Pavlova sa šumskim voćem
Nakon silnih putopisnih postova, vrijeme je za hranu!
Na masni papir nacrtajte krugove veličine koju želite, ali obavezno ostavite nešto više prostora između (nego što sam ja), jer će se tortice raširiti i slijepiti jedna za drugu ukoliko su preblizu.
Moj savjet - ostavite prostora koliko vam je svaki krug velik. Papir okrenite tako da strana na kojoj ste crtali bude okrenuta prema dolje, jer bi se boja s nacrtane linije preslikala na kolač ako su u dodiru.
Pećnicu zagrijte na 130°C
Bjelanjke miksajte dok se ne stvori neprozirna pjenica (cca 1,5- 2min).
Nastavite miksati, dodajući šećer - žlicu po žlicu (cca 2min).
Na kraju umiksajte gustin, vaniliju i ocat.
Na masni papir stavljajte po žlicu smjese, te ju raspoređujte tako da bude barem malo udubljenje u sredini (koje ćete kasnije puniti).
(čisto da vas ne zavara ova veličina sa slike i veličina stvarne torte.. ovo su bile tortice koje su se pojele i nisam ih ni stigla poslikati)
Stavite u pećnicu te pecite cca 15-20min, dok vaše tortice ne dobiju blago-zlatnu boju po rubovima.
Tortice držite na suhom, jer od vlage omekšaju.
Slatko vrhnje umiksajte u šlag (dodajte šećera po potrebi), te ukrašavajte tortice šlagom i voćem taman prije serviranja.
Pozdrav iz moje ljetno raspoložene kuhinje..
U ovo zimsko doba, nevjerojatno mi je dobro sjeo jedan potpuno ljetni recept..
a kako ljeto dođe i prije nego mislimo, sigurna sam da ćete ga prilično uskoro
moći staviti u upotrebu.
Pavlova..
Inspiracija stiže sa Kuhari.com stranice, od moje prijateljice Darije koja ju je radila u nešto većoj verziji.
No kako su moje slatke verzije najčešće u mini formatu, ja sam iskoristila priliku za mini tortice. Jednostavne su i spretne za jesti, nije ih potrebno rezati i nestaju u trenu.
Pavlova je predivan, lagani desert koji se topi u ustima. Iako fizički možda izgleda veliko i zasitno, ovih malih zalogaja se može pojesti puno.. i previše.. Meringue (beze) kore su hrskave izvana, a meke, spužvaste iznutra. Kada na njih dođe šlag, još ih više omekša i u ustima nestaju kao da jedete oblak.
Ime Pavlova može zahvaliti tom istom pahuljasto-krhkom izgledu koji je nekoga očito podsjetio na balerinu.. Anu Pavlovu..
Ako želite nekoga impresionirati, ovo je moj novi go-to ne-čokoladni recept - čak i za one koji nisu fanovi voćnih kolača. Naravno, voće možete i izbaciti... ali zaista, nemojte.
Ja sam za ovu priliku koristila voće iz škrinje i pokazalo se da su maline i kupine najizdržljivije pri odmrzavanju.. ribiz, borovnice i jagode i ne baš toliko.
Pavlova..
Inspiracija stiže sa Kuhari.com stranice, od moje prijateljice Darije koja ju je radila u nešto većoj verziji.
No kako su moje slatke verzije najčešće u mini formatu, ja sam iskoristila priliku za mini tortice. Jednostavne su i spretne za jesti, nije ih potrebno rezati i nestaju u trenu.
Pavlova je predivan, lagani desert koji se topi u ustima. Iako fizički možda izgleda veliko i zasitno, ovih malih zalogaja se može pojesti puno.. i previše.. Meringue (beze) kore su hrskave izvana, a meke, spužvaste iznutra. Kada na njih dođe šlag, još ih više omekša i u ustima nestaju kao da jedete oblak.
Ime Pavlova može zahvaliti tom istom pahuljasto-krhkom izgledu koji je nekoga očito podsjetio na balerinu.. Anu Pavlovu..
Ako želite nekoga impresionirati, ovo je moj novi go-to ne-čokoladni recept - čak i za one koji nisu fanovi voćnih kolača. Naravno, voće možete i izbaciti... ali zaista, nemojte.
Ja sam za ovu priliku koristila voće iz škrinje i pokazalo se da su maline i kupine najizdržljivije pri odmrzavanju.. ribiz, borovnice i jagode i ne baš toliko.
Pavlova
3 bjelanjka
150 g šećera u prahu
1 žlica Gustina (kukuruznog škroba)
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žlica alkoholnog octa
300 ml slatkog vrhnja
2-3 šalice voća
Prije nego krenete u miksanje bjelanjaka, imajte sve
ostalo spremno. 2-3 šalice voća
Na masni papir nacrtajte krugove veličine koju želite, ali obavezno ostavite nešto više prostora između (nego što sam ja), jer će se tortice raširiti i slijepiti jedna za drugu ukoliko su preblizu.
Moj savjet - ostavite prostora koliko vam je svaki krug velik. Papir okrenite tako da strana na kojoj ste crtali bude okrenuta prema dolje, jer bi se boja s nacrtane linije preslikala na kolač ako su u dodiru.
Pećnicu zagrijte na 130°C
Bjelanjke miksajte dok se ne stvori neprozirna pjenica (cca 1,5- 2min).
Nastavite miksati, dodajući šećer - žlicu po žlicu (cca 2min).
Na kraju umiksajte gustin, vaniliju i ocat.
Na masni papir stavljajte po žlicu smjese, te ju raspoređujte tako da bude barem malo udubljenje u sredini (koje ćete kasnije puniti).
(čisto da vas ne zavara ova veličina sa slike i veličina stvarne torte.. ovo su bile tortice koje su se pojele i nisam ih ni stigla poslikati)
Stavite u pećnicu te pecite cca 15-20min, dok vaše tortice ne dobiju blago-zlatnu boju po rubovima.
Tortice držite na suhom, jer od vlage omekšaju.
Slatko vrhnje umiksajte u šlag (dodajte šećera po potrebi), te ukrašavajte tortice šlagom i voćem taman prije serviranja.
Pozdrav iz moje ljetno raspoložene kuhinje..
Prelepe su fotografije, posebno ova sa izmrvlejnom korisom oko tortice. Pavlovu jako volim.
ReplyDeletehvala, hvala.. :) Na ove fotke sam si napokon i ja malo ponosna.. :)
DeleteO.B.O.Ž.A.V.A.M.!
ReplyDeleteuh.
a koliko si samo voća stavila...jaooo. divno!!
hahaha.. o da.. ne moze bez puno voca.. :)
DeleteI eto gdje su zavrsile kupine i slatko vrhnje.. :D
Predivne!!! Obozavam beze kore:) ja sam radila neki dan ultra cokoladnu dok cekam sezonu voca :)
ReplyDeletePrefino izgledaju.. pogotovo ovako kao male tortice.. a ja padam na male slatke stvari :) I sviđa mi se što je sa šumskim voćem... ma za 5+ :)) Definitivno moram probati da predahnem od teških čokoladnih stvari!
ReplyDeleteobožavam ju u svakakvim kombinacijama
ReplyDeleteprekrasna ti je!
Predivno. Obožavam Pavlovu, jedan od mojih top tri deserta :).
ReplyDeleteSlikice su samo da ih gledam, pravo malo zadovoljstvo, ili posle ovih fotkica je vrijeme da i ja napravim ove mini pavlove.
ReplyDeleteUh, zbilja je dobra, izgleda skroz zamamno i to je definitivno recept kojim se svakog može oboriti s nogu. Uvijek sam voljela takve seksi deserte :D
ReplyDeleteAnja, totalno si pogodila u srž.. točno to.. to je baš zamaman, seksi desert..
DeleteOvo je fenomenalno!!! Jedva cekam leto :)
ReplyDeleteBaš su ti lijepe, jedva čekam sviježe bobičasto voće.
ReplyDeletePrekrasne slike! Kako godi očima pogled na ove voćne divote sada kad vani još ima ostataka snijega...
ReplyDeleteObožavam pavlovu, tvoja ozgleda jako lepo
ReplyDelete