Pavlova sa šumskim voćem

Nakon silnih putopisnih postova, vrijeme je za hranu!
U ovo zimsko doba, nevjerojatno mi je dobro sjeo jedan potpuno ljetni recept.. a kako ljeto dođe i prije nego mislimo, sigurna sam da ćete ga prilično uskoro moći staviti u upotrebu.
Pavlova..

 photo Pavlovaclean48467x700_zpsb7e46178.jpg


Inspiracija stiže sa Kuhari.com stranice, od moje prijateljice Darije koja ju je radila u nešto većoj verziji.


No kako su moje slatke verzije najčešće u mini formatu, ja sam iskoristila priliku za mini tortice. Jednostavne su i spretne za jesti, nije ih potrebno rezati i nestaju u trenu.

 photo Pavlovamessy14700x467_zps8f7375f5.jpg

Pavlova je predivan, lagani desert koji se topi u ustima. Iako fizički možda izgleda veliko i zasitno, ovih malih zalogaja se može pojesti puno.. i previše.. Meringue (beze) kore su hrskave izvana, a meke, spužvaste iznutra. Kada na njih dođe šlag, još ih više omekša i u ustima nestaju kao da jedete oblak.

 photo Pavlovamessy16489x700_zpsd3a756dc.jpg

Ime Pavlova može zahvaliti tom istom pahuljasto-krhkom izgledu koji je nekoga očito podsjetio na balerinu.. Anu Pavlovu..
Ako želite nekoga impresionirati, ovo je moj novi go-to ne-čokoladni recept - čak i za one koji nisu fanovi voćnih kolača. Naravno, voće možete i izbaciti... ali zaista, nemojte. 
Ja sam za ovu priliku koristila voće iz škrinje i pokazalo se da su maline i kupine najizdržljivije pri odmrzavanju.. ribiz, borovnice i jagode i ne baš toliko.

 photo Pavlovaclean58700x474_zps134c65b9.jpg

Pavlova

3  bjelanjka
150 g šećera u prahu
1 žlica Gustina (kukuruznog škroba)
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žlica alkoholnog octa
300 ml  slatkog vrhnja
2-3  šalice voća

Prije nego krenete u miksanje bjelanjaka, imajte sve ostalo spremno.

 photo IMG_5565_zpscfbd8cd6.jpg

Na masni papir nacrtajte krugove veličine koju želite, ali obavezno ostavite nešto više prostora između (nego što sam ja), jer će se tortice raširiti i slijepiti jedna za drugu ukoliko su preblizu.

Moj savjet - ostavite prostora koliko vam je svaki krug velik. Papir okrenite tako da strana na kojoj ste crtali bude okrenuta prema dolje, jer bi se boja s nacrtane linije preslikala na kolač ako su u dodiru.

Pećnicu zagrijte na 130
°C
Bjelanjke miksajte dok se ne stvori neprozirna pjenica (cca 1,5- 2min).
Nastavite miksati, dodajući šećer - žlicu po žlicu (cca 2min).
Na kraju umiksajte gustin, vaniliju i ocat.
Na masni papir stavljajte po žlicu smjese, te ju raspoređujte tako da bude barem malo udubljenje u sredini (koje ćete kasnije puniti).

 photo f32b7dbf-2885-424c-969b-e1820b9d0dae_zps0ccd94c3.jpg  photo IMG_5573_zpsa587c424.jpg
(čisto da vas ne zavara ova veličina sa slike i veličina stvarne torte.. ovo su bile tortice koje su se pojele i nisam ih ni stigla poslikati)

Stavite u pećnicu te pecite cca 15-20min, dok vaše tortice ne dobiju blago-zlatnu boju po rubovima.
Tortice držite na suhom, jer od vlage omekšaju.


Slatko vrhnje umiksajte u šlag (dodajte šećera po potrebi), te ukrašavajte tortice šlagom i voćem taman prije serviranja.

 photo Pavlovacrust24467x700_zpsc22afb8b.jpg

Pozdrav iz moje ljetno raspoložene kuhinje..

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. Prelepe su fotografije, posebno ova sa izmrvlejnom korisom oko tortice. Pavlovu jako volim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala, hvala.. :) Na ove fotke sam si napokon i ja malo ponosna.. :)

      Delete
  2. O.B.O.Ž.A.V.A.M.!
    uh.

    a koliko si samo voća stavila...jaooo. divno!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. o da.. ne moze bez puno voca.. :)
      I eto gdje su zavrsile kupine i slatko vrhnje.. :D

      Delete
  3. Predivne!!! Obozavam beze kore:) ja sam radila neki dan ultra cokoladnu dok cekam sezonu voca :)

    ReplyDelete
  4. Prefino izgledaju.. pogotovo ovako kao male tortice.. a ja padam na male slatke stvari :) I sviđa mi se što je sa šumskim voćem... ma za 5+ :)) Definitivno moram probati da predahnem od teških čokoladnih stvari!

    ReplyDelete
  5. obožavam ju u svakakvim kombinacijama
    prekrasna ti je!

    ReplyDelete
  6. Predivno. Obožavam Pavlovu, jedan od mojih top tri deserta :).

    ReplyDelete
  7. Slikice su samo da ih gledam, pravo malo zadovoljstvo, ili posle ovih fotkica je vrijeme da i ja napravim ove mini pavlove.

    ReplyDelete
  8. Uh, zbilja je dobra, izgleda skroz zamamno i to je definitivno recept kojim se svakog može oboriti s nogu. Uvijek sam voljela takve seksi deserte :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anja, totalno si pogodila u srž.. točno to.. to je baš zamaman, seksi desert..

      Delete
  9. Ovo je fenomenalno!!! Jedva cekam leto :)

    ReplyDelete
  10. Baš su ti lijepe, jedva čekam sviježe bobičasto voće.

    ReplyDelete
  11. Prekrasne slike! Kako godi očima pogled na ove voćne divote sada kad vani još ima ostataka snijega...

    ReplyDelete
  12. Obožavam pavlovu, tvoja ozgleda jako lepo

    ReplyDelete

Post a Comment