Čokoladne čašice s narančom i mousseom od čokolade
Mnogi znaju da nisam veliki ljubitelj čokolade. Ali se onda
svi redom iznenade kada im serviram neki čokoladni desert koji i sama pojedem s
guštom.
Odnos između mene i čokolade uvijek je bilo nekako čudan. Nikad nisam bila tip koji će tablu čokolade slistiti u milisekundi, ali mi je ponekad zaista draga u desertima. Tabla čokolade, za razliku od klasičnog čokoholičara, meni predstavlja punu glavu ideja o tome što bih još bolje s njom mogla napraviti, umjesto da ju pojedem samo takvu. Zamislite samo kakve sve fine deserte možete napraviti s jednom običnom tablom čokolade.. i u tome je njena prava čar.
za 18 čašica
U presijano brašno i kakao prah dodajte kockice maslaca i šećer u prahu. Umijesite klasično prhko tijesto, te ga u prozirnoj foliji stavite u frižider na pola sata. Ohlađeno tijesto samo kratko premijesite, te razvaljajte.
Režite krugove kojima ćete puniti modle za cupcakese, te praviti čašice.
Pecite na 180C maksimalno 10min (7-10min). Izvadite čašice iz kalupa da se rashlade, prije nego ih krenete puniti.
Sok naranče (s pulpom tj. mesom naranče koje se odvoji nakon cijeđenja) i šećer zakuhajte i kuhajte sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. U vruću smjesu dodajte prethodno namočenu i nabubrenu želatinu, te umiješajte dok se želatina ne rastopi. Ostavite da se smjesa malo rashladi.
U ohlađene čokoladne čašice stavljajte po 1 žlicu mlake tekućine od naranče. Ostavite na hladnom dok se žele ne stisne, te tek tada nastavite puniti čašice.
I eto, jedan čokoladni recept i od mene. Iznenadili biste se koliko čokolade prođe kroz moje ruke, a da je ne stavim u usta sve do eventualno finalnog proizvoda.
Svakako uzmite obzir prigodu za koju radite ovako nešto, jer mousse sadrži djelomično neobrađena jaja, što bi značilo da ovaj desert svakako mora ravno iz frižidera na stol.
Ovaj čokoladni mousse svejedno je jedan od mojih omiljenih čokoladnih zalogaja.. pogotovo kada u smjesu čokolade dodam sok od naranče, pire od maline ili nešto slično, kiselkasto i voćno.
Uživajte i slobodno ovaj recept prilagodite svom ukusu i željama.
Odnos između mene i čokolade uvijek je bilo nekako čudan. Nikad nisam bila tip koji će tablu čokolade slistiti u milisekundi, ali mi je ponekad zaista draga u desertima. Tabla čokolade, za razliku od klasičnog čokoholičara, meni predstavlja punu glavu ideja o tome što bih još bolje s njom mogla napraviti, umjesto da ju pojedem samo takvu. Zamislite samo kakve sve fine deserte možete napraviti s jednom običnom tablom čokolade.. i u tome je njena prava čar.
A recept koji slijedi upravo je jedan od onih koje i sama
volim.. Full-on čokoladni, ali istovremeno i lagani, s dodatkom kiselkaste
naranče koja čitavu stvar još za prstohvat oplemeni. Priznajem, izrada je
vremenski malo duža, ali vrijedno je truda i vremena.
Čokoladne čašice s želeom od naranče i čokoladnim mousseom
za 18 čašica
Prhko tijesto
280 g brašna
200 g maslaca
50 g šećera u prahu
10 g kakaa u prahu
U presijano brašno i kakao prah dodajte kockice maslaca i šećer u prahu. Umijesite klasično prhko tijesto, te ga u prozirnoj foliji stavite u frižider na pola sata. Ohlađeno tijesto samo kratko premijesite, te razvaljajte.
Režite krugove kojima ćete puniti modle za cupcakese, te praviti čašice.
Pecite na 180C maksimalno 10min (7-10min). Izvadite čašice iz kalupa da se rashlade, prije nego ih krenete puniti.
Žele od naranče
sok 1 naranče (sa pulpom)
1 žlica šećera
1/2 vrećice želatine + malo vode
Sok naranče (s pulpom tj. mesom naranče koje se odvoji nakon cijeđenja) i šećer zakuhajte i kuhajte sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. U vruću smjesu dodajte prethodno namočenu i nabubrenu želatinu, te umiješajte dok se želatina ne rastopi. Ostavite da se smjesa malo rashladi.
U ohlađene čokoladne čašice stavljajte po 1 žlicu mlake tekućine od naranče. Ostavite na hladnom dok se žele ne stisne, te tek tada nastavite puniti čašice.
Mousse od čokolade
120 g kvalitetne čokolade
30 g maslaca
2 jaja
60 g šećera
1 žličica vanilije (ekstrakt ili zrnca vanilije)
120ml slatkog vrhnja
U posudi rastopite čokoladu i maslac, zagrijavajte da smjesa
bude vruća (nikako ne dovesti do vrenja), te u vruću smjesu umiješajte 2
žutanjka. Nastavite na blagoj vatri ukuhavati smjesu još 1-2 minute, te tada
skinite s vatre i pustite da se smjesa ohladi.
U jednoj zdjeli izradite od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg (miksajući 5-7min), dodajte im šećer i nastavite miksati još 2minute.
U drugoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje i vaniliju u šlag.
U rashlađenu smjesu čokolade spatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka, te nakon toga i šlag, sve dok ne dobijete jednoličnu kremu- mousse.
Čokoladnim mousseom punite čašice do samog vrha.
U jednoj zdjeli izradite od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg (miksajući 5-7min), dodajte im šećer i nastavite miksati još 2minute.
U drugoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje i vaniliju u šlag.
U rashlađenu smjesu čokolade spatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka, te nakon toga i šlag, sve dok ne dobijete jednoličnu kremu- mousse.
Čokoladnim mousseom punite čašice do samog vrha.
Za ukrašavanje
1 Kit Kat (po želji)
80ml slatkog vrhnja (za ukrašavanje)
Čokoladni gumbići - grožđice/bademi/čoko-rum kuglice.. (po želji)
Čokoladni mousse možete posipati usitnjenim Kit Kat-om, te ukrasite izrađenim šlagom. Na svaki vrh cupcakea dodajte mali čokoladni "gumbić" po želji.
I eto, jedan čokoladni recept i od mene. Iznenadili biste se koliko čokolade prođe kroz moje ruke, a da je ne stavim u usta sve do eventualno finalnog proizvoda.
Svakako uzmite obzir prigodu za koju radite ovako nešto, jer mousse sadrži djelomično neobrađena jaja, što bi značilo da ovaj desert svakako mora ravno iz frižidera na stol.
Ovaj čokoladni mousse svejedno je jedan od mojih omiljenih čokoladnih zalogaja.. pogotovo kada u smjesu čokolade dodam sok od naranče, pire od maline ili nešto slično, kiselkasto i voćno.
Uživajte i slobodno ovaj recept prilagodite svom ukusu i željama.
Ovo mi se jako sviđa, ovo bi mogla uključiti u ovogodišnji party za rođendan mom suprugu. :)
ReplyDeleteIz ovih čašica bi se mogla "opiti" :)) Odlično, jako mi se sviđaju!
ReplyDeletePrelijepo, žele od narandže je super iznenađenje, hvala na detaljnim uputama i slikama.
ReplyDeleteJako mi se sviđa što je unutra baš žele od naranče, a ne npr neki sirup ili nešto slično. Sve zajedno je zbilja odličan desert, svi slojevi su fini i odgovaraju jedan drugom. Jako lijepo :)
ReplyDeleteja prije nisam bila ljubitelj čokolade, ali moram priznat u zadnje vrijeme sve više i više naginjem čokoladnim kolačima, a kombinacija s narančom mi je predivna.
ReplyDeletekrasan recept!
Jao sto fino izgledaju :D A cokolada, joj one of the best things in the world :D
ReplyDeleteStvarno su prekrasne!
ReplyDeleteIzgledaju fenomenalno...Cokoladu sam pocela konzumirati tek poslije moje 40-e i to samo odabranih par vrsta.
ReplyDeletevidis ja sam istinski ljubitelj cokolade :) krasne su ti kosarice :)
ReplyDeleteOborilo me s nogu, genijalno, baš mi se sviđa!! :))
ReplyDeletesuper
ReplyDelete