srijeda, 11. lipnja 2014.

Čokoladna torta bez brašna - Gastro.hr radionica

Ova čokoladna torta jedna je od mojih najdražih.. Radim je kada nemam puno vremena ili kada želim zadovoljiti čokoladoljupce.  Ne da je čokoladoljupce teško zadovoljiti, ali ova torta to čini najbolje.


 photo IMG_8816a_zps0a588c9c.jpg

Može se jesti hladna, al meni je najdraža ravno iz pećnice, s voćnim umakom, tučenim vrhnjem, sladoledom, ili kombinacijom svega trojeg odjednom.


 photo 10297557_10152456341000853_3687459343905830873_n_zpse45fb4ce.jpg

Recept je toliko jednostavan da ne može biti jednostavniji. Čokolada, jaja, maslac. To je to. Naravno, ja dodam malo vanilije i prstohvat soli, jer s njima je sve bolje.



 photo IMG_8803a_zpsa353f4ed.jpg



Čokoladna torta bez brašna

6 jaja
180g maslaca
350g tamne čokolade
malo vanilije
prstohvat soli


Umak od jagoda


500g jagoda
1 žlica maslaca
1-2 žlice šećera u prahu
2-3dcl soka od naranče
1 žlica soka limuna
malo limunove korice
1-2 žlice praha za puding od vanilije

Čokoladna torta bez brašna
Na pari rastopite čokoladu i maslac te ostavite sa strane, da dođe do sobne temperature. Jaja dobro umiksajte, cca 4-5minuta, dok ne počnu blijediti u boji. U jaja dodajte malo vanilije te špatulom umješavajte čokoladu s maslacem:
Smjesu ulijte u kalup za tortu promjera 28cm (za manje kalupe, napravite i manje smjese), podstavljen masnim papirom.
Tortu pecite na 160C, 30-35 minuta. Torta će iznutra ostati sočna i vlažna, ali na dodir odozgo, neće biti mekana, nego elastična.

 photo 10313058_637441986330641_4041500447290914466_n_zps4fe7e811.jpg

Umak od jagoda
U posudu na vatru stavite maslac i jagode, koje ste prethodno nasjeckali na komadiće. Dodajte im šećer u prahu, pa lagano pirjajte dok jagode ne omekšaju. U drugoj posudi u sok od naranče dodajte sok limuna, limunovu koricu i dobro umješajte prah za puding, da ne ostane grudica. Ovu tekućinu dodajte u propirjane jagode i kuhajte do gustoće koju želite za umak. Ukoliko vam se umak čini pregust, dodajte još malo soka.

 photo 10380764_637442912997215_9048679684830656766_n_zpsb7f6d3d8.jpg

Posluživanje
Tortu poslužite još toplu, uz vrući umak od jagoda (ili voća po vlastitom izboru), hladno tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije.

Ovaj recept radila sam i na nedavnoj radionici Gastro.hr-a "Kratko i Slatko" iz koje je proizašao i ovaj slatki video i fotke..


 photo 10403273_10152456338325853_3988772004476361238_n_zpsd0de37fb.jpg  photo 10291686_637441959663977_3207468380720557121_n_zps67882f88.jpg

 photo 10339572_10152456337665853_9073514692420615972_n_zpsa49de433.jpg  photo 10415633_10152456337980853_9141254511794299105_n_zps215e2d36.jpg

 photo 10378095_637443539663819_436677948160672646_n_zps04667ed1.jpg  photo 10297605_637441326330707_5414687785360716581_n_zps5457135a.jpg

Nadam se da ćete uživati u ovom fiiinom čokoladnom sočnom zalogaju.


 photo IMG_8806a_zps4b0135c1.jpg

4 komentara:

  1. fino fino... radim nekaj slično pa stavim maminog domaćeg džema od višanja i malo šlaga ... nekaj tipa bobanice :)
    odlične fotke s radionice, pogledala sam i videiće i baš mi je drago da ste se tak lijepo podružili :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Preslatka si! ;)
    Najbolji su mi ultra čokoladni kolači bez brašna. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno izgleda.Uskoro cu ga sigurno probati :)

    OdgovoriIzbriši