Torta s mousseom od bijele čokolade i malinama

Ovo je torta koju sam nedavno radila za Surprise birthday party prijateljici.
Torta sama po sebi je sočna, lagana, brzo i jednostavno izvediva, no dekoracije od čokolade zahtjevaju malo više truda.. i malo više čokolade..

 photo IMG_9037700x474_zps344017a5.jpg

Bez brige, sve je tu, recept i video upute s kojima nećete fulati.
I da odmah napomenem- mousse od bijele čokolade koji sam ovdje radila je brza verzija moussea (bez jaja), a uskoro stiže i recept pravog čokoladnog moussea..


Torta s mousseom od bijele čokolade i malinama

Biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
3 žlice brašna
1 žlica vode

Umiksajte jaja sa šećerom (cca 2min). U smjesu dodajte brašno i umiksajte rukom dok se ne sjedini. Dodajte žlicu vode i lagano umiješajte. Ulijte u kalup i pecite na 180°C kojih 15-20min, tj. dok se na biskvitu ne zazlati korica i na dodir je spužvast.
Ovaj proces ponovite onoliko puta koliko biskvita želite. Ja sam tortu radila s 3 biskvita, što znači da sam tri puta miksala ove namirnice i pekla. Puno je lakše na taj način dobiti 3 biskvita nego ispeći jedan i rezati ga, jer ovaj bisvit je spužvast i teško bi se rezao po promjeru.

 photo IMG_9134700x495_zps79a98f1f.jpg


Mousse
1 vrećica prozirne želatine
4 žličice vode
350g  bijele čokolade
500ml slatkog vrhnja (ukoliko trebate više kreme, možete staviti i do 650ml)

Namočite želatinu u 4 žličice hladne vode i pustite da nabubri.
U posudi zagrijavajte 200ml slatkog vrhnja i dovedite gotovo do vrenja. U vruće slatko vrhnje usipajte bijelu čokoladu i pustite 2 minute da odstoji. Počnite miješati i spajati čokoladu sa slatkim vrhnjem, dok se skroz ne spoje. U drugoj posudi rastopite nabubrenu želatinu (vrlo brzo se rastopi, čim više ne vidite komadiće- gotovo je), te ju umiješajte u smjesu slatkog vrhnja i čokolade.
Pustite smjesu da se rashladi sve do sobne temperature (na dodir više nije topla).
Preostalih 300ml (ili više) slatkog vrhnja izmiksajte u šlag i spojite s ostatkom kreme.
Punite tortu mousseom i po želji, na svakom sloju dodajte i sloj malina i ostavite u hladnjaku da se krema stisne.

 photo IMG_9015521x668_zps1cece8e4.jpg


Ogradica od bijele čokolade

150g bijele čokolade
trake od masnog papira identične visini i promjeru torte

Iako ću ovdje objasniti proces izrade čokoladne ogradice, svakako vam preporučam da pogledate video s Kuhari.com od naše Nikoline koja to odlično, ispraksano radi i pokazuje.


Dakle, rastopite (ako želite, možete i temperirati) čokoladu na pari. Prelijte ju preko traka od masnog papira koje ste prethodno izrezali na točnu visinu i omjer torte, te poravnajte čokoladu sve do rubova masnog papira. Pustite da se čokolada stisne toliko da više nije u tekućem stanju, ali da je dovoljno savitljiva (ne preporučam frižider, jer ako se jače stisne, morati ćete ponovo čekati da dođe na sobnu temperaturu). 

 photo IMG_9028700x456_zps2303b711.jpg


Ogradicu polijepite uz rub torte i stavite u frižider da se čokolada potpuno stisne.. Prije odlaska na stol, skinite papir s čokolade.

Ukrasi od bijele čokolade
100g bijele čokolade
malo ulja

Čokoladni zavijutci teško se rade s čokoladom koju niste sami obrađivali (tj. ona čokolada u tabli iz dućana).  Dakle, da bi si olakšali posao, rastopite čokoladu na pari (ili ju temperirajte) i dodajte malo ulja (za mekoću i sjaj).  Čokoladu ulijte u kalup iz kojeg ćete ju poslije lako izvaditi (ja sam koristila silikonski kalup za muffine).  Stavite kalup u frižider da se čokolada potpuno stisne prije nego navalite na nju.

Ovakve ukrase najjednostavnije je raditi nožem ili spatulom s oštrim rubom. Ja sam za Božić od prijateljice iz Amerike dobila ovaj simpatičan rezač za sir koji je izvrsno poslužio u ove svrhe.

 photo IMG_5814_zpsc3057931.jpg

Pokušajte po čokoladi povlačiti rezačem tako da dobijete što tanji sloj, jer će oni deblji lakše pucati.
Čokoladu možete ostaviti u kalupu i držati silikon dok skidate slojeve čokolade.. ili držati jako hladnim rukama.. i svaki put kad se malo ugriju, ponovo ih oprati u ledenoj vodi i dobro dobro osušiti.  Također, ukoliko se vaš komad čokolade ugrije, slobodno ga vratite u frižider na par minuta prije nego nastavite raditi.

 photo IMG_9020700x478_zps8c641620.jpg

I to je to.. torta je gotova i spremna za ukrašavanje i serviranje.. Tortu sam dakle obložila čokoladnom ogradicom, gornji sloj biskvita glazirala marmeladom od ribizla, te ukrasila šumskim voćem i ukrasima od bijele čokolade.
Ovu tortu radila sam u ovoj voćnoj varijanti s malinama, ali dakako, njih možete zamijeniti i drugim voćem po želji.. ili ga potpuno izbaciti iz recepta i napraviti čisto čokoladnu tortu.
Uskoro stiže i recept za pravi, bogati čokoladni mousse (s jajima). Do tada, uživajte i u ovome..

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. Baš mamiš sa ovi svojim torticama.

    ReplyDelete
  2. Super sastojci, ja sam zaljubljena u bijelu čokoladu :D Sigurno je bila fina :)

    ReplyDelete
  3. Stvarno odlično izgleda :)

    ReplyDelete

Post a Comment