srijeda, 13. svibnja 2015.

Proljetne princes krafne s kremom od vanilije

Ovisno o tome radim li pola smjese ili čitavu, princeze kod nas doma nestanu između nekoliko minuta i par sati. Oni mitovi o tome kako su najfinije kad kojih pola sata odstoje ostaju samo mitovi. 

Istina, za slastičarsku kremu od vanilije treba malo truda, ali svaka minuta miješanja i čekanja da se ohladi vrijedi, jer zajedno sa tučenim vrhnjem čini savršeni mali oblak od kreme. 


A koliko mi je samo krivo što moj prvi pokušaj izrade princeza nije bio obilježen kamerom ili fotićem. Mislim da bismo svi skupa danas ridali od smijeha da možete vidjeti moje izbezumljeno lice nakon 6. pokušaja u istome danu, punu vrećicu neuspjelih loptica, bijes i barem dvije kutije u vjetar ulupanih jaja. Ali naučila sam. Nema više neuspjelih pokušaja. Uspjevaju, svaki put!



Neću škrtariti na riječima, jer znam koliko je mene izbacivalo iz takta kad bih isprobala "izvrstan, isprobani recept" u kojem izostave najbitnije detalje koji bi morali biti tu. Pa eto, najte zamjerit! Svaki savjet je tu s razlogom.



Princes krafne s kremom od vanilije

PALJENO TIJESTO
(iz knjige Le Cordon Bleu: Kolači i Deserti)

150 g glatkog brašna
malo soli
15 g šećera u prahu
100 g  maslaca
1,25dl vode + 1,2dl mlijeka
4 tučena jaja (prosječne veličine)

SLASTIČARSKA KREMA

2 dl mlijeka
vanilija (ekstrakt ili štapić)
2 žutanjka
2 žlice šećera u prahu
1 žlica brašna (ili gustina)
4 listića želatine
2-3 dl slatkog vrhnja

PALJENO TIJESTO (izrada)


  • U posudu za kuhanje ulijte vodu i mlijeko, dodajte joj maslac, šećer i sol te na laganoj vatri pustite da se maslac rastopi (slika 1,2). Kada se maslac rastopio, pojačajte vatru da tekućina zakipi.
  • Kada tekućina počne kipiti, skinite posudu s vatre i u nju odjednom usipajte brašno. Čim ste usipali brašno u mlijeko, mješajte ih sve dok potpuno ne nestanu grudice te se tijesto ne počne odvajati od posude (slika 3).
  • Smjesu vratite na vatru i nastavite mješati, kako biste ju malo isušili. Miješajte cca 1 minutu, primjetit ćete kako vam na dnu posude ostaje mat sloj tijesta (slika 4).
  • Smjesu nakon toga premjestite u posudu za miksanje, te ostavite 5-10 minuta, da se malo rashladi.
  • Kada se smjesa rashladila, u nju umješajte prethodno lagano umućena jaja. Smjesa ne smije biti vruća, već topla na dodir, jer bi se jaja u vrućoj smjesi pretvorila u kajganu.
    Prvo dodajte jedno jaje, te pjenjačom umješavajte i utucite, tako da smjesa postane što prozračnija. Nakon toga dodajte i ostala, jedno po jedno, te nastavite tući između svakog jajeta. Smjesa bi na kraju trebala biti blijedožuta (slika 5).
  • Smjesu prebacite u dresir vrećicu ili običnu plastičnu vrećicu te istiskujte u obliku kruga na protvan podložen masnim papirom. Ukoliko radite princeze, istiskujte krugove promjera 4-5cm, a ukoliko radite male profiterole, dovoljno je i 2-3cm. Smjesu možete istiskivati običnim okruglim vrhom (samo odrežete vrh vrećice) ili nazubljenim tipsama za ukrašavanje. Princeze s ovih fotki rađene su nazubljenom tipsom Wilton 2D.
  • Pećnicu prethodno zagrijte na 220C, te na toj temperaturi pecite princeze 5 minuta. Nakon toga spustite temperaturu na 180 i pecite još cca 15-ak minuta sve dok ne postanu smećkasto-zlatne po vrhu i uz rub dna. (slika 6)
    Pećnicu ne otvarajte za vrijeme pečenja, kako se tijesto nebi spustilo.
    Ukoliko pečete profiterole koji su duplo manji od princeza, stavite ih u pećnicu na temperaturu od 220C, ali odmah smanjite na 180. Njih je potrebno peći sveukupno 10-ak minuta.
  • Kada su princeze pečene, pustite ih da se ohlade, te ih punite kremom tek pola sata prije nego ih želite servirati. 


SLASTIČARSKA KREMA OD VANILIJE
  • U posudi debelog dna zakipite mlijeko s vanilijom.
  • U posudi za miksanje umiksajte žutanjke sa šećerom u prahu sve dok ne izblijede. U žutanjke dodajte i brašno, te također umiksajte. 
  • Kipuće mlijeko ulijevajte šefljom u žutanjke, te istovremeno miješajte pjenjačom, kako se žutanjci nebi skuhali u kajganu. Nakon što ste ulili svo mlijeko, sve skupa vratite u posudu za kuhanje.
  • Na laganoj vatri ukuhavajte kremu, istovremeno miješajući pjenjačom kako se nebi zgrudala. Kuhajte do gustoće pudinga, te u još vruću kremu umješajte listiće želatine koje ste prethodno namočili u vodi. Kremu miješajte sve dok se želatina potpuno ne rastopi te ju prelijte u posudu za miksanje. 
  • Kremu prekrijte prozirnom folijom kako se na vrhu nebi stvorila kožica.
  • Kada je krema potpuno ohlađena, lagano ju izmiksajte te u nju umiješajte prethodno istučeno slatko vrhnje. 
  • Ovom kremom punite tijesto za princes krafne ili profiterole.

Princes krafne u posljednjih par godina radim po ovom receptu, kao i kremu, ali dodaci su bili razni, od lemon curda uz kremu od vanilije, pa do moje omiljene kombinacije - slastičarske kreme s pistacijama i coulisom od šumskog voća. Savršenstvo!
No eto, proljeće nam donosi sočne, mirisne jagode, pa sam ovog puta njih ubacila u igru. 




Tehničke stvari su gotove! Kreativne stvari prepuštam vama..

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png


Broj komentara: 6:

  1. Joooj, što dobro izgledaju. <3

    Slažem se, bolje viška riječi, nego manjka kada je riječ o receptima. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasne su. Jos se nikad nisam usudila napravit ih

    OdgovoriIzbriši
  3. Isprobano! Savršena krema, lagana i ukusna!

    OdgovoriIzbriši
  4. Isprobano! Savršena krema, lagana i ukusna!

    OdgovoriIzbriši