Snijeg, mlijeko i med

Gledam ovaj snijeg kako neumorno pada.. Srećom, danas sam doma i ne moram se s njime bakćati i po cestama, ali me ovakvo vrijeme automatski prebaci u neko sasvim drugo raspoloženje.. ono zimsko.. I iako sam dijete proljeća, i ne postoji nešto što me veseli više od sunca, moram priznati da i zima ima svoje čari.. Jedna od njih je upravo ova- zamotati se toplom dekom, pustiti neki srcedrapajući film ili neku laganu muziku i polako pijuckati nešto fino i vruće.

Photobucket

Moj izbor finog i vrućeg, uz čaj, svakako je mlijeko i med. Obrat u ovom piću započela sam prošle godine, dodajući razne začine u mlijeko prilikom kuhanja.. nakon mnogo isprobavanja, ostala sam na dva začina koja ovo zimsko piće doista učine drugačijim i posebnim..

Photobucket
Za šalicu mog mlijeka, meda i dodataka trebati će vam:

2,5dcl mlijeka
1-2 žličice meda
1 žličica cimeta (ili jedan štapić)
prstohvat muškatnog oraščića

Moj tata bi na ovo rekao- nemoj mijenjati nešto što je već dobro samo po sebi (med + mlijeko).. Tata proizvodi domaći med i ne voli da se vrijednost meda potcjenjuje dodavanjem raznih začina. No moram priznati da ova dva začina dodaju upravo ono nešto ovom finom, toplom napitku, da ga učine zaista specijalnim, zimskim specijalitetom. Cimet, za čudo, kao da je stvoren da ide dobro uz mlijeko.. A muškatni oraščić dodaje blagu pikantnost, čime ovo piće ublaži svoju slatkost.

Dakle, u posudu stavite zakuhati mlijeko sa cimetom i muškatnim oraščićem. Nakon što zakipi, smanjite vatru i lagano kuhajte još koju minutu.

Photobucket


U šalicu dodajte med te ga prelijte s par žlica kuhanog mlijeka, toliko da se lijepo promješa i rastopi.

Photobucket

 Nakon toga dodajte i ostatak tekućine, s tim da na vama ostaje izbor hoćete li začine procijediti ili ne. Nakon što ste čitavu tekućinu usipali u šalicu, posipajte s malo cimeta ili kakao praha.. i brzo pod onu dekicu!

Photobucket
I eto, ostalo nam je još ovo malo zimskog razdoblja.. ne budite Grinchevi, zasladite se i uživajte!

Comments

  1. Mleko ne pijem, ne znam ni sama od kad, verovatno od malena, ali ga mogu piti sa raznim dodacima, čokoladno i pošećereno. Sada njupam pahuljice u mleku sa medom pa ih pospem cimetom, jer cimet snižava šećer u krvi, a ovako čisto mleko mi nije palo napamet.

    ReplyDelete
  2. uvijek fina kombinacija meda i mlijeka, uz ove začine-odlično! taman nam je prosli tjedan krenulo proljeće pa sad opet zima :(

    ReplyDelete
  3. Draga Pamela, hvala na lijepom komentaru za 'Havana' tortu na mom blogu. Svaka povratna informacija se cijeni, pogotovu kada je tako stimulativna. Lijep pozdrav iz Sydney-a

    ReplyDelete
  4. Ne znam da li si sladja ti ili slatkisi koje pravis. Bice da je ovo prvo.

    ReplyDelete
  5. mmmm vec si mastam kako ovom pijem u zimske dane :)

    ReplyDelete

Post a Comment