Pereci sa skutom i kurkumom

Do danas sam probala skutu od nekoliko različitih proizvođača koje bih pronalazila u supermarkteu i nikako mi nije sjedala. Sve koje sam probala uvijek su bile prilično bljutave, suhe i teksture kao sir s kojim je nešto pošlo po krivu. 
Problem je u tome što nisam probala skutu koja vrijedi spomena.. onu koja će se zapravo pokvariti nakon tjedan dana.. jer je to tako normalno..
Skuta koju sam dobila od Sirane Gligora s Paga bila je upravo to.. i pobila je sve ono što sam do tada mislila o skuti. Ova je je mirisala na mlijeko, bogatog, blago slatkastog okusa i kremaste teksture.. i morala sam je potrošiti u tjedan dana, prije nego se pokvari - jer ne sadrži nikakve aditive ni konzervanse.

Naravno da sam je tako slatku i kremastu morala iskoristiti u nekoliko slatkih recepata, no nakon njih, odlučila sam je dodati i u jedan slani.

Ovi prhki keksići svidjeli su se svima koji su ih stigli probati, pogotovo oni premazani žutanjkom, posipani sezamom i krupnom soli.


Nedavno su mi stigli i novi rezači za kekse s Ebay-a, te je ovo bila prava prilika da ih iskoristim.

Pereci sa skutom i kurkumom

150g oštrog brašna
100 g integralnog brašna
50 g skute
70 g maslaca
3 žutanjka
1 žličica soli
malo papra i chillija
1 žličica kurkume
malo mlijeka
sjemenke sezama
krupna sol


Pomiješajte oba brašna sa soli, paprom, chillijem i kurkumom. Začine dodajte prema okusu, koliko jako želite da se osjete, bez obzira na mjere koje sam ja stavila.
Ja sam odabrala kurkumu ne samo radi njene intenzivne žute boje, nego i zato što je izuzetno ljekovita i korisna začinska biljka. Naravno, vi ju možete zamjeniti i nečim drugim (npr. crvena slatka paprika).

U brašno dodajte skutu i maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi.
Tri žutanjka lagano umutite, ali u smjesu dodajte otprilike 2, a ostatak će vam kasnije poslužiti za premazivanje.
Sve skupa umješajte tako da dobijete jednoličnu smjesu te premjestite u hladnjak na 30min dok se rashladi i malo stisne.

Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu oko 3mm (ne pretanko, ali ne ni predebelo) i izrezujte rezačima za kekse u oblicima koje želite.


Ja sam ovom prigodom odlučila iskoristiti dva nova oblika, od čega je jedan u obliku pereca. Imam osjećaj da svi prvo dohvate upravo keks u obliku pereca, ako mogu birati, no još nisam došla do zaključka zašto..

 Preostali tučeni žutanjak pomiješajte s žličicom mlijeka i kistićem ovu smjesu premažite preko keksića, te ih posipajte sezamom i krupnom soli.



Pecite ih na 180C, 5-10min (ovisno o veličini i debljini keksića), točnije sve dok se ne zazlate po vrhu, a dno keksa ne dobije također blago zlatnu boju.



Poslužite ih nakon što se malo rashlade, makar su izvrsni i odmah.



Ovi keksići postat će vaš novi čips- srećom - itekako zdraviji.


 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

Post a Comment