Čokoladna torta bez brašna - Gastro.hr radionica
Ova čokoladna torta jedna je od mojih najdražih.. Radim je kada nemam puno vremena ili kada želim zadovoljiti čokoladoljupce. Ne da je čokoladoljupce teško zadovoljiti, ali ova torta to čini najbolje.
Može se jesti hladna, al meni je najdraža ravno iz pećnice, s voćnim umakom, tučenim vrhnjem, sladoledom, ili kombinacijom svega trojeg odjednom.
Recept je toliko jednostavan da ne može biti jednostavniji. Čokolada, jaja, maslac. To je to. Naravno, ja dodam malo vanilije i prstohvat soli, jer s njima je sve bolje.
6 jaja
180g maslaca
350g tamne čokolade
malo vanilije
prstohvat soli
Čokoladna torta bez brašna
Na pari rastopite čokoladu i maslac te ostavite sa strane, da dođe do sobne temperature. Jaja dobro umiksajte, cca 4-5minuta, dok ne počnu blijediti u boji. U jaja dodajte malo vanilije te špatulom umješavajte čokoladu s maslacem:
Smjesu ulijte u kalup za tortu promjera 28cm (za manje kalupe, napravite i manje smjese), podstavljen masnim papirom.
Tortu pecite na 160C, 30-35 minuta. Torta će iznutra ostati sočna i vlažna, ali na dodir odozgo, neće biti mekana, nego elastična.
Umak od jagoda
U posudu na vatru stavite maslac i jagode, koje ste prethodno nasjeckali na komadiće. Dodajte im šećer u prahu, pa lagano pirjajte dok jagode ne omekšaju. U drugoj posudi u sok od naranče dodajte sok limuna, limunovu koricu i dobro umješajte prah za puding, da ne ostane grudica. Ovu tekućinu dodajte u propirjane jagode i kuhajte do gustoće koju želite za umak. Ukoliko vam se umak čini pregust, dodajte još malo soka.
Posluživanje
Tortu poslužite još toplu, uz vrući umak od jagoda (ili voća po vlastitom izboru), hladno tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije.
Ovaj recept radila sam i na nedavnoj radionici Gastro.hr-a "Kratko i Slatko" iz koje je proizašao i ovaj slatki video i fotke..
Nadam se da ćete uživati u ovom fiiinom čokoladnom sočnom zalogaju.
Može se jesti hladna, al meni je najdraža ravno iz pećnice, s voćnim umakom, tučenim vrhnjem, sladoledom, ili kombinacijom svega trojeg odjednom.
Recept je toliko jednostavan da ne može biti jednostavniji. Čokolada, jaja, maslac. To je to. Naravno, ja dodam malo vanilije i prstohvat soli, jer s njima je sve bolje.
Čokoladna torta bez brašna
6 jaja
180g maslaca
350g tamne čokolade
malo vanilije
prstohvat soli
Umak od jagoda
500g jagoda
1 žlica maslaca
1-2 žlice šećera u prahu
2-3dcl soka od naranče
1 žlica soka limuna
malo limunove korice
1-2 žlice praha za puding od vanilije
1 žlica maslaca
1-2 žlice šećera u prahu
2-3dcl soka od naranče
1 žlica soka limuna
malo limunove korice
1-2 žlice praha za puding od vanilije
Čokoladna torta bez brašna
Na pari rastopite čokoladu i maslac te ostavite sa strane, da dođe do sobne temperature. Jaja dobro umiksajte, cca 4-5minuta, dok ne počnu blijediti u boji. U jaja dodajte malo vanilije te špatulom umješavajte čokoladu s maslacem:
Smjesu ulijte u kalup za tortu promjera 28cm (za manje kalupe, napravite i manje smjese), podstavljen masnim papirom.
Tortu pecite na 160C, 30-35 minuta. Torta će iznutra ostati sočna i vlažna, ali na dodir odozgo, neće biti mekana, nego elastična.
Umak od jagoda
U posudu na vatru stavite maslac i jagode, koje ste prethodno nasjeckali na komadiće. Dodajte im šećer u prahu, pa lagano pirjajte dok jagode ne omekšaju. U drugoj posudi u sok od naranče dodajte sok limuna, limunovu koricu i dobro umješajte prah za puding, da ne ostane grudica. Ovu tekućinu dodajte u propirjane jagode i kuhajte do gustoće koju želite za umak. Ukoliko vam se umak čini pregust, dodajte još malo soka.
Posluživanje
Tortu poslužite još toplu, uz vrući umak od jagoda (ili voća po vlastitom izboru), hladno tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije.
Ovaj recept radila sam i na nedavnoj radionici Gastro.hr-a "Kratko i Slatko" iz koje je proizašao i ovaj slatki video i fotke..
Nadam se da ćete uživati u ovom fiiinom čokoladnom sočnom zalogaju.
fino fino... radim nekaj slično pa stavim maminog domaćeg džema od višanja i malo šlaga ... nekaj tipa bobanice :)
ReplyDeleteodlične fotke s radionice, pogledala sam i videiće i baš mi je drago da ste se tak lijepo podružili :)
Preslatka si! ;)
ReplyDeleteNajbolji su mi ultra čokoladni kolači bez brašna. :)
Divno izgleda.Uskoro cu ga sigurno probati :)
ReplyDelete