Onion Bhaji i piletina s korijanderom
English version
Moram li napomenuti da su moji doma po pitanju gastronomije uglavnom - neavanturisti. Moja polica sa začinima ih sablažnjava, kad god nešto sama radim, mama krajičkom oka nadzire i komentira ako uhvatim začin za koji još nije čula.
Ovoga puta, bila sam sama doma.. Trebam li reći da je piletina, koja je trebala biti pohana, dobila sasvim drugo ruho - ono indijsko.
Na vrtu sam prije nekoliko tjedana posijala korijander koji je, radi stalnih kišno-sunčanih razdoblja, porastao visok, velik i ponosan.. pa je bilo vrijeme da ga ubacimo u igru.
Kao prilog, odlučila sam napraviti nešto što sam ove godine prvi put probala i osvojilo me.. Na StreetFood Festivalu u Zagrebu, bili su posluživani uz Samose i curry rižu na Indijskom štandu i, iskreno, uz razočaranje većinom ponuđene "internacionalne" hrane, ovo mi je bio pun pogodak. U principu, ideja je prilično jednostavna - pohani luk. Ipak, poh za ovaj snack radi se od slanutkova brašna, koje nije najsitnije mljeveno, pa je pomalo kao kukuruzna krupica - a uz dodatak začina, čini jedan fini šlafruk oko slatkastog luka narezanog na tanke trakice.

Luk narežite na tanke šnitice (ja za ovo koristim kuhinjsku mandolinu- rezač koji koristim za ribanje zelja za salatu), ali ga nemojte soliti, da ne pusti vodu.
U posudi izmješajte brašno sa šakom sitno sjeckanog korijandera, limunovim sokom, soli, paprom i začinima. U smjesu dodajte vode ili mlijeka, što više volite, toliko da smjesa bude gusta, nešto malo gušća od klasičnog poha.
U smjesu dodajte luk i dobro izmješajte, da svi komadići luka budu prekriveni smjesom za poh.
U posudu za kuhanje dodajte za dva prsta ulja, toliko da hrpice koje unutra ubacimo budu u ulju barem do pola. U vruće ulje ubacujte hrpice luka u pohu, te pohajte dok ne potamne i rubovi postanu hrskavi.
Hrpice nakon pečenja stavite na papirantu salvetu kako bi upila višak masnoće.
Poslužite ih tople, s hladnim umakom od jogurta, malo maslinovog ulja, limuna, vlasca i začina po vlastitom izboru.
Ja sam ih ovom prigodom poslužila uz curry rižu i pileće batke i karabatke koje sam prethodno sat vremena marinirala u maslinovom ulju i začinima koje sam koristila i u Onion Bhajijima, te ih pekla u pećnici cca 40min.
Eto, napokon i jedno konkretno jelo od mene. :)

Moram li napomenuti da su moji doma po pitanju gastronomije uglavnom - neavanturisti. Moja polica sa začinima ih sablažnjava, kad god nešto sama radim, mama krajičkom oka nadzire i komentira ako uhvatim začin za koji još nije čula.
Ovoga puta, bila sam sama doma.. Trebam li reći da je piletina, koja je trebala biti pohana, dobila sasvim drugo ruho - ono indijsko.
Na vrtu sam prije nekoliko tjedana posijala korijander koji je, radi stalnih kišno-sunčanih razdoblja, porastao visok, velik i ponosan.. pa je bilo vrijeme da ga ubacimo u igru.
Kao prilog, odlučila sam napraviti nešto što sam ove godine prvi put probala i osvojilo me.. Na StreetFood Festivalu u Zagrebu, bili su posluživani uz Samose i curry rižu na Indijskom štandu i, iskreno, uz razočaranje većinom ponuđene "internacionalne" hrane, ovo mi je bio pun pogodak. U principu, ideja je prilično jednostavna - pohani luk. Ipak, poh za ovaj snack radi se od slanutkova brašna, koje nije najsitnije mljeveno, pa je pomalo kao kukuruzna krupica - a uz dodatak začina, čini jedan fini šlafruk oko slatkastog luka narezanog na tanke trakice.

Onion Bhaji
(oko) 200 g slanutkovog brašna
2 velike glavice luka
šaka svježeg korijandera
mlijeka (ili vode) po potrebi
1 žlica limunovog soka
sol, papar
začini (korijander, kumin, chilli, kurkuma, curry..)
Luk narežite na tanke šnitice (ja za ovo koristim kuhinjsku mandolinu- rezač koji koristim za ribanje zelja za salatu), ali ga nemojte soliti, da ne pusti vodu.
U posudi izmješajte brašno sa šakom sitno sjeckanog korijandera, limunovim sokom, soli, paprom i začinima. U smjesu dodajte vode ili mlijeka, što više volite, toliko da smjesa bude gusta, nešto malo gušća od klasičnog poha.
U smjesu dodajte luk i dobro izmješajte, da svi komadići luka budu prekriveni smjesom za poh.
U posudu za kuhanje dodajte za dva prsta ulja, toliko da hrpice koje unutra ubacimo budu u ulju barem do pola. U vruće ulje ubacujte hrpice luka u pohu, te pohajte dok ne potamne i rubovi postanu hrskavi.
Hrpice nakon pečenja stavite na papirantu salvetu kako bi upila višak masnoće.
Poslužite ih tople, s hladnim umakom od jogurta, malo maslinovog ulja, limuna, vlasca i začina po vlastitom izboru.
Ja sam ih ovom prigodom poslužila uz curry rižu i pileće batke i karabatke koje sam prethodno sat vremena marinirala u maslinovom ulju i začinima koje sam koristila i u Onion Bhajijima, te ih pekla u pećnici cca 40min.
Eto, napokon i jedno konkretno jelo od mene. :)


Rado bih zagrizla u tvoj jedan hrskavi luk. Divan recep!t
ReplyDeletePoznato mi je ovo sa začinima. Moja mama koristi samo 4 začina: sol, papar, slatku papriku i Vegetu. I to je to.
ReplyDeleteFascinira ju koliko ja začina imam naslagano i njoj je to sve slično: čuje npr. na tv da spominju nešto. pa mi onda po sjećanju priča što je čula, s tim da je njoj sasvim svejedno jesu li na tv spomenuli kurkumu, korijander ili kardamom,...
Ovakvu piletinu nisam još probala, ali radim sličan luk u šlafroku od slanutkovog brašna.
Pozdrav svima, ovdje sam da podijelim kratko svjedočanstvo. Zovem se Milena Dante, imam 40 godina, udala sam se s 29, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana braka, moj muž je postao toliko čudan i ne razumijem što se događa, prešao je od kuće do druge žene, toliko ga volim da nikad ne sanjam da ću ga izgubiti, trudim se da mi se muž vrati, ali sve bez pomoći, plačem i plačem tražeći pomoć, razgovarala sam o tome s njegovom obitelji, ali nisam dobila odgovor. Stoga mi je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala pomoći. Rekla mi je za čovjeka po imenu dr. Apata, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi muškarac kojem se može vjerovati i da nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti i rekla mi je kako je pomogao bezbrojnim ljudima u obnovi njihove veze. Bila sam stvarno uvjerena, brzo sam kontaktirala njegovu email adresu, drapata4@gmail.com ili njegov WhatsApp ili VIBER s ovim brojem (+447307347648). Objasnila sam mu sve svoje probleme, rekao mi je da se ne moram brinuti da će se svi moji problemi odmah riješiti. Rekao mi je što da radim da vratim muža, i ja sam to rekla, rekao je da će se nakon 3 dana moj muž vratiti i početi prositi, i to se stvarno dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo bliska i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok...
ReplyDelete