Integralni zobeni keksi s brusnicama
Ljudi koji traže ideje za kuhanje sve češće traže recepte u kojima bijelo
brašno, bijeli šećer i margarin zamjenjuju zdravije opcije. Tako sam nedavno
prvi puta koristila zobene mekinje , a u tijestu za pizzu počela koristiti
integralno brašno i maslinovo ulje. Odrasla sam na prilično tradicionalnoj
kuhinji gdje se određene stvari rade na određeni način.. bez iznimke. Ali odličan
je osjećaj kad poskrivečke nešto napraviš drugačije.. i tvoji doma to prihvate.
Ove keksiće probala sam u radinosti drage nam Domaćice. Ona ih je radila gostujući na Dobro jutro, Hrvatska, ali i dan kasnije, na Gastro sajmu na Velesajmu, gdje smo se napokon i upoznale. Keksići su mi se svidjeli jer su prhki, puni komadića zobi koje volim u keksima, a između ostaloga i - jako brzo gotovi.
I tako su mi se neku večer baš jeli keksi, nešto fino, a jednostavno. I sjetih se njenih integralnih keksića.
Njen recept sam prilagodila onome što sam pronašla kod sebe u kuhinji, no i vi ih možete prilagoditi kako želite..
Zobene pahuljice stavite u blender (ili štapnim mikserom) te ih usitnite do veličine koju želite u keksu. Što su vam sitnije pahuljice, to će tijesto biti prhkije. Isto to učinite i sa suhim voćem, te sa orašastim plodovima, ukoliko ih stavljate, no njih možete ostaviti u nešto većim komadićima.
U zdjelu na sitne komadiće narežite maslac, pa mu dodajte sve ostale sastojke. Umijesite jednolično tijesto, te ga prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i stavite u frižider za 10-15min da se stisne (kako biste kasnije lakše rezali kekse i oni bi tokom pečenja držali formu).
Dok vam se smjesa hladi, zagrijte pećnicu na 180°C.
Tijesto na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu 5-7mm (nešto deblje nego što biste razvaljali klasične prhke kekse), pa ih režite rezačem za kekse.
Kekse pecite 10-15min (ovisno o debljini i veličini keksiju) na 180°C.
Za izradu ovih keksiju potrebno vam je cca 35-45min, od početka do kraja.
Ukoliko nemate zobenih mekinja, slobodno ih zamijenite integralnim brašnom.
Ukoliko nemate suhog voća, slobodno ga izostavite iz recepta.
Najbolja stvar kod ovakvih keksiju je da ih možete prilagoditi kako god vama paše.. moji su se žalili da sam mogla dodati komadiće čokolade.. voljeli biste probati kekse s okusom kave.. baš bi vam super izgledali umočeni u glazuru.. Tu budite sam svoj majstor!
Uživajte i eksperimentirajte!
Ove keksiće probala sam u radinosti drage nam Domaćice. Ona ih je radila gostujući na Dobro jutro, Hrvatska, ali i dan kasnije, na Gastro sajmu na Velesajmu, gdje smo se napokon i upoznale. Keksići su mi se svidjeli jer su prhki, puni komadića zobi koje volim u keksima, a između ostaloga i - jako brzo gotovi.
I tako su mi se neku večer baš jeli keksi, nešto fino, a jednostavno. I sjetih se njenih integralnih keksića.
Njen recept sam prilagodila onome što sam pronašla kod sebe u kuhinji, no i vi ih možete prilagoditi kako želite..
Integralni zobeni keksi
100g integralnog brašna
50g zobenih mekinja
150g zobenih pahuljica
50g sušenih brusnica (ili nekog drugog suhog voća)
1/2 praška za pecivo
1 žlica kakaa za kuhanje
100 g smeđeg šećera
150g maslaca (sobne temperature)
3 žlice mlijeka
(možete dodati i sjeckane orašaste plodove, cca 1-2 žlice)
Zobene pahuljice stavite u blender (ili štapnim mikserom) te ih usitnite do veličine koju želite u keksu. Što su vam sitnije pahuljice, to će tijesto biti prhkije. Isto to učinite i sa suhim voćem, te sa orašastim plodovima, ukoliko ih stavljate, no njih možete ostaviti u nešto većim komadićima.
U zdjelu na sitne komadiće narežite maslac, pa mu dodajte sve ostale sastojke. Umijesite jednolično tijesto, te ga prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i stavite u frižider za 10-15min da se stisne (kako biste kasnije lakše rezali kekse i oni bi tokom pečenja držali formu).
Dok vam se smjesa hladi, zagrijte pećnicu na 180°C.
Tijesto na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu 5-7mm (nešto deblje nego što biste razvaljali klasične prhke kekse), pa ih režite rezačem za kekse.
Kekse pecite 10-15min (ovisno o debljini i veličini keksiju) na 180°C.
>
Za izradu ovih keksiju potrebno vam je cca 35-45min, od početka do kraja.
Ukoliko nemate zobenih mekinja, slobodno ih zamijenite integralnim brašnom.
Ukoliko nemate suhog voća, slobodno ga izostavite iz recepta.
Najbolja stvar kod ovakvih keksiju je da ih možete prilagoditi kako god vama paše.. moji su se žalili da sam mogla dodati komadiće čokolade.. voljeli biste probati kekse s okusom kave.. baš bi vam super izgledali umočeni u glazuru.. Tu budite sam svoj majstor!
Uživajte i eksperimentirajte!
Jao odličan post. Ti baš lijepo pišeš :)
ReplyDeleteSlike mi se posebno sviđaju :)
Jako mi je drago da smo se upoznale, hval ati na svemu taj dan :*
<3
joj sto volim ovakve keksice :)
ReplyDeleteKrasni su!
ReplyDeleteDivni mali keksići i ja volim te zdrave grickalice uvijek dobro dođu za ured ili kao mali poklončići.
ReplyDeleteWow, pa kako prije nisam naletjela na tvoj blog! :D Prekrasni recepti, prekrasne slike! Volim zdrave poslastice pa ću probati i ovo, baš nešto počinjem eksperimentirati sa zobi. :)
ReplyDeleteI ja planiram isprobati taj njezin recept, osvojila me njime kad ga je pripremala na tv-u. Savršeno su ti ispali keksići a fotke su predivne.
ReplyDeletePiece of writing writing is also a excitement, if you be acquainted with afterward you can write if not it is complex to write.
ReplyDeleteFeel free to visit my web-site: where can i get garcinia cambogia
This blog was... how do you say it? Relevant!! Finally
ReplyDeleteI have found something which helped me. Appreciate it!
Also visit my web blog :: best supplements for bodybuilding
It is not my first time to go to see this web site, i am browsing this
ReplyDeletewebsite dailly and get good data from here daily.
my homepage dead trigger 2 hack
You could definitely see your expertise in the article you write.
ReplyDeleteThe world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid
to say how they believe. All the time follow your heart.
Here is my web-site - Curved Penis