Retro cupcakes - izrada

Dakle, moje retro cupcakese i vintage tortu već ste vidjeli u prethodnom postu ali i u Dots magazinu, a sad je vrijeme da s vama podijelim recept i dio izrade dekoracija.

Photobucket

Što se torte tiče, sliku presjeka nažalost nemam (a nije objavljena u časopisu) tako da ga za sada s vama ne mogu podijeliti. Ukoliko je u međuvremenu uspijem nabaviti, podijelit ću i to s vama. No torta je iznutra bila rađena u ljubičastom ombre efektu.
Torta je bila ispunjena puding kremom od vanilije, a izvana premazana buttercream kremom i prekrivena slojem fondanta. Ukrase sam po fondantu ispisivala gustim royal icingom. Dakle, prije transporta na fotkanje, torta je izgledala ovako..

Photobucket Photobucket

Što se cupcakesa tiče, s receptom nisam htjela previše komplicirati, pa sam iskoristila dobar stari recept za Vanilla cupcakes. Recept sam pronašla na web stranici The Cupcake Project i prilično je jednostavan za slijediti.

Vanilla cupcakes

1 cup (225g) šećera
1 štapić vanilije
1 3/4 cup (180g) oštrog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
60g maslaca
2 jaja
1/3 cup (80g) kiselog vrhnja
1/4 cup (60ml) ulja
1 žlica ekstrakta vanilije
2/3 cup (160 ml) punomasnog mlijeka
  • U jednoj zdjeli izmješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodaj šećer i crna zrnca vanilije iz štapića. Žlicom dobro promješaj. U zdjelu dodaj maslac sobne temperature i umiksaj u suhu smjesu. Dobit ćete smjesu koja nije kompaktna i mrvi se. 
  • U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, kiselo vrhnje, ulje i vaniliju.
  • Smjesu ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i umiksajte zajedno. Polako dodajte mlijeko i umiksavajte ga. Po završetku ćete dobiti prilično tekuću smjesu, koja takva i treba biti. Njome punite kalupe za cupcakese i pecite ih 15-20min na 180°C, tj. napravite test s čačkalicom.

Ove cupcakese možete ukrašavati kako god želite, no ja sam pri ukrašavanju svojih retro cupcakesa koristila 3 različite kreme:
  • Klasična krema od vanilije (Puding krema) 
  • Buttercream
  • Royal icing

Ovo su 3 kreme koje se nalaze u 80% mojih kolača, s kojima se može dosta eksperimentirati i na različite načine mijenjati. Od početka objavljivanja postova na ovom blogu, dobila sam mnogo zahtjeva za objašnjavanjem nekih od krema koje koristim,  pa sam im odlučila posvetiti čitav idući post.

Osim krema, cupcakese ukrašavam i ukrasima od fondanta, o kojem ću također reći nešto više jednom od  idućih postova. Naime, fondant smjesu pravim sama i veoma sam zadovoljna s njenom kvalitetom, pa ću s vama rado podijeliti i recept, ukoliko se odlučite otići korak dalje u dekoraciji. 

Photobucket

Za ove retro cupcakese, od fondanta sam izradila različite ukrase: gramofonske ploče, ruže, polka dots, trešnje i slamke, šarene lizalice..
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Naravno, fondant se može obraditi parom pa da ima lakirani izgled, ili ostaviti kakav je da se suši na zraku - za prirodan, mat izgled.  No više o tome uskoro!

Photobucket

I posljednja dekoracija na cupcakesima su mi bile ušećerene šnitice limuna (Candied Lemon slices).
Njihov proces izrade je nešto dugotrajniji, kao i sa fondantom, ali ako ste ikada radili arancine, proces je prilično sličan.

Photobucket

Moja sreća je da u podrumu skrivamo dva mala drveta limuna, pa znam gdje "nabaviti" nešpricani limun. Ukoliko niste jedni od tih, nešpricano voće može se nabaviti u raznim eko dućanima i organic uzgojima.
  • Dakle, jedan nešpricani limun sam narezala na šnitice (ne pretanke), stavila u posudu za kuhanje s vodom i zakipila skupa s vodom. Kada voda zakipi, izlijemo i ponovimo proces još jednom ili dvaput s novom vodom (da limun omekša a kora izgubi gorčinu).

    Photobucket
  • Nakon toga, napravimo šećerni sirup od šalice vode i šalice i pol šećera. Na laganoj vatri čekati da se šećer rastopi (ne miješati). 
  • Kada se tekućina počne gusnuti, dodati limun i pustiti da se kuha na laganoj vatri 20ak minuta i duže, dok sam sirup ne počne nestajati .

    Photobucket

  • Kriške limuna izvaditi na masni papir za pečenje i ostaviti da se tamo ohlade. Limun se nikad neće do kraja osušiti i stvrdnuti jer je sam po sebi pun soka, ali će se nakon par sati stisnuti dovoljno da ga bez problema možete koristiti kao ukras na kolačima i tortama.
Eto, toliko za sada. Sutra stiže detaljniji post o kremama i fondantu!
Photobucket

Comments

  1. Cupcakesi ti izgledaju odlično!! Ukrasi su divni, baš je pogođen retro štih :) Veselim se sljedećim postovima.. pozdrav! :)

    ReplyDelete
  2. wow, bome si se dobro naradila! svaka čast, jednom sam radila fondan pa sam skoro izdahnula od posla, svaka čast.

    http://sanja-tosamja.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Pamela, ovo je fantastično, bravo!

    ReplyDelete
  4. Uh! Slasno!!! Cupcakesi su preslatki! Drago mi je da sam otkrila tvoj blog...samo ne smijem navratiti gladna.. ;)

    ReplyDelete

Post a Comment