New York Cheesecake
Rijetko koja torta je savršena kao ova.. barem u mom smislu
savršenstva koje podrazumjeva puuuuno kreme i gotovo ništa biskvita. Čak i oni
koji vrte nosom na pojam sira u kolaču posustanu kad je riječ o ovoj torti.
Tradicionalni New York cheesecake je pečena vrsta cheesecakea koja u sebi nema baš ništa dijetalno.. Ali rođendan ionako nije prigoda za brojanje kalorija..
I tako, za svoj rođendan odlučih s vama podijeliti svoj omiljeni recept za cheesecake.. sa obilnim količinama sira, finom vanilijom, pa sve do sočnog želea od borovnica (koji nije obavezan, ali je uvijek dobrodošao).
Uživajte, pa makar u slikama.. Ali prvom prigodom ga i probajte.
Tradicionalni New York cheesecake je pečena vrsta cheesecakea koja u sebi nema baš ništa dijetalno.. Ali rođendan ionako nije prigoda za brojanje kalorija..
I tako, za svoj rođendan odlučih s vama podijeliti svoj omiljeni recept za cheesecake.. sa obilnim količinama sira, finom vanilijom, pa sve do sočnog želea od borovnica (koji nije obavezan, ali je uvijek dobrodošao).
Uživajte, pa makar u slikama.. Ali prvom prigodom ga i probajte.
New York Cheesecake
Kora
250g finih mljevenih keksa (Petit, Grancereale..)
10 dkg maslaca
2 žlice šećera u prahu
Krema od sira
500 g mascarponea
400 g krem sira (ABC, Philadelphia..)
200g šećera
40 g oštrog brašna
5 jaja
120 ml slatkog vrhnja
1 žličica limunove korice (naribane)
1 žlica vanilin ekstrakta
Preljev od vrhnja
240ml kiselog vrhnja
30 g šećera
1 žlica vanilin ekstrakta
Žele od borovnica
400 g borovnica (ili nekog drugog bobičastog voća)
2-3 žlice šećera (po želji)
Izrada kore
Izmiješajte smljevene kekse sa šećerom u prahu i u njih ulijte rastopljeni maslac (ne prevrući). Izmiješajte smjesu prstima te ju premjestite u kalup za tortu, veličine 26-28cm i utisnite čvrsto prstima, da čini čvrsto dno.
Premjestite kalup u frižider, da se kora od keksiju stvrdne. U međuvremenu spremite punjenje od sira.
Punjenje od sira
U jednoj velikoj zdjeli spojite krem sir, mascarpone i šećer, te umiksajte skupa. Dodajte brašno te nastavite miksati još minutu-dvije, dok se ne spoji .
Dodajte jaja, jedno po jedno, te miksajte nakon svakog dodavanja.
U smjesu dodajte slatko vrhnje (tekuće, ne tučeno), sitno ribanu limunovu koricu i vanilin ekstrakt, te lagano umiksajte, dok se svi sastojci ne spoje.
Ovu smjesu ulijte u pripremljeni kalup, na koru od keksiju i stavite u pećnicu na 180°C nekih 10-15min, te nakon toga spustite temperaturu na 120°C i nastavite peći još sat do sat i pol, sve dok vam površina ne bude čvrsta i zlatna, a unutrašnjica još pomalo "drhtava" kao žele.
Savjet 1. Za klasične torte, običan kalup je dovoljan da punjenje ne procuri. No pri pečenju sira, gotovo uvijek će biti sirutke koja će tražiti (i naći) izlaz iz kalupa. Zato pri izrade cheesecakea savjetujem da kalup obložite aluminijskom folijom (samo dno), kako bi spriječili curenje po pećnici, i miris zagorene sirutke.
Savjet 2. Često se savjetuje da tortu pečemo na srednjoj prečki, a na dno pećnice podstavimo protvan s vodom, koja će tokom pečenja isparavati , čime će se cheesecake i ljepše, kremastije ispeći, te će biti manje šanse za pucanje po površini koje je uvijek moguće
Preljev od vrhnja
Bez ovog preljeva bi mi cheesecake bio samo obična kremasta torta od sira.
15 minuta prije kraja pečenja torte (kad vam se čini da je već pri kraju), u zdjelici umiješajte kiselo vrhnje sa šećerom i ekstraktom vanilije, te ovim preljevom prekrijte vrh torte i nastavite peći još 15 minuta.
Nakon pečenja, tortu ostavite vani da se ohladi. Nikako je u ovom trenu još ne odvajajte od obruča kalupa. Nakon što se ohladi, prelijte ju pripremljenim želeom od borovnica.
Žele od borovnica
Izmiješajte borovnice i šećer, te ih stavite kuhati na laganoj vatri, barem 15-ak minuta, dok se borovnice potpuno ne otpuste, a šećer rastopi i počne činiti gusti sirup. Dodajte želin razmućen u žlici vode i umiješajte u borovnice. Nastavite ukuhavati još par minuta, dok vam se smjesa ne čini dovoljno gustom (smjesa će se svakako još stisnuti hlađenjem, tako da ne morate predugo ukuhavati).
Skinite smjesu s vatre i pričekajte da se malo rashladi mješajući je. Kada bude mlaka na dodir, prelijte ju preko torte i tortu stavite na par sati u frižider na hlađenje.
Mmmmmm... tko nebi volio jedan komad.. sad, odmah..
Od srca vam želim Sretan Uskrs..
Divna torta i meni omiljena ali kod tebe stvarno bogata i mascarponeom i krem sirom i onda ovaj fini malo kislelkasti preljev na kraju.
ReplyDelete