Aida u Zagrebu
I tako ja u to predbožićno razdoblje šećem trgom, prolazim pored prostora uz Müller i stanem
zbunjeno ispred rozog znaka na zidu. Aida. Otkad mi imamo Aidu u Zagrebu, a da
ja o tome pojma nemam? I da, možda ste primjetili moju automatsku objavu sa
fotkom na facebooku, potpuno zbunjeno tražeći da me netko obrazuje.. jer očito se
za mog izbivanja iz zemlje mnogo toga desilo.
![Aida kavana photo 1477908_668517189865825_480156033_n_zps1d59f2ec.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/1477908_668517189865825_480156033_n_zps1d59f2ec.jpg)
![Aida kavana photo 1477908_668517189865825_480156033_n_zps1d59f2ec.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/1477908_668517189865825_480156033_n_zps1d59f2ec.jpg)
I tako, par tjedana nakon toga, dobivam poziv da posjetim prvu zagrebačku Aidu i iznutra.. i da vidim što to ima novoga na zagrebačkoj slastičarskoj sceni.
Ispada da nije toliko ludo što sam se čudila nakon što sam naišla na Aidu u Zagrebu, jer to je zapravo prva ikad Aida otvorena van Austrije. Zanimljivo je da su direktori zagrebačke Aide došli do ideje otvaranja kad su se tokom studija u Beču upoznali s Dominikom Prousekom, članom obitelji koja je i osnovala Aidu u Beču. I eto ga, bečka kavana na čije sam se izloge do sada lijepila pri posjeti Beču, eto je na ulicama moga grada.
![photo IMG_4853_zps535a5ed3.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/IMG_4853_zps535a5ed3.jpg)
![Aida kavana photo IMG_5863_zps88d67ea8.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5863_zps88d67ea8.jpg)
U slastičarnici smo bili nevjerojatno toplo ugošćeni, svi zaposleni su iznimno susretljivi, vole pričati o tome što rade i odvojili su vremena da nam za svaku slasticu u ponudi ponešto ispričaju.
![photo IMG_5821_zpse5d7aba4.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5821_zpse5d7aba4.jpg)
![photo IMG_5838_zps2fc15915.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5838_zps2fc15915.jpg)
Samim time su nam i olakšali odabir torti i kolača.. a naravno da je svatko uzeo nešto drugo (jedino tako odjednom možeš probati toliko različitih torti odjednom). Također, vrlo ih je lako nagovoriti da vam ispričaju i legendu o nastanku Aide, odakle joj to ime i koja je logika iza toga da im gotovo svaki espresso završava šlagom.. priče su zanimljive, uzbudljive i ostavljam njima da vam ih otkriju.
Ja sam odabrala Biedermeier tortu s maraschino likerom, lješnjacima, nougat kremom i marmeladom od brusnica i dunja, koja izgleda kao prava mala umjetnost na tanjuru, te mi se svidila i okusom, nešto blažim od drugih torti koje sam probala.
![Biedermeier torta photo IMG_5801_zpsc5ef4bc7.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5801_zpsc5ef4bc7.jpg)
Sve torte i kolači koje ćete naći u Aidi su oličenje tradicije, sve ono što se jelo prije stotinu godina (u blago modernijoj verziji), svi okusi i stilovi pripreme, klasični tradicionalni biskviti, marmelade, maslac, čokolada, lješnjak, slatko vrhnje.. a ako volite tradicionalno, Aida će biti idealna za vas.
![photo IMG_5840_zpsb4a78476.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/IMG_5840_zpsb4a78476.jpg)
![Aida marmelade photo IMG_5856_zps8a011aaa.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5856_zps8a011aaa.jpg)
Neki od deserata su mi imali malko presladak okus, kao recimo Esterhazy torta koja je punjena maslac kremom i prelivena smjesom royal icinga (bjelanjka i šećera) i Aida šnita (možda zbog marcipana), dok neke nisam imala prilike probati, a voljela bih (npr. Sacher ili Cheesecake s grožđicama).
![photo IMG_5803_zpsbe69c821.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/IMG_5803_zpsbe69c821.jpg)
![Aida šnita photo IMG_5824_zpsd28b3de0.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5824_zpsd28b3de0.jpg)
Meni se osobno okusom najviše svidjela zapravo i (naravno) najskuplja slastica u ponudi - Nougat tart.. i neka vas ne zavara svojom veličinom! Svaki zalogaj je užitak, mješavina čokolade i lješnjaka, kao da jedete domaće rađenu bogatu nutelu s komadićima lješnjaka u prhkom tijestu.
![Nougat tart photo IMG_5844_zps48552411.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5844_zps48552411.jpg)
Cijene šnita kolača i torti kreću se od 14 pa do 20kn, a najskuplja u ponudi je Zlatna torta prekrivena 23-karatnim zlatom (koju rade samo po narudžbi).
No ako ste od onih koji se dvoume, očito su i na vas mislili jer u ponudi imaju i minijaturne verzije svojih torti te praline, od kojih sam također nekoliko probala.
![photo IMG_5861_zps3e0ca2d9.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5861_zps3e0ca2d9.jpg)
![Aida mini torte photo IMG_5858_zps871bfd4f.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5858_zps871bfd4f.jpg)
![Praline photo IMG_5857_zps5cfcc49a.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5857_zps5cfcc49a.jpg)
Mozart torta bila mi je definitivno najbolja, a najmanje zanimljiva pralina s "pariškom kremom" (čokoladni ganache), iako razumijem zašto bi nekome tko je lud za čokoladom upravo to bio omiljen izbor.
![Mozart mini torta photo IMG_5888_zps49e250db.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5888_zps49e250db.jpg)
![photo IMG_5895_zps24218b88.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5895_zps24218b88.jpg)
A kako je Aida kavana, dan nije mogao proći bez isprobavanja raznih vrsta kava u njihovoj ponudi. Ja, kao avanturist, nisam odolila da probam Bansku kavu (ilitiga espresso s pelinkovcem od naranče) dok su djevojke isprobavale Braunere (espresso sa šlagom i slatkim vrhnjem) i Melange (espresso s vrućim mlijekom i šlagom).
![Banska kava photo IMG_5802_zpsf6704664.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5802_zpsf6704664.jpg)
Iako nisam veliki kavopija, moram priznati da su im kave vrhunske.. a ova moja Banska bila je ubojita.. ekvivalent sirene za uzbunu kao budilice ujutro.
![Blogeri photo IMG_5867_zpsdf4bc314.jpg](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/food/IMG_5867_zpsdf4bc314.jpg)
U svakom slučaju, subotnje prijepodne u Aidi prošlo je zanimljivo, šareno i veselo, u druženju s drugim kolegicama blogericama (na slici - Biftek i Merlot, Da mi je nešto slatko, Voće i Povrće), te znam kamo ću ljude odsada voditi i upućivati na dobru kavu u gradu.
![photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png](http://img.photobucket.com/albums/v235/pam_sweetpea/Childhood/EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png)
bas ste uzivale :) moram i ja posjetiti Aidu, bas mi je pao secer dok sam citala post :D
ReplyDeleteNIsam bila, ali me sad zaintrigiralo :) Ne znam je li znas al iz nekog razloga Bloglovin ne povlaci nove postove s tvog bloga, negdje je nesto zapelo >.<
ReplyDeleteMožda me moraš maknuti i ponovo dodati, jer prije sam imala stranicu .com pa mi je gugl zločesto zeznuo i sad sam obet na blogspot.com.. Možda zato.. Ali that really sucks ako je u tome stvar.. :(
DeleteBaš ste uživale.
ReplyDelete