Ginger beer
Još od Londona razmišljam o tome kako bi dobro bilo da se i u našim dućanima
prodaje ginger beer (ginger ale) koji nam je bio jedno od omiljenih pića tamo.
Osvježavajuć, blago citrusan i mentast, s laganim okusom đumbira, zapravo i
nema nikakvog okusa pive kojeg sam se pribojavala.
Ginger beer koji se također naziva i ginger ale je zapravo bezalkoholno, gazirano, osvježavajuće piće koje u bazi koristi vodu, šećer, kvasac i đumbir.
Kvasac se u ovoj priči koristi kao sredstvo za fermentaciju pića (otuda i mjehurići), ali ovo piće može postati što god želite. Česte kombinacije sastojaka koje se dodaju ovom početnom receptu su - citrusno voće (limun, limeta ili naranča), menta, sok od jabuke, kardamom, cimet...
Uvijek kada se upuštam u izradu domaće verzije kupovnog gotovog proizvoda, budem prilično skeptična prema raznim receptima i finalnom proizvodu.. rijetko kad stvari ispadnu ZAISTA onakvima kako ih se sjećam.
Ovaj recept za ginger beer našla sam na postu u kojeg sam imala nekako najviše povjerenja. Svidjelo mi se što je objašnjena uloga svake namirnice koju koriste i količina nije bila fiksna nego "po ukusu".
Dakle, ovo je recept koji sam koristila:
U 2,5l bocu ubacite sve navedene sastojke. Prelijte ih vodom.
Pri ubacivanju sastojaka u bocu, od pomoći će vam biti i lijevak, kojeg sam ja naknadno napravila od plastične folije (jer oni kupovni su se pokazali premalog grla).
Bocu zatvorite i promućkajte dobru 1min, dok se sve ne izmiješa i nestane taloga s dna boce.
Bocu držite zatvorenu na sobnoj temperaturi 2 dana. 1-2 puta dnevno promućkajte bocu, tako da nestane taloga s dna.
Treći dan polagano otvorite bocu (da vam ne iskipi), procijedite tekućinu, vratite ju u bocu, te pospremite bocu u hladnjak na par sati, dok se dobro ne rashladi.
I to je to.. poslužite s kockicom-dvije leda.
I naravno, napomena i dalje stoji- ovi sadržaji su po ukusu.. ukoliko želite malo slađe piće, dodajte još koju žlicu šećera.. za malo kiselije, limuna.. za dodatno osvježavajuć okus, malo mente.. za blaži okus, još vode..
I eto, prilično povoljna izvedba, a zadovoljavajuće blizu okusu pića koje me podsjeća na London.
Ovo osvježavajuće piće je kao stvoreno za vruće, ljetne dane. I da, znam da upravo najavljuju snijeg.. ali shvatite ovaj post kao prizivanje ljepšeg vremena.
Ginger beer koji se također naziva i ginger ale je zapravo bezalkoholno, gazirano, osvježavajuće piće koje u bazi koristi vodu, šećer, kvasac i đumbir.
Kvasac se u ovoj priči koristi kao sredstvo za fermentaciju pića (otuda i mjehurići), ali ovo piće može postati što god želite. Česte kombinacije sastojaka koje se dodaju ovom početnom receptu su - citrusno voće (limun, limeta ili naranča), menta, sok od jabuke, kardamom, cimet...
Uvijek kada se upuštam u izradu domaće verzije kupovnog gotovog proizvoda, budem prilično skeptična prema raznim receptima i finalnom proizvodu.. rijetko kad stvari ispadnu ZAISTA onakvima kako ih se sjećam.
Ovaj recept za ginger beer našla sam na postu u kojeg sam imala nekako najviše povjerenja. Svidjelo mi se što je objašnjena uloga svake namirnice koju koriste i količina nije bila fiksna nego "po ukusu".
Dakle, ovo je recept koji sam koristila:
Ginger beer
1 šalica šećera (ja sam miješala bijeli i smeđi)
2 žlice naribanog svježeg đumbira
sok 1 limuna (ja sam dodala i limunovu koricu, pošto je limun domaći)
1/4 žličice kvasca u prahu
cca 1,7l obične vode
1 šalica šećera (ja sam miješala bijeli i smeđi)
2 žlice naribanog svježeg đumbira
sok 1 limuna (ja sam dodala i limunovu koricu, pošto je limun domaći)
1/4 žličice kvasca u prahu
cca 1,7l obične vode
U 2,5l bocu ubacite sve navedene sastojke. Prelijte ih vodom.
Pri ubacivanju sastojaka u bocu, od pomoći će vam biti i lijevak, kojeg sam ja naknadno napravila od plastične folije (jer oni kupovni su se pokazali premalog grla).
Bocu zatvorite i promućkajte dobru 1min, dok se sve ne izmiješa i nestane taloga s dna boce.
Bocu držite zatvorenu na sobnoj temperaturi 2 dana. 1-2 puta dnevno promućkajte bocu, tako da nestane taloga s dna.
Treći dan polagano otvorite bocu (da vam ne iskipi), procijedite tekućinu, vratite ju u bocu, te pospremite bocu u hladnjak na par sati, dok se dobro ne rashladi.
I to je to.. poslužite s kockicom-dvije leda.
I naravno, napomena i dalje stoji- ovi sadržaji su po ukusu.. ukoliko želite malo slađe piće, dodajte još koju žlicu šećera.. za malo kiselije, limuna.. za dodatno osvježavajuć okus, malo mente.. za blaži okus, još vode..
I eto, prilično povoljna izvedba, a zadovoljavajuće blizu okusu pića koje me podsjeća na London.
Ovo osvježavajuće piće je kao stvoreno za vruće, ljetne dane. I da, znam da upravo najavljuju snijeg.. ali shvatite ovaj post kao prizivanje ljepšeg vremena.
Dakle, ovo definitivno radim! Jako volim taj okus i baš mi je fora, bit će super ljetno piće :)
ReplyDeleteovo si radim i to ubrzo! hvala ti na receptu, jako mi se sviđa :)
ReplyDeleteOvo zvuči super!!! Sejvam si link za neke lijene dane :)
ReplyDeleteOdlično, to baš želim već dugo probati, ali kako nema kod nas za kupiti sada znam po kojem receptu napraviti :)
ReplyDeleteMoj stariji sin obozava ginger beer...Hvala za recept!
ReplyDeleteovo ću sigurno probati, zvuči super!
ReplyDeleteAjmeeee.. Jedno od najdrazih pica ikad mi je Canada dry :) odmah hitam po djumbir :))) Hvala ti na ovom receptu :)
ReplyDelete