Dekoracija royal icingom
Već dugo sam skupljala materijal i energiju za ovaj post..
često me ljudi pitaju - kako to radiš, kako dobiješ tu gustoću, kako si to
nacrtala, zašto meni nisu ispali tako glatki.. I tako, postala sam svjesna da
je vrijeme da sve stavim u jedan iscrpan tekst.. sa puno slika, objašnjenja i
znanja skupljenog od svuda po malo.. za vas koji želite znati.
Dakle, vrijeme je za post o ukrašavanju s royal icingom!
Što je uopće Royal icing i kako ga napraviti?
Royal icing je jednostavna smjesa bjelanjaka i šećera koju su još i naše bake koristile za kolače. Naravno, tada nije bilo drugih opcija, ali danas se sirovi bjelanjci mogu zamijeniti i merengue prahom (bjelanjci u prahu) s kojima nema straha od salmonele.
Ja nikad nisam imala problema sa sirovim bjelanjcima, tako da sam oduvijek koristila ovaj klasični spoj. Recept za royal icing teško je napisati, jer ovisi o mnogo toga (kolika vam količina treba, koja vam gustoća treba..). No recimo da je ovo neki početni približni omjer:
Royal Icing
1 bjelanjak
200-500g šećera u prahu
Da, eto približnije od ovog zaista ne ide.
Dakle, bjelanjak u posudi istučemo tek toliko da se zapjeni, te u njega počnemo dodavati šećer u prahu.
Količina šećera na jedan bjelanjak ovisi o tome koju gustoću želite. Gušći royal icing potreban nam je za crtanje i pisanje, a rijeđi za popunjavanje većih prostora.
Definitivno preporučam kvalitetniji šećer poznatih brendova.. (ja osobno koristim Franck) i to ne zato što su fensi, ili zato što podržavam domaću proizvodnju.. nego zato što to u ovom slučaju znači
skuplji šećer = sitnije mljeveni šećer = glatka royal icing smjesa (isto vrijedi i za izradu fondant smjese)
Samo jednom sam se zeznula i kupila šećer marke dućanskog lanca.. ne mogu reći da svi takvi šećeri spadaju pod istu košaru, ali jednom mi je bilo dovoljno.
Moj glavni savjet pri dodavanju šećera je- dodajte ga postepeno, žlicu po žlicu, dok ne dobijete željenu gustoću. Kada po površini smjese prođete oštricom noža, smjesa bi se trebala moći spojiti dok nabrojite do 10.
Ukoliko se smjesa prebrzo spaja, dodajte još malo šećera te ponovite test.
Ukoliko se smjesa uopće ne spaja, dodajte par kapi vode.
Smjesa dovoljno gusta za crtanje i pisanje spojit će se (ne potpuno, ali djelomično), ali će joj trebati malo više od 10 sec.
Kada dobijete željenu gustoću, vrijeme je za umješavanje boje.
Boje
Na sljedećoj fotki skupila sam nekoliko različitih vrsta boja, od kojih svaka na svoj način boji smjese poput royal icinga.
Prva boja s lijeva - boja u prahu, odličnog intenziteta, najčešće ju koristim upravo za royal icing, jer je topiva, te se lijepo razradi u tekućoj smjesi. Ipak, ova je boja sklona grudanju, pa ju je potrebno dobro razraditi prije nego se krene s ukrašavanjem, da ne ostane ni jedna grudica boje, jer će se iste kasnije pojaviti na keksima.
Druga i treća boja s lijeva - boje u gelu, pogotovo Americolor (u sredini)- jako hvaljena, u sto i jednoj nijansi, jako dobrog intenziteta, malo je potrebno za postići idealnu nijansu. Jedini problem s ovim bojama je ukoliko kupite npr. svjetliju nijansu plave.. s kojom nikad nećete moći dobiti tamniju plavu nego što je predviđeno nijansom (dok se s bojama u prahu uvijek može dozirati da bi dobili jačinu).
Četvrta boja - Dr. Oetker tekuća boja, zapravo je boljeg intenziteta od većine Dr. Oetker boja u tubi koje sam probala, no svejedno teško postiže intenzivne nijanse koje ponekad trebam.
Boje u tubi (prve zdesna) - Boje u tubi, slab intenzitet, s ovim bojama nikada nećete uspjeti dobiti crvenu ili plavu, ili žutu, a pogotovo ne crnu. Ove boje miješanjem mogu postati samo pastelne.. Ukoliko vam to i treba, odlično. Ukoliko želite grimizno crvenu - zaboravite!
Vrećice za ukrašavanje
Ukrašavanje royal icingom započela sam korištenjem običnih vrećica za zamrzavanje na kojima bih odrezala vrh.. i vjerujte, bile su jednako učinkovite kao i trenutne dresir vrećice koje koristim.
No svakako uzmite u obzir nabavku dresir vrećica, pototovo onih jednokratnih.. jeftinije su od vrećica za zamrzavanje i u nekim stvarima malo i olakšavaju stvari (ja sam svoje nabavila na eBayu za svega cca $3 -100kom).
Ukoliko poželite s istom bijelom bojom prvo crtati rubove, pa nakon toga ispunjavati keks, a boja vam je u istoj vrećici, i to možete, a tu dobro dođu špice za ukrašavanje i coupleri.
Naime, samo ćete otfrknuti jedan tip za ukrašavanje s jednom veličinom rupe i zavrknuti drugu. Nekada sam zaista znala tako raditi, no sada radije napravim dvije vrećice s bijelom bojom, jednu s većom i jednu s manjom rupom (u onoj s manjom je naravno i gušća smjesa).
Prhki keksi
No pozabavimo se i nečim jednako tako bitnim - baza svega je ipak fini keks.. Shortbread, pate brisee, sable, kakav god već prhki keks želite, zaista po vašoj je želji.
Ja 90% vremena koristim onaj najjednostavniji i meni najfiniji:
Prhki keksi
300 g glatkog brašna
200 g maslaca
50 g šećera u prahu
Kekse ne volim predebele, ali s pretankima je teško raditi, tako da mi je idealna debljina 2-3mm.
Pecite ih na 180°C, 5-10min (ovisno o veličini i debljini keksa). Ostavite ih da se ohlade pa ih tek onda ukrašavajte.
Rezači za kekse
Oni koji me znaju, znaju i da je jedna od mojih velikih slabosti- rezači za keksiće. Imam ih gomilu, ali nikad dovoljno..
Neke od njih koristim zaista često, a neke gotovo nikada (iako su mi svejedno dragi).
Ovo su rezači koje toliko često koristim da je čudo što se još nisu izlizali.. najčešće su to oni obični oblici kao krug, kocka, zvijezda..
Ovo su pak neki od rezača koji su mi zaista dragi i voljela bi ih češće koristiti, ali su ipak rijetko u upotrebi.
Dakle, vrijeme je za post o ukrašavanju s royal icingom!
Što je uopće Royal icing i kako ga napraviti?
Royal icing je jednostavna smjesa bjelanjaka i šećera koju su još i naše bake koristile za kolače. Naravno, tada nije bilo drugih opcija, ali danas se sirovi bjelanjci mogu zamijeniti i merengue prahom (bjelanjci u prahu) s kojima nema straha od salmonele.
Ja nikad nisam imala problema sa sirovim bjelanjcima, tako da sam oduvijek koristila ovaj klasični spoj. Recept za royal icing teško je napisati, jer ovisi o mnogo toga (kolika vam količina treba, koja vam gustoća treba..). No recimo da je ovo neki početni približni omjer:
Royal Icing
1 bjelanjak
200-500g šećera u prahu
Da, eto približnije od ovog zaista ne ide.
Dakle, bjelanjak u posudi istučemo tek toliko da se zapjeni, te u njega počnemo dodavati šećer u prahu.
Količina šećera na jedan bjelanjak ovisi o tome koju gustoću želite. Gušći royal icing potreban nam je za crtanje i pisanje, a rijeđi za popunjavanje većih prostora.
Definitivno preporučam kvalitetniji šećer poznatih brendova.. (ja osobno koristim Franck) i to ne zato što su fensi, ili zato što podržavam domaću proizvodnju.. nego zato što to u ovom slučaju znači
skuplji šećer = sitnije mljeveni šećer = glatka royal icing smjesa (isto vrijedi i za izradu fondant smjese)
Samo jednom sam se zeznula i kupila šećer marke dućanskog lanca.. ne mogu reći da svi takvi šećeri spadaju pod istu košaru, ali jednom mi je bilo dovoljno.
Moj glavni savjet pri dodavanju šećera je- dodajte ga postepeno, žlicu po žlicu, dok ne dobijete željenu gustoću. Kada po površini smjese prođete oštricom noža, smjesa bi se trebala moći spojiti dok nabrojite do 10.
Ukoliko se smjesa prebrzo spaja, dodajte još malo šećera te ponovite test.
Ukoliko se smjesa uopće ne spaja, dodajte par kapi vode.
Smjesa dovoljno gusta za crtanje i pisanje spojit će se (ne potpuno, ali djelomično), ali će joj trebati malo više od 10 sec.
Kada dobijete željenu gustoću, vrijeme je za umješavanje boje.
Boje
Na sljedećoj fotki skupila sam nekoliko različitih vrsta boja, od kojih svaka na svoj način boji smjese poput royal icinga.
Prva boja s lijeva - boja u prahu, odličnog intenziteta, najčešće ju koristim upravo za royal icing, jer je topiva, te se lijepo razradi u tekućoj smjesi. Ipak, ova je boja sklona grudanju, pa ju je potrebno dobro razraditi prije nego se krene s ukrašavanjem, da ne ostane ni jedna grudica boje, jer će se iste kasnije pojaviti na keksima.
Druga i treća boja s lijeva - boje u gelu, pogotovo Americolor (u sredini)- jako hvaljena, u sto i jednoj nijansi, jako dobrog intenziteta, malo je potrebno za postići idealnu nijansu. Jedini problem s ovim bojama je ukoliko kupite npr. svjetliju nijansu plave.. s kojom nikad nećete moći dobiti tamniju plavu nego što je predviđeno nijansom (dok se s bojama u prahu uvijek može dozirati da bi dobili jačinu).
Četvrta boja - Dr. Oetker tekuća boja, zapravo je boljeg intenziteta od većine Dr. Oetker boja u tubi koje sam probala, no svejedno teško postiže intenzivne nijanse koje ponekad trebam.
Boje u tubi (prve zdesna) - Boje u tubi, slab intenzitet, s ovim bojama nikada nećete uspjeti dobiti crvenu ili plavu, ili žutu, a pogotovo ne crnu. Ove boje miješanjem mogu postati samo pastelne.. Ukoliko vam to i treba, odlično. Ukoliko želite grimizno crvenu - zaboravite!
Vrećice za ukrašavanje
Ukrašavanje royal icingom započela sam korištenjem običnih vrećica za zamrzavanje na kojima bih odrezala vrh.. i vjerujte, bile su jednako učinkovite kao i trenutne dresir vrećice koje koristim.
No svakako uzmite u obzir nabavku dresir vrećica, pototovo onih jednokratnih.. jeftinije su od vrećica za zamrzavanje i u nekim stvarima malo i olakšavaju stvari (ja sam svoje nabavila na eBayu za svega cca $3 -100kom).
Ukoliko poželite s istom bijelom bojom prvo crtati rubove, pa nakon toga ispunjavati keks, a boja vam je u istoj vrećici, i to možete, a tu dobro dođu špice za ukrašavanje i coupleri.
Naime, samo ćete otfrknuti jedan tip za ukrašavanje s jednom veličinom rupe i zavrknuti drugu. Nekada sam zaista znala tako raditi, no sada radije napravim dvije vrećice s bijelom bojom, jednu s većom i jednu s manjom rupom (u onoj s manjom je naravno i gušća smjesa).
Prhki keksi
No pozabavimo se i nečim jednako tako bitnim - baza svega je ipak fini keks.. Shortbread, pate brisee, sable, kakav god već prhki keks želite, zaista po vašoj je želji.
Ja 90% vremena koristim onaj najjednostavniji i meni najfiniji:
Prhki keksi
300 g glatkog brašna
200 g maslaca
50 g šećera u prahu
Kekse ne volim predebele, ali s pretankima je teško raditi, tako da mi je idealna debljina 2-3mm.
Pecite ih na 180°C, 5-10min (ovisno o veličini i debljini keksa). Ostavite ih da se ohlade pa ih tek onda ukrašavajte.
Rezači za kekse
Oni koji me znaju, znaju i da je jedna od mojih velikih slabosti- rezači za keksiće. Imam ih gomilu, ali nikad dovoljno..
Neke od njih koristim zaista često, a neke gotovo nikada (iako su mi svejedno dragi).
Ovo su rezači koje toliko često koristim da je čudo što se još nisu izlizali.. najčešće su to oni obični oblici kao krug, kocka, zvijezda..
Ovo su pak neki od rezača koji su mi zaista dragi i voljela bi ih češće koristiti, ali su ipak rijetko u upotrebi.
Ukoliko si mislite - "mora da je dala čitavo bogatstvo na ove rezače, ali ja nemam s čime rezati", i u tome ću vas razuvjeriti. Većina ovih rezača kupljena je ili u kineskim dućanima, ili na ebayu ili su pristigli kao pokloni.. A moje najpopularnije oblike - torbicu i štiklu - još uvijek nemam kao rezače! Da.. dobro ste pročitali. Stotine štikli i torbica koje sam dosad izradila - izrezane su RUKOM! (Imam kartonski predložak koji sam sama nacrtala).
(ovo je modernija verzija cipele i torbice, čije rezače uporno tražim posvuda)
Tako da nema razloga da stanete samo zbog toga što nemate neki oblik.. sve dolazi s vremenom i trudom.
Uostalom, neki od najkreativnijih crteža koje sam dosad napravila bili su napravljeni na okruglim ili kockastim keksima.
Ti oblici odlični su i ako radite sponzorske kekse, kekse s logom i sl. jer uvijek izgledaju lijepo i profesionalno.
A ponekad i oblici koje već imamo mogu biti dovoljni za nešto potpuno novo.
Primjer 1. sobove glave izrezane Gingerbread man rezačima i običnim krugovima
Primjer 2. Rastopljeni snjegovići na keksima proizvoljnih oblika
Primjer 3. Korzeti izrezani rezačem za haljinu (u malo podrezanoj verziji).
Ispunjavanje i crtanje royal icingom
Keksi su ispečeni i ohlađeni, royal icing je obojan i u vrećicama, spreman za akciju.. krenimo na crtanje.
U dva jednostavna foto-tutorijala pokušala sam pojednostaviti prije svega ispunjavanje keksa osnovnom bojom, a nakon toga i crtanje dezena i pisanje po keksu. Nakon toga, ukoliko samo fotke nisu bile dovoljne, nalaze se i mali videi koje sam snimila (s pozadinskom glazbom s Otvorenog radia), u nadi da vam olakšam ideju kako to sve zaista izgleda. A na kraju i neke nevjerojatne tehnike pipinga s youtubea..
Dakle, ovako izgleda proces ispunjavanja keksa royal icing smjesom:
A ovako izgleda dodavanje ukrasa za koje želimo da se stope s površinom:
Video sa nevjerojatnog kanala SweetAmbsCookies
Ukrašavanje keksiju
Nacrtali ste što ste željeli i mislite da tu priča završava? Može.. ali i ne mora..
Tu kreće onaj najzabavniji dio koji možete slobodno prepustiti i svojim klincima- ukrašavanje!
Opet, kroz godine sam skupila različite vrste ukrasa i ideja koje se mogu koristiti pri ukrašavanju keksiju s royal icingom. Sprinklesi, jestive šljokice, luster dust, šećerne kuglice, fondant, pa čak i najobičniji kristal šećer poslužiti će da svojim keksima date dodatni šarm.
Sigurna sam da je većini vas najviše odjeknulo ono - jestive šljokice??? Da, i to postoji.
Nikako nemojte svoje kekse posipati običnim šljokicama, jer se na internetu mogu vrlo jednostavno kupiti i one zaista jestive.
Svim vama šljokičarima sigurno će onda biti zanimljiv i luster dust, koji se puno češće koristi na fondantu, ali ja ga ponekad koristim i da dam dodatni sjaj royal icing keksima.
To je zapravo sjaj u prahu koji se poprašuje kistićem po površini, te joj daje sjaj u boji. To je i jedan od načina kako sam zlatu dala zlatni sjaj na Smaugovoj torti koju sam ne tako davno radila za jedan event.
Što se tiče klasičnih ukrasa kao što su šećerne kuglice i sprinklesi, nekad je teško kontrolirati da padnu baš na mjesto na koje želite.. tako da ih ja često zapravo smještam jedno po jedno- pomoću čačkalice..
Dakle, ukoliko želite keks posipati jestivim šljokicama, sprinklesima ili običnim kristal šećerom, to ćete raditi dok je površina keksa još mokra, a za šećerne kuglice ćete na mjesto na kojem želite ukras istisnuti malo royal icinga i zalijepiti pomažući si čačkalicom.
Ali i fondant je odlična ideja kao dekoracija na ovim keksima, pogotovo ako vam ga je ostalo od izrade neke torte, a nemate ga na što drugo potrošiti.
Fondant ukrase na već osušenu podlogu od royal icinga možete zalijepiti s malo rijetkog royal icinga (u šalicu istisnite žličicu icinga i pomješajte s par kapi vode, dok ne dobijete rijeđu smjesu te to nanosite kistićem na pozadinu fondant ukrasa).
I za kraj, par savjeta i uputa.. nevezanih uz ovaj teoretski dio..
1. Ukrašavanje ovih keksiju traje.. vremenski.. puno! Budite sigurni da si možete odvojiti koja 2-4 sata minimalno. Ja ih obavezno ukrašavam po noći, kada su svi u krevetima i nitko mi se ne petlja po kuhinji.. Skuham si čaj (ili vino), upalim glazbu i bez previše nervoze i opterećenja crtam i šaram.
2. Nemojte se bojati posuđivati ideje s interneta. Ja najčešće sa sobom imam svoj laptop ili smartphone, pa kada ponestane mojih vlastitih ideja, uvijek potražim i tuđe.. na kraju dana, nitko vam se neće jednog dana javiti i reći, ukrao si moju ideju za ukrašavanje keksiju.. dapače, mislim da keksi nikada neće biti identični i uvijek ćemo im dati i nešto svoje.
3. Ne morate stati na keksima. Neki od mojih najdražih radova bili su iscrtani royal icingom na fondant torti. Sve ono što ne možete fondantom, probajte sa svojom špricom i dresir vrećicom.
Tutorijal je super. Ja sam jednom ukrasavala ovom smjesom keksice i bila sam prezadovoljna kako su ispali, ali ovi tvoji su sto puta bolji. Kad se opet odlucim za to, skicat cu svako malo tvoje savjete :)
ReplyDeleteČuj, i ja uvijek škicam i tražim inspiraciju kod drugih.. zato i jesmo svi tu.. da učimo i rastemo..
DeleteHvala ti!
Fantastičan post... da sam vidjela post prije svog prvog upuštanja u ukrašavanje keksića royal icingom vjerujem da bi rezultat bio daleko bolji :)
ReplyDeleteSamo nemoj stati.. jer svaki put su sve bolji.. sad mi je žao što nisam objavila fotku svojih prvih royal icing keksiju..
DeletePuno puno hvala na postu! Stvarno je iscrpan i jaaaako koristan. A tvoji keksići izgledaju genijalno :-)
ReplyDeleteMa bilo mi je zadovoljstvo ovako neš pisati.. skupljala sam fotke i materijal neko vrijeme, tako da je napokon došlo vrijeme i za objavu..
DeletePuno puno hvala na postu! Stvarno je iscrpan i jaaaako koristan. A tvoji keksići izgledaju genijalno :-)
ReplyDeletePredobar post, hvala puno, toliko korisnih savjeta. Ako ne prije, nadam se da ću se za uskrs odvažiti i probati taj famozni royal icing. Ako budu u pola lijepi kao Vaši ja ću biti prezadovoljna. Još jednom hvala i svaka Vam čast!
ReplyDeleteAko kreneš u akciju, obavezno javi kako su ispali! :)
DeleteHvala ti..
majstorice od keksiju! :) svala čast, fntastičan, poučan i jako koristan post
ReplyDeletehehehe.. hvala, majstorice od..svega.. :P
DeletePamela, puuuuno ti hvala na ovom tutorijalu!!!! Meni će baš koristiti...
ReplyDeleteZato je i tu.. nadam se da hoće.. :) Hvala!
DeleteOdlično prikazan postupak :)
ReplyDeleteHvala, nadam se da će biti od koristi!
DeleteOvaj post zaslužuje sve pohvale, iscrpan, detaljan, sve je savršeno objašnjeno.
ReplyDeleteVidim da koristiš više vrsta boja, pa me samo zanima koje su ti onda od tih najbolje i najviše ih koristiš ili bi ih mogla preporučiti? Može link ili preporuka sellera gdje naručuješ dresir vrećice i ostale stvarčice za kolače na ebayu?
Nisam samo skužila zašto je u onoj vrećici s manjom rupom gušća smjesa?
Imaš divnuuu kolekciju rezača.. sorry što gnjavim, može isto koji link s ebaya? Divan mi je onaj rezač u obliku tortice, toga bi odmah naručila :)). Ali i svi ostali mi se sviđaju. I već sam razmišljala da ih sama režem kao ti, baš dobro da si spomenula da je to ok i tako raditi :). Sviđaju mi se tvoje štiklice :) Uh, dok ovo čitam dobila sam toliko ideja za keksiće, baš ti je inspirativan članak.
Divno mi je i kako si ukrasila tortu od fondana na ovaj način.. svaka čast!
Ajme koji komentar.. Hvala ti, stvarno, za sve ovo..
DeleteŠto se tiče pitanja, evo i odgovora:
*Najčešće zapravo koristim te boje od AmeriColora i ove iz Konzuma u prahu.
*Što se tiče sellera, zapravo svaki put ispadne da kupim od nekog drugog, tako da zapravo i nemam neku preporuku.. svi su ok
*U vrećici s manjom rupom je gušća smjesa jer s njom crtam i pišem, a kad pišeš, želiš da to bude tanko i precizno uglavnom (stoga manja rupa), a i da royal icing ne bude prerijedak, tj. da što više drži svoju formu (stoga i gušća smjesa).
Što se rezača tiče.. pokušavam ih početi raditi sama, tako da ukoliko to uspije, link ću ti biti ja.. :) hehehehe
Nadam se da su odgovori zadovoljili i strašno me veseli vidjeti da je još nekome to sve zanimljivo.
Hehe, kad se zabrbljam se zabrbljam a tvoj me članak inspirirao :)).
DeleteNe znam što mi je bilo da nisam razmišljala, ovo za vrećice je logično..
Veselim se da ti planovi uspiju pa da mi budeš link :))
Jesu, odgovori su super i imam jako puno ideja vezanih uz ovakve keksiće koje želim isprobati.. nadam se da ću uskoro sve to napraviti pa ću staviti na blog.
Hvala ti <3
Imam dojam da je problem u meni, no ipak ću pitati jer ja jednostavno ne uspijem ništa napraviti s tim bojama.
ReplyDeletePrije 5-6 godina kupila sam boju u prahu koja je izgledala kao ova prva na tvojoj slici u okrugloj kutiji.
Ne vidim pročitati na slici, ali meni to liči na boju na kojoj piše: Boja u prahu za kolače, uvozi i pakira Sonex. Jel to to? Imam sačuvanu kutiju jer sam kupila crvenu boju i njome sam obojala smjesu za modeliranje od marshnallowa. Radila sam crvene ruže i da bih dobila odgovarajuću nijansu dodala sam podosta boje. Ruže sam lijepo napravila, no nisu se mogle jesti, bile su nenormalno slane(!). To je zapravo bio moj prvi (neslavni) pokušaj izrade ukrasa intenzivne boje jer sam inače sve bojala aromama koje daju samo nježnu nijansu. I dugo sam skupljala hrabrost (i novce, jer meni to nije jeftino) da ponovno kupim neku boju i probam nešto obojati i napraviti ukrase intenzivne boje.
Prije koji mjesec odvažila sam se na eksperiment.
Za što se upotrebljavaju Americolor boje (kod tebe srednja bočica na slici)? Ja sam pokušala šlag obojati u bordo crvenu boju (kupila sam bordo crvenu), koliko god sam te boje dodavala, šlag je bio daleko od bordo boje. A kad sam probala - to je bilo tako gorko (!) da se nije moglo jesti. Umiksala sam još 200 g šećera u prahu, naravno time sam ga razrijedila, ali to je i dalje bilo nenormalno gorko. Bacila sam tu litru izmiksanog šlaga. Više se nisam usudila upotrijebiti te boje, u iduću turu šlaga dodala sam ono što dodajem već godinama: aromu jagode i dobila sam nježnu ružičastu boju kakvu sam i očekivala.
Ne znam što da radim s tim Americolor ja se to ne usudim više upotrijebiti, kako se to upotrebljava,a da finalni proizvod bude jestiv? U to s tim americolor bojama sam se upustila samo zato što samhtjela dobiti intenzivnu crvenu boju.
Probala sam i nekakvu Wilton boju u gelu - dogodila se ista stvar: željenu bordo nijansu kreme nisam dobila, a krema je bila gorka (!).
Može li se od tih americolor i wilton boja dobiti intenzivna boja ili se toga treba staviti malo pa se dobiju samo nježne nijanse? Radi nježnih nijansi nisma to trebala kupovati, ja sam bila zadovoljna bojenjem spomenutim aromama.
Ne znam što da radim s tim americolr bojama sad kad sam ih kupila (a koliko sam novaca na to bacila!). Budući da mi prodavaonica nije blizu, jednom kad sam išla kupovat, kupila sam i crvenu i zelenu i plavu i crnu. Sad ih ne mogu prodati pod ne rabljene, iako je samo crvena (neuspješno) rabljena, sve sma bočice otvorila jer me interesiralo kako te boje izgledaju.
Svuda čitam kao svi hvale te boje. Ja ne izmišljam, ja sam stvarno probala upotrijebiti te boje: od ovih boja u prahu, inače super-preslatka marshmallows masa je bila slana, a od americolor i wilton šlag/krema je bila gorka.
Jako mi je teško dati ikakav konkretan odgovor jer sličnih problema do sada nisam imala. Najveći problem vezan uz jarke boje i fondan mi je bio da mi bude presuh i puca zbog količine boje.. ali uvijek bih dodavala malo po malo, bez obzira na to, okusom mi nikad nije bio neobičan- niti gorak niti slan.
DeleteSlatko vrhnje nisam nikad bojila, ali royal icing, koji je također tekući, jesam često.. i uvijek sam bez problema dobivala jarke boje sa samo par kapi bojila.. i okusom bi bio sasvim normalan.
Nikako ne možete tvrditi da: skuplji šećer = sitnije mljeveni šećer, ta tvrdnja ne drži vodu, da ste probali kupovati šećere različitih prodavača uvjerili biste se u to. U redu, pa Vašim tvrdnjama vidim da niste to isprobali, i baš zato ne možete tvrditi to što tvrdite.
ReplyDeleteProbala sam koristiti dodatna 4 različita branda šećera u prahu od raznih proizvođača (jeftiniji šećer od raznih lanaca trgovina) i na moju žalost, kvaliteta je bila očajna. Nakon toga priznajem da sam stala i ne eksperimentira mi se više. Vjerujte mi da bih ostala na nekom jeftinijem proizvodu da sam bila zadovoljna. Ali kad se 4 puta opečeš, nemaš potrebu dalje istraživati i bacati novce da bi na kraju i dalje zaključio isto. Zato se ja nadalje držim onog s čime sam zadovoljna i ne isprobavam više.
DeleteJa mogu da tvrdim ono sto je i Pamela navela/napisala. Skuplji secer, odnosno, u ovom slucaj Frankov je definitivno najbolji. Kupovala sam sve i svasta i pokusavala praviti fondan-rezultat "smece", a tako i sve ostalo. Npr. butter cream, uzas sa tamo nekim "lijevim" secerom, uopste nije puderast, vec nekako ostar i sa onim nekim cudnim kristalicima, sve se pretvori u vodu i unisti sav trud i rad. Isto to vrijedi i za zelatin. Dr Qetker i niti jedan drugi je po meni najbolji. Jako mnogo radim sa fondanom, tako da to mogu i da tvrdim. Ne kazem da je nemoguce napraviti, ali imati dobar kvalitet, e u tome je stvar.
ReplyDeleteMila
Odličan blog i super pojašnjenje!...samo, zar nikoga ne zabrinjava sirovo jaje i Salmonella!?
ReplyDeleteOvo je najbolji post koji sam uspjela naci na netu...hvala i krecem na izradu keksica.
ReplyDeleteDivan post, jako mnogo korisnih podataka.
ReplyDeleteMozete li mi reci koji je rok trajanja kolacica, trebalo bi da je duzi, s obzirom da u njih ne idu jaja?
I, da li nakon nekog vremena postanu tvrdi, jer se ne stavlja prasak za pecivo ni soda bikarbbona?
Veliko hvala na detaljnom postu!