanima prodaje ginger beer (ginger ale) koji nam je bio jedno od omiljenih pića tamo. Osvježavajuć, blago citrusan i mentast, s laganim okusom đumbira, zapravo i nema nikakvog okusa pive kojeg sam se pribojavala.
 photo IMG_6165_zpsc95d5aee.jpg

Ginger beer koji se također naziva i ginger ale je zapravo bezalkoholno, gazirano, osvježavajuće piće koje u bazi koristi vodu, šećer, kvasac i đumbir.
 photo IMG_5740467x700_zpsab1c28b1.jpg


Kvasac se u ovoj priči koristi kao sredstvo za fermentaciju pića (otuda i mjehurići), ali ovo piće može postati što god želite. Česte kombinacije sastojaka koje se dodaju ovom početnom receptu su - citrusno voće (limun, limeta ili naranča), menta, sok od jabuke, kardamom, cimet...


 photo IMG_5755467x700_zps21cbd860.jpg

Uvijek kada se upuštam u izradu domaće verzije kupovnog gotovog proizvoda, budem prilično skeptična prema raznim receptima i finalnom proizvodu.. rijetko kad stvari ispadnu ZAISTA onakvima kako ih se sjećam.
Ovaj recept za ginger beer našla sam na postu u kojeg sam imala nekako najviše povjerenja. Svidjelo mi se što je objašnjena uloga svake namirnice koju koriste i količina nije bila fiksna nego "po ukusu".

Dakle, ovo je recept koji sam koristila:


Ginger beer
1 šalica šećera (ja sam miješala bijeli i smeđi)
2 žlice naribanog svježeg đumbira
sok 1 limuna (ja sam dodala i limunovu koricu, pošto je limun domaći)
1/4 žličice kvasca u prahu
cca 1,7l obične vode

 photo IMG_5727700x467_zpsb5c6883e.jpg

U 2,5l bocu ubacite sve navedene sastojke. Prelijte ih vodom.

 photo IMG_5767700x467_zpsda98e054.jpg  photo IMG_5768467x700_zps9ac25f79.jpg

Pri ubacivanju sastojaka u bocu, od pomoći će vam biti i lijevak, kojeg sam ja naknadno napravila od plastične folije (jer oni kupovni su se pokazali premalog grla).
 photo IMG_5804700x467_zpse44803a4.jpg


Bocu zatvorite i promućkajte dobru 1min, dok se sve ne izmiješa i nestane taloga s dna boce.



 photo IMG_5809467x700_zpsab66110c.jpg


Bocu držite zatvorenu na sobnoj temperaturi 2 dana. 1-2 puta dnevno promućkajte bocu, tako da nestane taloga s dna.
Treći dan polagano otvorite bocu (da vam ne iskipi), procijedite tekućinu, vratite ju u bocu, te pospremite bocu u hladnjak na par sati, dok se dobro ne rashladi.

I to je to.. poslužite s kockicom-dvije leda.

 photo IMG_6155_zpsbb0818c3.jpg

I naravno, napomena i dalje stoji- ovi sadržaji su po ukusu.. ukoliko želite malo slađe piće, dodajte još koju žlicu šećera.. za malo kiselije, limuna.. za dodatno osvježavajuć okus, malo mente.. za blaži okus, još vode.. 

 photo IMG_6163_zps2bdeb483.jpg


I eto, prilično povoljna izvedba, a zadovoljavajuće blizu okusu pića koje me podsjeća na London.
Ovo osvježavajuće piće je kao stvoreno za vruće, ljetne dane. I da, znam da upravo najavljuju snijeg.. ali shvatite ovaj post kao prizivanje ljepšeg vremena.

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Broj komentara: 8:

  1. Dakle, ovo definitivno radim! Jako volim taj okus i baš mi je fora, bit će super ljetno piće :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo si radim i to ubrzo! hvala ti na receptu, jako mi se sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo zvuči super!!! Sejvam si link za neke lijene dane :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično, to baš želim već dugo probati, ali kako nema kod nas za kupiti sada znam po kojem receptu napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Moj stariji sin obozava ginger beer...Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
  6. ovo ću sigurno probati, zvuči super!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ajmeeee.. Jedno od najdrazih pica ikad mi je Canada dry :) odmah hitam po djumbir :))) Hvala ti na ovom receptu :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Zdravo,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

    OdgovoriIzbriši