ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Aida u Zagrebu

I tako ja u to predbožićno razdoblje šećem trgom, prolazim pored prostora uz Müller i stanem zbunjeno ispred rozog znaka na zidu. Aida. Otkad mi imamo Aidu u Zagrebu, a da ja o tome pojma nemam? I da, možda ste primjetili moju automatsku objavu sa fotkom na facebooku, potpuno zbunjeno tražeći da me netko obrazuje.. jer očito se za mog izbivanja iz zemlje mnogo toga desilo.

Aida kavana photo 1477908_668517189865825_480156033_n_zps1d59f2ec.jpg

I tako, par tjedana nakon toga, dobivam poziv da posjetim prvu zagrebačku Aidu i iznutra.. i da vidim što to ima novoga na zagrebačkoj slastičarskoj sceni.


Ispada da nije toliko ludo što sam se čudila nakon što sam naišla na Aidu u Zagrebu, jer to je zapravo prva ikad Aida otvorena van Austrije. Zanimljivo je da su direktori zagrebačke Aide došli do ideje otvaranja kad su se tokom studija u Beču upoznali s Dominikom Prousekom, članom obitelji koja je i osnovala Aidu u Beču. I eto ga, bečka kavana na čije sam se izloge do sada lijepila pri posjeti Beču, eto je na ulicama moga grada.

 photo IMG_4853_zps535a5ed3.jpg Aida kavana photo IMG_5863_zps88d67ea8.jpg

U slastičarnici smo bili nevjerojatno toplo ugošćeni, svi zaposleni su iznimno susretljivi, vole pričati o tome što rade i odvojili su vremena da nam za svaku slasticu u ponudi ponešto ispričaju.

 photo IMG_5821_zpse5d7aba4.jpg  photo IMG_5838_zps2fc15915.jpg

Samim time su nam i olakšali odabir torti i kolača.. a naravno da je svatko uzeo nešto drugo (jedino tako odjednom možeš probati toliko različitih torti odjednom). Također, vrlo ih je lako nagovoriti da vam ispričaju i legendu o nastanku Aide, odakle joj to ime i koja je logika iza toga da im gotovo svaki espresso završava šlagom.. priče su zanimljive, uzbudljive i ostavljam njima da vam ih otkriju.

Ja sam odabrala Biedermeier tortu s maraschino likerom, lješnjacima, nougat kremom i marmeladom od brusnica i dunja, koja izgleda kao prava mala umjetnost na tanjuru, te mi se svidila i okusom, nešto blažim od drugih torti koje sam probala.

Biedermeier torta photo IMG_5801_zpsc5ef4bc7.jpg

Sve torte i kolači koje ćete naći u Aidi su oličenje tradicije, sve ono što se jelo prije stotinu godina (u blago modernijoj verziji), svi okusi i stilovi pripreme, klasični tradicionalni biskviti, marmelade, maslac, čokolada, lješnjak, slatko vrhnje.. a ako volite tradicionalno, Aida će biti idealna za vas.

 photo IMG_5840_zpsb4a78476.jpg Aida marmelade photo IMG_5856_zps8a011aaa.jpg

Neki od deserata su mi imali malko presladak okus, kao recimo Esterhazy torta koja je punjena maslac kremom i prelivena smjesom royal icinga (bjelanjka i šećera) i Aida šnita (možda zbog marcipana), dok neke nisam imala prilike probati, a voljela bih (npr. Sacher ili Cheesecake s grožđicama).

 photo IMG_5803_zpsbe69c821.jpg Aida šnita photo IMG_5824_zpsd28b3de0.jpg

Meni se osobno okusom najviše svidjela zapravo i (naravno) najskuplja slastica u ponudi - Nougat tart.. i neka vas ne zavara svojom veličinom! Svaki zalogaj je užitak, mješavina čokolade i lješnjaka, kao da jedete domaće rađenu bogatu nutelu s komadićima lješnjaka u prhkom tijestu.

Nougat tart photo IMG_5844_zps48552411.jpg

Cijene šnita kolača i torti kreću se od 14 pa do 20kn, a najskuplja u ponudi je Zlatna torta prekrivena 23-karatnim zlatom (koju rade samo po narudžbi).

No ako ste od onih koji se dvoume, očito su i na vas mislili jer u ponudi imaju i minijaturne verzije svojih torti te praline, od kojih sam također nekoliko probala.

 photo IMG_5861_zps3e0ca2d9.jpg Aida mini torte photo IMG_5858_zps871bfd4f.jpg

Praline photo IMG_5857_zps5cfcc49a.jpg

Mozart torta bila mi je definitivno najbolja, a najmanje zanimljiva pralina s "pariškom kremom" (čokoladni ganache), iako razumijem zašto bi nekome tko je lud za čokoladom upravo to bio omiljen izbor.

Mozart mini torta photo IMG_5888_zps49e250db.jpg  photo IMG_5895_zps24218b88.jpg

A kako je Aida kavana, dan nije mogao proći bez isprobavanja raznih vrsta kava u njihovoj ponudi. Ja, kao avanturist, nisam odolila da probam Bansku kavu (ilitiga espresso s pelinkovcem od naranče) dok su djevojke isprobavale Braunere (espresso sa šlagom i slatkim vrhnjem) i Melange (espresso s vrućim mlijekom i šlagom).

Banska kava photo IMG_5802_zpsf6704664.jpg

Iako nisam veliki kavopija, moram priznati da su im kave vrhunske.. a ova moja Banska bila je ubojita.. ekvivalent sirene za uzbunu kao budilice ujutro.

Blogeri photo IMG_5867_zpsdf4bc314.jpg

U svakom slučaju, subotnje prijepodne u Aidi prošlo je zanimljivo, šareno i veselo, u druženju s drugim kolegicama blogericama (na slici - Biftek i Merlot, Da mi je nešto slatko, Voće i Povrće), te znam kamo ću ljude odsada voditi i upućivati na dobru kavu u gradu.

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

4 komentara:

  1. bas ste uzivale :) moram i ja posjetiti Aidu, bas mi je pao secer dok sam citala post :D

    OdgovoriIzbriši
  2. NIsam bila, ali me sad zaintrigiralo :) Ne znam je li znas al iz nekog razloga Bloglovin ne povlaci nove postove s tvog bloga, negdje je nesto zapelo >.<

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda me moraš maknuti i ponovo dodati, jer prije sam imala stranicu .com pa mi je gugl zločesto zeznuo i sad sam obet na blogspot.com.. Možda zato.. Ali that really sucks ako je u tome stvar.. :(

      Izbriši