utorak, 24. lipnja 2014.

Osvježavajuća voda s okusom

English version

Prvi ljetni dan dočekali smo s oblacima na nebu.. kao da se vrijeme ne može dogovoriti da li da bude vruće ili hladno. Bez obzira na to, posla u vrtu i voćnjaku kod nas uvijek ima.. Obožavam ovaj period kada se voće samo izmjenjuje - prije par tjedana pobirali smo jagode, nakon toga trešnje, trenutno maline imaju zadnje pojavljivanje u svojim grmovima, marelica je svaki dan sve više, ribiz je zreo i spreman za branje, a kupine, kruške, jabuke i šljive tek slijede.

 photo IMG_8468_zps4bc7aeb8.jpg  photo IMG_8444_zps9eb0823c.jpg


 photo IMG_8459_zps7ad55f3e.jpg  photo IMG_8470_zps8a8358c4.jpg


 photo IMG_8456_zps4f077507.jpg

 photo IMG_8450_zpsf27eea55.jpg


 photo IMG_8457_zps3131fe07.jpg  photo IMG_8497_zps763d8bf0.jpg


 photo IMG_8488_zps6d2a71b4.jpg


 photo IMG_8514_zpse21712b8.jpg  photo IMG_8527_zps1a01ec6d.jpg


 photo IMG_8513_zps07ce5666.jpg

Nakon rada u vrtu, svi se uvijek veselimo povratku u kuću, koja čak i bez klime uvijek uspjeva biti svježa taman da osjetimo olakšanje. Ovaj receptić praktički to niti nije - više je ideja za još jedan od načina kako se osvježiti kada više ne znate kako.

 photo IMG_8400a_zps999646ca.jpg

Voda s okusom naravno da se može kupiti flaširana, no uvijek volim spremiti i svoju vlastitu, u velikom bokalu s okusima koji meni najviše odgovaraju. Odlična stvar kod ove vode je da, nakon što popijete čitav bokal, jednostavno ga ponovo napunite vodom i svi sastojci i dalje će ispuštati svoje sokove i osvježavati(barem na 2-3 bokala vode).

 photo IMG_8404a_zps496b6559.jpg

Osvježavajuća voda s okusom

na 2 l vode
4 šnite krastavca (svježeg)
1 limun
5-6 borovnica
šaka listića mente
šećera ili meda po želji

U bokal ulijte ledeno hladnu vodu, dodajte šnite krastavca, borovnice i mentu. Pola limuna narežite na listiće i dodajte u vodu, a drugu polovicu iscijedite i ulijte u bokal.
Ukoliko ćete vodu konzumirati odmah, dodajte po želji i leda.
Šećer dodajte ukoliko zaista ne možete piti čistu vodu, ali i u tom slučaju, moja preporuka je med.
Promješajte sve sastojke u bokalu i ostavite barem 5 minuta da odstoje.

 photo IMG_8391a_zpse91dfe98.jpg

Moram li napomenuti kako su ovi sastojci prilično proizvoljni.. i naravno, vi sami odaberite što ćete u vodu ubaciti.. hoće li to biti ribiz.. ili možda bobice grožđa, limeta, bosiljak... što god vam se nađe pod rukom, a mislite da bi dobro pasalo.. U biti, najčešće radim kombinaciju limuna i mente, a uz njih dodajem kako što imam u frižideru ili na vrtu. Kao što sam spomenula, sastojci se mogu iskoristiti za 2-3 punjenja bokala vodom, no svakako u istom danu. Do idućeg dana sastojci će uvenuti, a neki će dobiti i gorčinu.

 photo IMG_8414a_zps7afca830.jpg

Ovo je i princip za izradu mnogih voćnih sirupa.. tako sam prije par mjeseci izradila i sirup od koprive s limunom, no o tome više u jednom od idućih postova. A kako sam spominjala to silno voće iz našeg vrta, razumjet ćete zašto će postovi koji slijede biti uglavnom voćni.

Uživajte u ljetnim danima ove upitne vrućine.. jer sigurna sam da nam ona prava vrućina tek stiže.


 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Nema komentara:

Objavi komentar