Smokvenjak sa sirom Žigljen

Ljeto je napokon započelo.. barem na moru. Sunce je užeglo, no prekasno da bismo već brali prve smokve. Gdje god prođem, gledam ih na granama, još daleko od zrelih.

Smokve i sir kombinacija su koju obožavam spajati pa mi je sir Žigljen Sirane Gligora, u kojem uživam posljednjih dana, samo dao ideju kako ga oplemeniti pravim dalmatinskim okusima mora.



Smokvenjak je jednostavna, priprosta i prilično zdrava slastica za koju osim smokava i rakije možete, no ne morate koristiti ni jedan drugi sastojak.

Recept potpuno prilagodite sebi - hoćete li umjesto badema koristiti lješnjake ili možda pistaciju, hoćete li umjesto limoncina koristiti arancine, brusnice ili možda lavandu, izbor je potpuno na vama.



Ono što čini razliku između dobrog i lošeg smokvenjaka su sočne smokve i kvalitetna rakija.

U svojim smokvenjacima koristila sam rakiju od višnje maraske koju sam kupila pri nedavnom posjetu predivnom Zadru. Za razliku od okusa klasičnih rakija koje neke ljude odbijaju, ova je slatka i ukusna, pa je onda logično da će pasati i uz ovu tradicionalnu voćnu slasticu. Umjesto nje svakako možete koristiti i travaricu, lozu..




Smokvenjak s bademima i limoncinima

150g suhih smokvi
50g badema (prženih i sitno nasjeckanih)
10-20g limoncina / arancina (možete ih vrlo jednostavno napraviti i sami)
30ml rakije po izboru (ja sam koristila Maraskino rakiju)


U sjeckalici usitnite pržene bademe i limoncine do veličine koju želite (što sitnije, to je ugodnije za jesti u smokvenjaku).
Izvadite ih te u sjeckalicu dodajte smokve i rakiju pa počnite mljeti, s pauzama, dok ne dobijete pastu od smokava. Ukoliko vam je smjesa presuha, slobodno dodajte još malo rakije. Smjesa bi trebala biti gustoće da se može mijesiti.
U smjesu smokvi dodajte i usitnjene bademe te izmijesite rukama. Od smjese oblikujte dva smokvenjaka, oblika koji želite.
Smokvenjak se može jesti i takav, no da bi ga mogli rezati, potrebno ga je posušiti u pećnici. Preporučam sušenje na oko 80C, 40-60 minuta s pritvorenom pećnicom (umetnite drvenu kuhaču, da vlaga uspije izlaziti iz pećnice.. ili koristite pećnicu s ventilatorom). Tortice sušite dok ne poprime koricu koja je na dodir čvršća nego prije i moguće ju je rezati.
Tortice potpuno ohladite prije rezanja i serviranja.




Smokvenjak je tip deserta koji bismo danas nazvali "energetskom pločicom", a nekada je bio energija težaka koji su radili na poljima. Tradicionalno se posluživao uz aperitiv, narezan na trokutiće ili kolutiće, no za ovu priliku, odlučila sam poći i korak dalje te ga poslužiti s bademima, medom, čašicom rakije i  naravno, već spomenutim sirom Sirane Gligora. Žigljen je tvrdi sir iz mješanog kravljeg i ovčjeg mlijeka blago pikantnog okusa.




Smokve i sir dobri su prijatelji i spojite ih bez straha od onih sumnjičavih u društvu.. i oni popuste nakon što probaju ovu kombinaciju.

Ukoliko želite saznati nešto više o Sirani Gligora i njihovim sirevima, ovo je link za moj prvi post o njima.
 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. fotke su odlicne, a kombinacija jos bolja. volim spajat sireve sa slatkim grožđe, a kako živim na kontinentu prave smokve imam prilike jesti samo na moru tako da nikad nisam isprobala ovu kombinaciju, ali daleko od tog da ne zvuci fino. stovise, sva sam se zaslinila ;)

    ReplyDelete
  2. Pozdrav svima, ovdje sam da podijelim kratko svjedočanstvo. Zovem se Milena Dante, imam 40 godina, udala sam se s 29, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana braka, moj muž je postao toliko čudan i ne razumijem što se događa, prešao je od kuće do druge žene, toliko ga volim da nikad ne sanjam da ću ga izgubiti, trudim se da mi se muž vrati, ali sve bez pomoći, plačem i plačem tražeći pomoć, razgovarala sam o tome s njegovom obitelji, ali nisam dobila odgovor. Stoga mi je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala pomoći. Rekla mi je za čovjeka po imenu dr. Apata, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi muškarac kojem se može vjerovati i da nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti i rekla mi je kako je pomogao bezbrojnim ljudima u obnovi njihove veze. Bila sam stvarno uvjerena, brzo sam kontaktirala njegovu email adresu, drapata4@gmail.com ili njegov WhatsApp ili VIBER s ovim brojem (+447307347648). Objasnila sam mu sve svoje probleme, rekao mi je da se ne moram brinuti da će se svi moji problemi odmah riješiti. Rekao mi je što da radim da vratim muža, i ja sam to rekla, rekao je da će se nakon 3 dana moj muž vratiti i početi prositi, i to se stvarno dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo bliska i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok...

    ReplyDelete

Post a Comment