Palenta s Paškim sirom i ragu od bukovače
Današnje jelo slano je i tradicionalno, sastavljeno od namirnica koje sveukupno ne koštaju niti 50kn.. u što je uključen i jedan kvalitetan, tradicionalan proizvod, kralj današnjeg jela - Paški sir. Danas vam predstavljam - Palentu s Paškim sirom i ragu od bukovače.
Ako nešto zaista cijenim kod hrane, to je onda trud, rad i tradicija pri uzgoju i pripremi namirnica. Kada me kontaktirala Sirana Gligora da u svoje recepte uvrstim i njihove sireve, priznajem da sam bila presretna, jer sam veliki ljubitelj sireva svih vrsta. No u isto vrijeme, ne možeš ne osjetiti sumnju da li će moji recepti biti dovoljno dobri da u njih ubacim najbolje sireve svijeta... jer oni to zaista i jesu..
Zlatne, srebrne i brončane medalje za Paški, Težački, Dinarski, Žigljen, Kozlar..
Četiri generacije obitelji Gligora koje po obiteljskoj tradiciji proizvode ovaj sir zaista su nešto što cijenim i upravo zbog toga me još više veseli prilika da degustiram proizvode njihovog truda.
Prvi recept u koji sam odlučila uključiti njihov najnagrađivaniji - Paški sir (12 mj. zrenja) pomalo također vraća na tradiciju..
Palenta, ili kako se kod nas doma veli - žganci, s paškim sirom, zapečeni i posluženi uz ragu od bukovače.
S ovim receptom htjela sam pokazati kako ne morate imati gomilu skupih namirnica da biste napravili odlično jelo. Paški sir je taj koji će zaista oplemeniti i obogatiti ostatak prilično svakodnevnih namirnica.
Palenta - kuhanje i pečenje
U posudu za kuhanje ulijte 1 litru vode, dodajte joj 1 žlicu maslaca, sol i pustite da zakipi.
Nakon što voda zakipi, smanjite vatru te dodajte kukuruznu krupicu, konstantno mješajući, da se ne naprave grudice. Palentu kuhajte na srednjoj vatri 10-ak minuta, konstantno mješajući.
Nakon 10-ak minuta kuhanja, palentu skinite s vatre, u nju umješajte listiće sastruganog sira, te prelijte u protvan.
Palentu pecite na 200C, 20-30min, dok se odozgo ne stvori zlatna, hrskava korica.
Ragu od bukovače
U posudi na maslinovom ulju pržite luk i češnjak, isjeckan na sitne komadiće, sve dok ne dobe blago zlatnu boju.
Na to dodajte bukovaču koju ste također prethodno isjeckali, ali na nešto veće komadiće, pošto se ona tjekom pirjanja i kuhanja zna raspasti. Pirjajte bukovaču dok ne omekša.
Ukoliko želite i malo mesa u ovoj kombinaciji, možete dodati nasjeckanu domaću kobasicu ili nekog drugog mesa (svinjetina, panceta..).
U posudu dolijte vodu i vino (možete i postepeno dodavati, ukoliko vam se čini kao previše tekućine), te nastavite pirjati 15-20 minuta, dok gljive nisu potpuno kuhane i tekućina je uglavnom isparila. Ja gotovo uvijek u ovakva jela dodam i nekoliko sitno nasjeckanih suhih smokvi, ali naravno, taj dio možete i preskočiti.
Začinite začinima kojima želite, slobodno dodajte i svježih začina - bosiljka, korijandera, majčine dušice, što god volite i u varivima.
Komad zapečene palente poslužite uz topli ragu i zelenu salatu ili rikolu.
Sve skupa slobodno posipajte s još malo nastruganog paškog sira, a ukoliko ovo jelo radite za goste, možete ga jednostavno servirati i u obliku fingerfood-a.
Ovo jelo gotovo je za max 1h, zasitno je i svidjelo se čak i mojoj mami koja ne jede žgance ni u kojem slučaju.
Žganci tj. palenta zapečeni s paškim sirom imaju nevjerojatno bogat okus, divnu hrskavu koricu i zapravo se mogu ovakvi poslužiti i uz druga jela poput mesnog safta, čobanca, variva..
Ovoga puta koristila sam bukovače jer sam ih morala kupiti na Dolcu, odmah nakon posjete štandu Sirane Gligora gdje sam podigla svoj sir.
No njihove sireve, osim u Zagrebu na Dolcu, možete nabaviti i u Zadru, Rijeci, Opatiji, Splitu, Dubrovniku, te naravno, na otoku Pagu.
A evo i riječ-dvije o Sirani Gligora, te Paškom siru, kojeg sam koristila u ovom jelu.
Gligora Paški sir je tvrdi masni sir dobiven isključivo od ovčjeg mlijeka s otoka Paga. Poznat je i nagrađivan zbog bogatog, punog okusa koji dobivaju zahvaljujući paškim pašnjacima punima aromatičnog bilja koje njihove ovce pasu.
Otok Pag uživa i posebnu klimu - ljeti okupan suncem, zimi vjetrovit i suh, s burom koja donosi i morsku sol.
Paški sir proizvodi se od siječnja do lipnja, te od tada zrije 3-15 mjeseci, nakon čega odlazi u prodaju.
Sirana obitelji Gligora smještena je u mjestu Kolan na Pagu, te su kao dio ponude uvrstili i turističko razgledavanje Sirane te degustaciju brojnih, različitih sireva iz njihove ponude. Iskreno, nadam se da ću ovog ljeta uspjeti i tamo ih posjetiti te vidjeti sve iz prve ruke.
Do tada, uživati ću u njihovim proizvodima i i dalje smišljati fine načine kako da ih uvrstim u recepte.. iako, prizjajem- najfiniji su sami.
Ako nešto zaista cijenim kod hrane, to je onda trud, rad i tradicija pri uzgoju i pripremi namirnica. Kada me kontaktirala Sirana Gligora da u svoje recepte uvrstim i njihove sireve, priznajem da sam bila presretna, jer sam veliki ljubitelj sireva svih vrsta. No u isto vrijeme, ne možeš ne osjetiti sumnju da li će moji recepti biti dovoljno dobri da u njih ubacim najbolje sireve svijeta... jer oni to zaista i jesu..
Zlatne, srebrne i brončane medalje za Paški, Težački, Dinarski, Žigljen, Kozlar..
Četiri generacije obitelji Gligora koje po obiteljskoj tradiciji proizvode ovaj sir zaista su nešto što cijenim i upravo zbog toga me još više veseli prilika da degustiram proizvode njihovog truda.
Prvi recept u koji sam odlučila uključiti njihov najnagrađivaniji - Paški sir (12 mj. zrenja) pomalo također vraća na tradiciju..
Palenta, ili kako se kod nas doma veli - žganci, s paškim sirom, zapečeni i posluženi uz ragu od bukovače.
S ovim receptom htjela sam pokazati kako ne morate imati gomilu skupih namirnica da biste napravili odlično jelo. Paški sir je taj koji će zaista oplemeniti i obogatiti ostatak prilično svakodnevnih namirnica.
Zapečena palenta s paškim sirom
1 l vode
200 g kukuruzne krupice
1 žlica maslaca
1 žlica soli
100-120g paškog sira (narezan na tanke šnitice/komadiće)
Ragu od bukovače
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
malo maslinovog ulja
200 g svježih bukovača
pola domaće kobasice (po želji)
2 dcl vode
2 dcl crnog vina
sol, papar, začini (chilli, lovor, bosiljak, majčina dušica.. po želji)
3 suhe šljive
3 suhe šljive
Palenta - kuhanje i pečenje
U posudu za kuhanje ulijte 1 litru vode, dodajte joj 1 žlicu maslaca, sol i pustite da zakipi.
Nakon što voda zakipi, smanjite vatru te dodajte kukuruznu krupicu, konstantno mješajući, da se ne naprave grudice. Palentu kuhajte na srednjoj vatri 10-ak minuta, konstantno mješajući.
Nakon 10-ak minuta kuhanja, palentu skinite s vatre, u nju umješajte listiće sastruganog sira, te prelijte u protvan.
Palentu pecite na 200C, 20-30min, dok se odozgo ne stvori zlatna, hrskava korica.
Ragu od bukovače
U posudi na maslinovom ulju pržite luk i češnjak, isjeckan na sitne komadiće, sve dok ne dobe blago zlatnu boju.
Na to dodajte bukovaču koju ste također prethodno isjeckali, ali na nešto veće komadiće, pošto se ona tjekom pirjanja i kuhanja zna raspasti. Pirjajte bukovaču dok ne omekša.
Ukoliko želite i malo mesa u ovoj kombinaciji, možete dodati nasjeckanu domaću kobasicu ili nekog drugog mesa (svinjetina, panceta..).
U posudu dolijte vodu i vino (možete i postepeno dodavati, ukoliko vam se čini kao previše tekućine), te nastavite pirjati 15-20 minuta, dok gljive nisu potpuno kuhane i tekućina je uglavnom isparila. Ja gotovo uvijek u ovakva jela dodam i nekoliko sitno nasjeckanih suhih smokvi, ali naravno, taj dio možete i preskočiti.
Začinite začinima kojima želite, slobodno dodajte i svježih začina - bosiljka, korijandera, majčine dušice, što god volite i u varivima.
Komad zapečene palente poslužite uz topli ragu i zelenu salatu ili rikolu.
Sve skupa slobodno posipajte s još malo nastruganog paškog sira, a ukoliko ovo jelo radite za goste, možete ga jednostavno servirati i u obliku fingerfood-a.
Ovo jelo gotovo je za max 1h, zasitno je i svidjelo se čak i mojoj mami koja ne jede žgance ni u kojem slučaju.
Žganci tj. palenta zapečeni s paškim sirom imaju nevjerojatno bogat okus, divnu hrskavu koricu i zapravo se mogu ovakvi poslužiti i uz druga jela poput mesnog safta, čobanca, variva..
Ovoga puta koristila sam bukovače jer sam ih morala kupiti na Dolcu, odmah nakon posjete štandu Sirane Gligora gdje sam podigla svoj sir.
No njihove sireve, osim u Zagrebu na Dolcu, možete nabaviti i u Zadru, Rijeci, Opatiji, Splitu, Dubrovniku, te naravno, na otoku Pagu.
A evo i riječ-dvije o Sirani Gligora, te Paškom siru, kojeg sam koristila u ovom jelu.
Gligora Paški sir je tvrdi masni sir dobiven isključivo od ovčjeg mlijeka s otoka Paga. Poznat je i nagrađivan zbog bogatog, punog okusa koji dobivaju zahvaljujući paškim pašnjacima punima aromatičnog bilja koje njihove ovce pasu.
Otok Pag uživa i posebnu klimu - ljeti okupan suncem, zimi vjetrovit i suh, s burom koja donosi i morsku sol.
Paški sir proizvodi se od siječnja do lipnja, te od tada zrije 3-15 mjeseci, nakon čega odlazi u prodaju.
Sirana obitelji Gligora smještena je u mjestu Kolan na Pagu, te su kao dio ponude uvrstili i turističko razgledavanje Sirane te degustaciju brojnih, različitih sireva iz njihove ponude. Iskreno, nadam se da ću ovog ljeta uspjeti i tamo ih posjetiti te vidjeti sve iz prve ruke.
Do tada, uživati ću u njihovim proizvodima i i dalje smišljati fine načine kako da ih uvrstim u recepte.. iako, prizjajem- najfiniji su sami.
Super su ti ove tortice, a o sirevima da i ne govorim, obožavam ih
ReplyDeleteIt's truly very complicated in this busy life to listen news on Television, therefore I simply use the web for
ReplyDeletethat purpose, and get the most up-to-date information.
Here is my web page ... free blogs online
electronic cigarette reviews, best electronic cigarette, e cigarette, e cig, smokeless cigarettes, smokeless cigarettes
ReplyDelete