Smokvenjak sa sirom Žigljen

Ljeto je napokon započelo.. barem na moru. Sunce je užeglo, no prekasno da bismo već brali prve smokve. Gdje god prođem, gledam ih na granama, još daleko od zrelih.

Smokve i sir kombinacija su koju obožavam spajati pa mi je sir Žigljen Sirane Gligora, u kojem uživam posljednjih dana, samo dao ideju kako ga oplemeniti pravim dalmatinskim okusima mora.



Smokvenjak je jednostavna, priprosta i prilično zdrava slastica za koju osim smokava i rakije možete, no ne morate koristiti ni jedan drugi sastojak.

Recept potpuno prilagodite sebi - hoćete li umjesto badema koristiti lješnjake ili možda pistaciju, hoćete li umjesto limoncina koristiti arancine, brusnice ili možda lavandu, izbor je potpuno na vama.



Ono što čini razliku između dobrog i lošeg smokvenjaka su sočne smokve i kvalitetna rakija.

U svojim smokvenjacima koristila sam rakiju od višnje maraske koju sam kupila pri nedavnom posjetu predivnom Zadru. Za razliku od okusa klasičnih rakija koje neke ljude odbijaju, ova je slatka i ukusna, pa je onda logično da će pasati i uz ovu tradicionalnu voćnu slasticu. Umjesto nje svakako možete koristiti i travaricu, lozu..




Smokvenjak s bademima i limoncinima

150g suhih smokvi
50g badema (prženih i sitno nasjeckanih)
10-20g limoncina / arancina (možete ih vrlo jednostavno napraviti i sami)
30ml rakije po izboru (ja sam koristila Maraskino rakiju)


U sjeckalici usitnite pržene bademe i limoncine do veličine koju želite (što sitnije, to je ugodnije za jesti u smokvenjaku).
Izvadite ih te u sjeckalicu dodajte smokve i rakiju pa počnite mljeti, s pauzama, dok ne dobijete pastu od smokava. Ukoliko vam je smjesa presuha, slobodno dodajte još malo rakije. Smjesa bi trebala biti gustoće da se može mijesiti.
U smjesu smokvi dodajte i usitnjene bademe te izmijesite rukama. Od smjese oblikujte dva smokvenjaka, oblika koji želite.
Smokvenjak se može jesti i takav, no da bi ga mogli rezati, potrebno ga je posušiti u pećnici. Preporučam sušenje na oko 80C, 40-60 minuta s pritvorenom pećnicom (umetnite drvenu kuhaču, da vlaga uspije izlaziti iz pećnice.. ili koristite pećnicu s ventilatorom). Tortice sušite dok ne poprime koricu koja je na dodir čvršća nego prije i moguće ju je rezati.
Tortice potpuno ohladite prije rezanja i serviranja.




Smokvenjak je tip deserta koji bismo danas nazvali "energetskom pločicom", a nekada je bio energija težaka koji su radili na poljima. Tradicionalno se posluživao uz aperitiv, narezan na trokutiće ili kolutiće, no za ovu priliku, odlučila sam poći i korak dalje te ga poslužiti s bademima, medom, čašicom rakije i  naravno, već spomenutim sirom Sirane Gligora. Žigljen je tvrdi sir iz mješanog kravljeg i ovčjeg mlijeka blago pikantnog okusa.




Smokve i sir dobri su prijatelji i spojite ih bez straha od onih sumnjičavih u društvu.. i oni popuste nakon što probaju ovu kombinaciju.

Ukoliko želite saznati nešto više o Sirani Gligora i njihovim sirevima, ovo je link za moj prvi post o njima.
 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. fotke su odlicne, a kombinacija jos bolja. volim spajat sireve sa slatkim grožđe, a kako živim na kontinentu prave smokve imam prilike jesti samo na moru tako da nikad nisam isprobala ovu kombinaciju, ali daleko od tog da ne zvuci fino. stovise, sva sam se zaslinila ;)

    ReplyDelete

Post a Comment