My London 3 - tips + tricks

I tako, napokon se postovi o Londonu bliže kraju, no ukoliko niste pročitali prethodna dva- My London- Supermarketi  i My London- restorani, samo slijedite link.

Postove nazivam My London baš zato što su to moja osobna, često i potpuno subjektivna mišljenja i doživljaji grada. Jednako kao i u prošlogodišnjim My Paris postovima, i ovdje ću pisati isključivo o onome što sam sama uspjela/stigla vidjeti i doživjeti, što razumljivo isključuje jedan velik broj informacija koje sam možda čula, ali nisam sama na svojoj koži doživjela.

Ovaj post, koji neće imati gotovo nikakve veze s hranom, imati će sve moguće veze s onim turističnijim i logističkim dijelom putovanja, ukoliko i sami planirate posjetiti London.. i mnooogo teksta. I eto, pretposljednji post o Londonu:

10 London Tips + Tricks


1.  Landing card / Imigracijski službenik
Pri ulasku u UK (za sve nas Hrvate bez EU putovnice) morati ćete ispuniti Landing card, te ju priložiti uz putovnicu,  boarding pass i ostale dokumente koje vas imigracijski službenik može tražiti.

 photo UKimmigrationlandingcard_zpse7b08a8f.jpg

Pri mom prošlom putovanju u London, nisam imala nikakvih problema pri ulasku, jer sam bila student. No ovaj put, bila sam nezaposlena.

Prijateljica mi je u avionu ispunila misli pričom o "nekoj curi s foruma" kojoj su dvaput zabranili ulazak u UK jer je na landing card napisala da je nezaposlena. Stoga sam, ispunjavajući svoje informacije na karticu, bez razmišljanja pod Occupation napisala - novinar.
I najbolja stvar je- imigracijski službenik nema apsolutno nikakvih načina da tu informaciju u tom trenu provjeri, osim sa dodatnim pitanjima- na koja budite spremni.

Može vas pitati sve- od klasičnih pitanja kao koliko dugo planirate biti u zemlji, da li je posjeta business or pleasure, pa sve do detalja tipa- gdje se nalazi hotel u kojem odsjedate, koliko ga plaćate po noći, preko koje stranice ste ga bukirali, što sve planirate posjetiti u zemlji, da li poznajete nekoga u zemlji i da li se planirate s njima vidjeti, da li znate kakve su vremenske prilike u   zemlji, koliko novaca planirate potrošiti i sl.

Eto, čisto da budete pripremljeni i da vas pitanja ne uhvate nespremne.  Imajte sa sobom i isprintane informacije za povratak, te ih slobodno priložite uz sve što mu predajete.. ne može odmoći.

2. Povrat poreza
.. ili nama poznatiji kao Mehrwertsteuer (merverštoer), ili u UK poznat kao "VAT refund" (ne pomiješati sa VAT return).
VAT na većinu proizvoda i usluga u Velikoj Britaniji iznosi 20%. Ukoliko u jednom dućanu u jednom danu (nekad čak znaju izaći u susret pa spojiti račune od par dana u jedan) potrošite preko
£50, na blagajni upitajte za VAT refund.

Neki dućani su već navikli na te zahtjeve, pa unutar vlastitog dućana imaju ured koji će vam izdati potreban formular u kuverti, no neki dućani ih jednostavno NE IZDAJU. Ukoliko ćete kupovati u prometnijim dućanima poput Primarka, Harrodsa, Selfridgesa, John Lewisa, vrlo ćete lako doći do formulara. No kako se pokazalo, ukoliko kupujete u knjižarama poput Waterstonesa (kao ja), koji uglavnom prodaju proizvode bez poreza (knjige), neće vam izdati formular.. jer to jednostavno ne rade. 

Formular ćete morati potvrditi na aerodromu prije odlaska iz zemlje, NO na šalteru ćete morati dokazati (pokazati) da kupljene proizvode zaista iznosite iz zemlje tj. da su računi zaista vaši. Dakle, savjet - ostavite etikete na odjeći, ostavite kutije i papire od elektronike koju ste kupili negdje gdje ćete ju znati naći i jednostavno izvući. Nakon toga sve lijepo nazad spakirajte u kofer i - na check-in.

Nakon što prođete security-check, u carstvu duty-free zone naći ćete i šalter za povrat novca (dakle, ne morate se ponovo vraćati u zemlju da bi vam te novce vratili, niti ostavljati provizije našoj Glavnoj Pošti). Imate opciju povrata na ruke uz proviziju od
£2,70 ili uplate na vaš račun na licu mjesta bez provizije.


3. Aerodromi / check-in
Najveći aerodrom u Londonu je Heathrow.. i to je jedini aerodrom na kojem zaista možete očekivati gužvu i redove. Svi ostali aerodromi su manji, jednostavniji i sam check-in funkcionira puno brže.

Naš povratni let bio je s Gatwicka, te se pokazalo da je bio dovoljno stići na aerodrom 2 i pol sata ranije, jer se šaler za check-in otvorio tek 2 sata prije leta. Mi smo nadobudno došle 4 sata prije leta, te vrijeme provele u odličnoj pred-duty-free zoni s gomilom dućana i kafića. 

Naravno, ukoliko se vraćate kući iz Londona samo s ručnom prtljagom (ma koga mi tu zezamo, kao da ima takvih), možete napraviti self check-in na automatima koji vam isprintaju boarding pass.. i s njime ravno na security-check.

A ukoliko se kući vraćate s brigom oko carinjenja, ne brinite se carine u Hrvatskoj. Jednostavno - ne brinite, jer nemate radi čega!


4. Novac/plaćanje
Iako se funta kreće oko 9,2 , meni se pokazalo puno lakše množiti sve cijene s 10, pa se jednostavno malo poveseliti kad vidim da je cijena niža. Također, pokazalo se puno jednostavnije plaćati karticom (Visa electron, Visa, Maestro..), no obavezno kod sebe imajte barem
£50-70, jer vam se može (kao i meni) dogoditi da prvi (i najbitniji) dan obe kartice zaštekaju i apsolutno nigdje ne prolaze. Već idući dan je sve prolazilo bez problema, ali treba biti spreman i na takve slučajeve.

Ukoliko novac podižete s bankomata, provizija će vam izaći oko 20kn po podizanju, tako da radije dignite više odjednom. I da, ukoliko planirate trošiti na Portobello ili nekoj sličnoj tržnici, kartice ćete moći
više-manje zaboraviti- oni vole cash. :)

Što se cijena u Londonu tiče, pretpostavljam da ne moram previše naglašavati da je to skup grad. Očekujte da ćete na hranu dnevno potrošiti oko
£10 ili više, a pića su nam se pokazala čak i najskupljima.

Sa sobom uvijek nosite bocu vode i grickalice, to će vam često uštediti novac koji biste ostavili na prvom mjestu na koje naletite čim ogladnite ili ožednite.


5. Kiša u Londonu
U 7 dana, primjetili smo je dvaput.. kratko.. iz zatvorenog prostora.. Kišobran, koji je toliko iščekivao poznatu Londonsku kišu, nije došao na svoje. I ovo sada čini već dva posjeta Londonu koja su prošla bez kiše.
Možda samo moja sreća...  što sumnjam, jer sam po prirodi pehist.
6. Shopping
Savjet dana- ostavite Primark za zadnji (obavezno radni) dan! Nemojte to obaviti prvi dan, kao mi.. vratiti se s petsto vrećica.. i ostatak tjedna lunjati i pronalaziti savršene male dućančiće u kojima ste mogli shoppingirati (a o tome u idućem postu).
 photo 391784_10151319565294398_2010414175_n_zps137d0a12.jpg

Čak bih rekla - neka vaš prvi shopping bude na nekoj od tržnica tipa Portobello, Camden, Brick Lane, Stables, Greenwich, Borough Market..
 photo markets_map_zps05f9af48.jpg

Najbolji dani za shopping na tržnicama su subota, te ponegdje i radni dani (provjerite radno vrijeme prije nego krenete), a najbolje vrijeme za posjetu je od 8 ujutro do 5 popodne.

Što se tiče dućana u samom Londonu, radno vrijeme im je šaroliko. Na glavnoj shopping ulici, Oxford street-u, najpopularniji dućani (Primark, Forever 21..) rade i do 22 sata, no ne očekujte to i u ostatku dućana. Najčešće radno vrijeme dućana je od 8/9h do 16/17h.

Također, ukoliko kupujete hranu/suvenire ili tražite smještaj, daleko jeftinije ćete proći u 2. zoni nego u centru grada. No i dalje vjerujem da ćete najbolje i najkreativnije suvenire pronaći upravo na tržnicama. (cjenkanje se ne smatra balkanskim, nego dobrom voljom i zainteresiranošću, a vjerujte da se bore za svakog kupca)

7. Smještaj
Iako sam bila uvjerena da u Londonu ne možeš proći povoljno ukoliko ne spavaš u hostelu, prijateljica koja je bukirala smještaj za nas tri uspjela me razuvjeriti. Spavale smo u povoljnom, skromnom, ali ugodnom hotelu 10min pješke od Oxford streeta.

 photo IMG_9330700x467_zpsb8f82082.jpg
                                                              (Tony`s House Hotel)
 
Moj savjet za traženje smještaja danas je drugačiji i glasi- otvori oči i traži, traži, traži bolju ponudu.. jer UVIJEK je ima.. Mi smo oko 4-5 puta mijenjale pre-booking (srećom, za hotele je najčešće besplatan), dok nismo stale na posljednjoj ponudi i odlučile da je dovoljno dobra i da nema potrebe za traženjem još bolje. Hotel kao opcija dakako da je nešto skuplji od hostela, no razlika je bila zaista sitna, a 4 dana sa vlastitom sobom i kupaonom bila su nam draža opcija.

Hosteli imaju zajedničke kupaone koje (po mom skromnom iskustvu) znaju biti strašno prljave.. često budu i najneugodniji dio boravka u hostelu, ukoliko ostajete duže od 2 dana. Zajedničke sobe nisu mi problem, no ukoliko sa sobom imate kofer, za koji nije predviđeno sigurno mjesto za odlaganje, nekako se ne osjećam ugodno ostavljati ga u sobi dok mene tamo nema. I tako se hotel pokazao kao idealno rješenje.

Drugi dio tjedna (3 dana) provele smo u Brixtonu (2.zona) gdje sam nam pronašla fantastičnog hosta i stan preko Couchsurfinga.

 photo IMG_5185700x467_zpsd7c4008e.jpg  photo IMG_5180700x467_zps87bbcc01.jpg

Ukoliko na putovanjima volite upoznavati nove ljude i želite iskusiti život u Londonu iz prve ruke, Couchsurfing (CS) je izvanredna ideja. No, dajte
i sve od sebe da budete ugodan surfer koji poštuje ograničenja nečijeg doma i privatnosti.

Neka od mojih najljepših iskustava s putovanja vezana su upravo uz CS, no ukoliko se odlučite na taj korak, provedite neko vrijeme u istraživanju što CS zajednica uopće predstavlja, da budete sigurni da ste spremni na tako nešto.. ali i u istraživanju ljudi s kojima ćete biti. Sigurnost na prvo mjesto!



8. Javni prijevoz
Ukoliko u Londonu ostajete duže od 4 dana, svakako će vam se isplatiti (ali i olakšati život) uzeti Oyster card.
 photo Joint_branded_oyster-card_zps5b65988e.gif

Sama kartica košta
£5, no pri odlasku iz Londona možete ju vratiti i dobiti nazad taj isti novac. Ukoliko ostajete 7 dana, tada će vam se najbolje isplatiti uzeti 7-day ticket, koja košta £31 i omogućuje vam neograničeni prijevoz tubeom (podzemnom) i autobusima u svako doba dana (i noći).  Za ostale opcije, pogledajte cjenovnik.

Tube preporučam u slučaju da trebate doći od točke A do točke B u što bržem roku. Brz je i pouzdan, ali dosadi nakon nekog vremena. 

  photo IMG_9537700x467_zpsd9259ff9.jpg  photo IMG_0658467x700_zpsf983a40c.jpg
 photo IMG_0969700x467_zps9a2e184a.jpg

 Za tube si svakako uzmite mapu koju možete pronaći na prodajnim mjestima karata unutar podzemne.
I da, ukoliko vam se zaista ne žuri,  stanite na desnu stranu pokretnih stepenica! (ovo mi je prešlo u naviku i u Zagrebu)




Autobusi su izvrsna stvar ukoliko imate vremena i želite putovati po gradu, a da nešto usput i vidite.

 photo IMG_9227700x467_zps34196513.jpg

Nama su bili glavno sredstvo prijevoza, ima ih puno, voze jako često, a vozači autobusa su se pokazali kao dobar izvor informacija. Ako ne znate, pitajte.
Autobusne mape nismo nigdje uspjele naći (makar ih sigurno ima), no možete ju i sami isprintati, te će vam jaaako dobro doći za barem okvirno snalaženje po gradu.
U tom slučaju preporučam da si isprintate OVU brošuru, jer unutra ćete imati i mapu autobusnih linija, kao i mapu tube linija sa svim važnijim znamenitostima grada. Nama je dobro došla. 


I da.. ne zaboravite čekati autobus na "krivoj" strani ceste. Malo je zbunjujuće, dok se ne naviknete.
9. Transport sa/na aerodrom
Transporti s aerodroma i na aerodrome su prilično dobro organizirani, a ovisno s kojeg/na koji aerodrom trebate ići, koštati će vas od £2 pa sve do puno puno više.

Najjednostavniji dolazak i odlazak je s Heathrowa, pošto je dovoljno blizu centru i povezan je tamnoplavom Tube linijom Picadilly. Za sve ostale aerodrome morati ćete koristiti neki od alternativnih prijevoza kao vlak, autobus, mini-bus.. ili u krajnjem slučaju- taxi.

Za vlak za Gatwick možete birati skuplju ili jeftiniju opciju
vlaka, kao što uglavnom postoji za sve smjerove. Mi smo išle jeftinijom opcijom, vlakom koji putuje svakih 10-15min, a karta mu je prosječno od £5-8 pa na više (ovisno o vremenu kada putujete, peak-time je najskuplji), a treba mu nešto manje od sat vremena od centra Londona do Gatwicka.
Na stanici Gatwick airport nema potrebe za nekim drugim prijevozom, već samo slijedite putokaze (ili uostalom, sve ostale putnike) i stići ćete brzo i jednostavno do svog terminala. 

 photo IMG_5237467x700_zps1dc834a0.jpg
(Gatwick check-in)

Za ostale aerodrome ne mogu govoriti jer nikad nisam na njima bila, ali znam da Easybus (bez obzira letite li Easyjetom ili ne) vozi do svih Londonskih aerodroma i vjerojatno je jedna od najpovoljnijih opcija, uz vlak... no Easybus morate rezervirati unaprijed. 

10.  Pakiranje
Kada idete u London, a barem trunčicu ste slični meni- sa sobom ponesite zaista samo najosnovnije- dvije odjevne kombinacije za dan i jednu za večer. Sve više od toga ćete požaliti čim uđete u prvi dućan. Evo kako to u realosti izgleda:

 photo aaaaa_zps0c20095c.jpg

I tako, preostao je još samo jedan post u kojem ću se osvrnuti na onaj turistički dio Londona- što nikako ne propustiti, a bez čega ćete preživjeti.

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. Super si ovo sve napisala i objasnila, sve vazne sitnice si pomenula. Grad koji se jednostavno zavoli.

    ReplyDelete
  2. Odličan i jako koristan post! Jednog dana, kad ću letjeti za London, ću ga zasigurno opet pročitati. I ja bih sve množila s 10 i kasnije se kupala u novcima koji su mi "ostali". Htjela sam svašta nešto iskomentirati ali sam se pogubila u količini informacija :)

    ReplyDelete
  3. odlicno si to pripremila, jako korisno za svakog posjetitelja londonu.
    ja sam ponovno uzivala, jos jos jos nam daj :)

    ReplyDelete
  4. stvarno korisni savjeti, hvala ti na ovom postu!

    ReplyDelete
  5. Kako sam vratila svog razvedenog muža uz dobru pomoć ljubavne čarolije dr. ALABE... Zovem se Isabella Ethan. Kad sam pročitao svjedočanstvo na internetu o tome kako dr. ALABA, najsjajniji i najmoćniji bacač uroka pomaže vratiti muža koji se razvodi, LJUBAVNIKA. Pitao sam se kako to može biti istina, jer su me mnogi u prošlosti iznevjerili bez ikakvog rezultata. Samo sam pustio post i krenuo po forumu. Na moju obavijest opet ispod, neka osoba je objavila i rekla provjereni bacač uroka. Nakon što je pročitala poštu, bio je to isti čovjek dr. ALABA o kojoj je govorila. Tako da nemam izbora nego stvarno provjeriti kako on radi. Bila sam potpuno shrvana kad me napustio moj voljeni muž. Kao da je cijeli moj svijet nestajao u tuzi i boli. Znam da zvuči čudno, ali od svih čarolija koje sam kontaktirao, on je jedini koji je na mene ostavio dojam da sam toliko istinita i pouzdana. Više od njegovih riječi, vratio je mog muža i ostvario sve moje želje. Sada je vjeran, pazi na mene, svake nedjelje me nudi cvijećem, a često idemo u kino i restoran. moj muž je došao k meni i ispričao se za nepravdu koju je učinio i obećao da to više nikada neće učiniti. Od tada se sve vratilo u normalu. Moja obitelj i ja ponovno živimo sretno zajedno. Zauvijek ću biti zahvalan što sam svoj život pretvorio iz pakla u raj! vjerujem da tko god treba pomoć treba mu doći po pomoć. Neka te Bog i dalje koristi da spasi raskid. Svi koji imaju bračne probleme, probleme s razvodom, izgubljenog ljubavnika ili bilo kakve probleme u vezi, možete mu se obratiti (dralaba3000@gmail.com). Ili ga WhatsApp/Viber putem +1(425) 477-2744

    ReplyDelete

Post a Comment