Čokoladna pita sa želeom od malina
Vjerovali ili ne, ovo je moja prva čokoladna pita ikad.
Najčešći oblik čokoladne pite, onaj s prhkim tijestom punjenim ganacheom (čokolada+slatko vrhnje) bio mi je pre"dosadan", pomalo suh, nezanimljiv. Htjela sam sočnu pitu, malo kiselog voća u njoj..ali i dalje na prhkom tijestu. Puna usta okusa, mnogo kreme, malo biskvita- baš kao što ja to volim.
Kao motivacija došla mi je promocija Nestleove nove čokolade u Cookie Factoryju na kojoj sam bila sa svojim prijateljicama blogericama.
Najčešći oblik čokoladne pite, onaj s prhkim tijestom punjenim ganacheom (čokolada+slatko vrhnje) bio mi je pre"dosadan", pomalo suh, nezanimljiv. Htjela sam sočnu pitu, malo kiselog voća u njoj..ali i dalje na prhkom tijestu. Puna usta okusa, mnogo kreme, malo biskvita- baš kao što ja to volim.
Kao motivacija došla mi je promocija Nestleove nove čokolade u Cookie Factoryju na kojoj sam bila sa svojim prijateljicama blogericama.
U Sweet Box poklon paketu Cookie Factoryja dobili smo i čokoladu- za
isprobati recept brownieja kojeg su također promovirali.
Zanimljiva stvar je da sam upravo tu novu Nestleovu čokoladu dobila na poklon i tjedan-dva prije same promocije.. pa sam ju već isprobala (na onaj najprimitivniji način- kockicu po kockicu) i znala sam da je fina, taman puna kakaa i da će savršeno odgovarati za pitu kakvu sam si naumila.
Zanimljiva stvar je da sam upravo tu novu Nestleovu čokoladu dobila na poklon i tjedan-dva prije same promocije.. pa sam ju već isprobala (na onaj najprimitivniji način- kockicu po kockicu) i znala sam da je fina, taman puna kakaa i da će savršeno odgovarati za pitu kakvu sam si naumila.
I tako, browniesi su pali u drugi plan.. i nastala je ova čokoladno-voćna divota.
Hrskavo prhko tijesto koje se topi u ustima, kiselkasti žele od maline (ne prečvrst, taman da se stisne, lijepo reže i raspada u ustima), domaći puding od čokolade (sočan, osvježavajuće ne-zasitan, taman čokoladan) i na vrhu gorki kakao u prahu.. ummm.. Sav trud je vrijedio.
ČOKOLADNA PITA SA ŽELEOM OD MALINA
Prhko tijesto
300 gr glatkog brašna
200 gr maslaca
50 gr šećera u prahu
Žele od malina
400g malina
2 velike žlice šećera
1 paketić želatine
Čokoladni puding
600 ml mlijeka
40 gr Gustina
60 gr šećera
prstohvat soli
30 gr kakao praha
1 žlica vanilin ekstrakta
120 gr tamne čokolade (usitniti na komadiće)
2 žlice kakao praha za posipavanje
600 ml mlijeka
40 gr Gustina
60 gr šećera
prstohvat soli
30 gr kakao praha
1 žlica vanilin ekstrakta
120 gr tamne čokolade (usitniti na komadiće)
2 žlice kakao praha za posipavanje
PRHKO TIJESTO
Maslac narežite na sitne komadiće, dodajte mu brašno i šećer, te umijesite u
što kraćoj obradi jednolično tijesto (što duže obrađujete tijesto, to će ono
biti žilavije nakon pečenja). Zamotajte kuglu tijesta u prozirnu foliju i
stavite u hladnjak na 10-ak minuta, da se tijesto malko stvrdne i rashladi.
Izvadite kuglu iz hladnjaka i na pobrašnjenoj povšini razvaljajte u oblik dovoljno velik da prekrijete formu i rubove kalupa za pitu (promjera oko 28cm). Tijesto omotajte oko valjka i lagano raširite preko kalupa za pitu. Nemojte se previše nervirati ako tijesto ponegdje malo i pukne, samo ga spojite prstima. Prstima lagano pređite po unutarnjim rubovima kalupa, da tijesto lijepo prijanja uz sve rubove. Tek nakon toga to učinite i sa vanjskim rubovima.
Imajte na umu da će se tijesto stisnuti u pečenju, te povući prema dolje, te će vam ostati manja dubina za punjenje nego što je sada vidite. Ukoliko i tome želite doseći, ne režite tijesto uz sam rub nego nožem režite 2-3mm više od ruba.
Izvadite kuglu iz hladnjaka i na pobrašnjenoj povšini razvaljajte u oblik dovoljno velik da prekrijete formu i rubove kalupa za pitu (promjera oko 28cm). Tijesto omotajte oko valjka i lagano raširite preko kalupa za pitu. Nemojte se previše nervirati ako tijesto ponegdje malo i pukne, samo ga spojite prstima. Prstima lagano pređite po unutarnjim rubovima kalupa, da tijesto lijepo prijanja uz sve rubove. Tek nakon toga to učinite i sa vanjskim rubovima.
Imajte na umu da će se tijesto stisnuti u pečenju, te povući prema dolje, te će vam ostati manja dubina za punjenje nego što je sada vidite. Ukoliko i tome želite doseći, ne režite tijesto uz sam rub nego nožem režite 2-3mm više od ruba.
Ukoliko želite, ostatak tijesta iskoristite za izradu ukrasa po rubu, čime će pita automatski izgledati kao malo remek djelo (moj savjet - ukrašavajte, wow faktor je nezaobilazan). Ja sam u ovom slučaju iskoristila svoj rezač za fondant.
Tijesto na dnu ispikajte vilicom kako bi se što manje dizalo i pecite na 180C.
Savjet plus:
Ja pri pečenju prvih 3-4min dno tijesta poklopim s dnom kalupa za torte (možete vidjeti i obris na dnu), jer ne posjedujem kuglice za pečenje s kojima bih popunila kalup.
Dosad mi se pokazalo odličnim, jer jednako tako pomaže da se tijesto ne napuhne prilikom prvih minuta pečenja. Nakon toga ga obavezno izvadite, da se sve jednolično ispeče. Tijesto je gotovo nakon 10- 15min, ovisno o debljini i vašoj pećnici. Svakako mu provjeravajte boju, jer čim počinje dobivati blago zlatne rubove, znači da je gotovo.
ŽELE OD MALINA
Ovisno o tome želite li žele čvršći ili mekši, odlučite se za količinu želatine iz vrećice koju ćete dodati smjesi. Ja volim malo mekši žele, stoga od čitave vrećice uvijek malo izuzmem pri izradi.. ali zato sam i uvijek na rubu- hoće li se stvrdnuti ili ne.
Maline zagrijte u posudi na laganoj vatri, tako da omekšaju i djelomično puste svoj sok. Smeljite ih u kašu štapnim mikserom i nakon toga propasirajte kroz cjediljku (ili gazu), odstranjujući sve koštice. U propasirane maline dodajte šećer i dovedite do vrenja.
U šalici spojite paketić želatine s 4 žlice vode i pustite 2 minute da nabubri. Nabubrenu želatinu dodajte u vruću smjesu od malina i miješajte dok se potpuno ne rastopi i spoji. Skinite smjesu s vatre te ju ulijte u posudu koju ste prethodno obložili prozirnom folijom.
Ukoliko želite da žele bude po površini čitavog dna pite, birajte posudu veličine nešto manje od veličine kalupa za pitu. Ukoliko želite da se žele nalazi samo na sredini pite, u većoj količini, birajte posudu par centimetara manju od kalupa za pitu.
Žele u posudi pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga premjestite u hladnjak da se potpuno stvrdne.
Kada se žele potpuno stvrdne, pomoću prozirne folije ga odvojite od posude te premjestite na dno pečenog tijesta.
ČOKOLADNI PUDING
U posudi spojite gustin, šećer sol i kakao (prosijani!). U smjesu ulijte mlijeko i umiješajte da se što više spoje zajedno. U tekućinu dodajte vanilin ekstrakt i zakuhajte na srednje jakoj vatri, konstantno miješajući da se svi sastojci spoje i rastope, a ne prime za dno posude. Kada smjesa zakipi, kuhajte još par minuta, do čvrstoće pudinga koju želite. U još vruću smjesu umiješajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne rastopi.
Ja sam koristila Nestle Noir čokoladu, jer ima malo manji udio kakao od Nestle Corse, pa mi je bolje odgovarala za ovu malo blažu čokoladnu kremu.
Ukoliko ste odlučili raditi ovaj recept bez želea, smjesu možete uliti još vruću u pečeno tijesto. No ukoliko radite pitu sa želeom, miješajte puding kremu dok se ne rashladi da je mlaka na dodir, te ju tek onda ulite u tijesto, u koje ste prethodno položili žele.
Prije nego se na vrhu pudinga počne stvarati kožica, posipajte ju kakao prahom (kroz cjediljku).
Ohladite dobro par sati u frižideru prije posluživanja, kako bi puding dovoljno očvrsnuo da drži formu nakon rezanja šnite.
I na kraju, uživajte u ovom zaista sočnom desertu, slobodno i u kojoj šniti više.. tješite se- voće, vitamini, kakao, mlijeko, kalcij.. - dobro je za zdravlje!
Divna pita! Volim ove voćno čokoladne kombinacije :) I fotke su divne!
ReplyDeletedopada mi se, veliki pozz
ReplyDeletepredivan recept!
ReplyDeleteznaci, predivna je i sigurna sam da je odlicna :))) ja sam radila nesto slicno sa jagodama, samo puding pa gore friske jagode i bila je isto uh :D a sad znas da bi ubila za krisku :)
ReplyDeleteJako fino i kremasto izgleda :)
ReplyDeleteUh Pamela... divotica! Pasala bi sad :)
ReplyDeleteDraga Pamela, ovo izgleda odlično :)
ReplyDeletePlaniram probati sutra pa me zanima; u koru ne ide niti jedno jedino jaje??Samo masnoća,šećer i brašno??
ReplyDeleteZar se žele od malina malo prohlađen ne može staviti na pečeno tijesto ,pa u frižider,i kad se stisne po njemu izliti ganache kremu umjesto čoko pudinga?
ReplyDeleteAnoymus..slažem se..dobro pitanje.
Delete