Ljubičasta raw torta od borovnica

Sva sam u nekim velikim brojevima, barem za mene.. Blog slavi 5 godina postojanja, uskoro će skupiti i 500 000 pregleda, a ni ja osobno ne kaskam - prije dva tjedna proslavila sam okrugli (ne, nije 50., ne može sve biti na 5) trideseti rođendan. 

Slavlje s prijateljima bilo je malo, ali posebno.. Ovog puta sam si dala više oduška s dekoracijama nego sa slijedovima na tanjuru (makar je i njih bilo prilično).  I tjednima unaprijed nisam imala pojma što ću poslužiti za jesti, što ćemo piti.. samo jedno bilo je sigurno - torta.




U ideju o ovoj torti, kao i u fotografije, zaljubila sam se otkad sam je ugledala na blogu koji gotovo religiozno pratim i volim - Call me Cupcake. Njene fotke su mi vilenjačke, bajkovite, a recepti uvijek motivirajući da budem kreativnija nego što ponekad jesam.
Ipak, ovu tortu nisam htjela previše mijenjati.. i baš sam joj se veselila.


Torta je zamišljena kao raw food (nepečena), veganska, no priznajem odmah - nisam išla toliko daleko. I dalje je sirova i nepečena, ali svi moji konzumenti itekako su mesoljupci, tako da ni s mlijekom i maslacem nemaju nikakvih problema, pa sam onaj veganski dio zanemarila. Prilagodila sam si neke stavke, da mi bude jednostavnije.. i budžetprijateljskije. I svejedno je ispunila sva moja očekivanja. 


Linda sa Call me Cupcake radila je ekstra mini torticu, a ova moja je ipak za 10-ak ljudi.  Rađena je u kalupu veličine 20cm i bila je sasvim dovoljna za moje društvance.

 

LJUBIČASTA TORTA

SASTOJCI
KORA
20 datulja (bez koštica) - namočenih u toploj vodi
150g (dvije šake) badema
prstohvat soli
PUNJENJE
200g indijskih oraščića - namočenih u vodi
sok 1 limuna
naribana korica 1 limuna
3 velike žlice rastopljenog i ohlađenog maslaca
1,5 dl mlijeka
3 žlice meda
60g borovnica

PRIPREMA:

KORA
Datulje očistite od koštica i namočite u toploj vodi na barem pola sata, da omekšaju. Prije stavljanja u blender, malo ih posušite papirnatim ručnikom da ne prenesu previše tekućine u koru. Spojite datulje, bademe i malo soli u blenderu i blendajte dok ne dobijete pastu.
Pastu rasporedite po kalupu za tortu (20cm) i stavite na hlađenje, dok ne pripremite punjenje.

PUNJENJE

Indijske oraščiće prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoje sat vremena da omekšaju. Obrišite ih papirnatim ručnikom i spojite u blenderu s ostatkom sastojaka.
Blendajte sve sastojke zajedno dok se oraščići ne pretvore u pastu, a krema izgleda jednolično.
Ukoliko koristite smrznute borovnice, prethodno ih odmrznite i ocijedite, da nemate viška tekućine u torti.
Punjenje nalijte preko kore, zagladite i stavite u zamrzivač na par sati, da se torta stisne.

Prije serviranja izvadite tortu na 15-ak minuta, kako bi se lakše rezala. Može se servirati kao sladoled torta, ali i nakon što dođe na sobnu temperaturu, kao lagana kremasta torta.  


Za mene je ispunila sva očekivanja koja sam od nje imala i svakako mi ulazi u popis torti koje ću češće raditi za posebne prigode.. i sa drugim sezonskim voćem. Vrlo je jednostavna i brza za izradu, jedino suđe koje sam koristila bio je blender i odlično je odradio svoj posao. 

Comments

  1. torta je krasna, ja sam se osobno baš navukla ne raw kolače
    sretan ti rođendan i blogorođendan :*

    ReplyDelete
  2. Divna je kao i izvor, sad sam se i ja navukla

    ReplyDelete
  3. Predivno izgleda! <3
    Sretan blogorođendan i još puno slatkih, hrpa kreativnih recepata,a najviše ića i pića u dobrom društvu. :*

    ReplyDelete
  4. Draga Pamela, tvoj blog je jedna velika kreativna inspiracija puna ljubavi i ljepote , inspiriraj nas i dalje :)

    ReplyDelete
  5. Zdravo, ja sam Nira Nakon što sam godinama bila u vezi s Andersonom, prekinuo je sa mnom, učinila sam sve što je bilo moguće da ga vratim, ali sve je bilo uzalud, toliko sam ga željela natrag zbog ljubavi koju gajim prema njemu , Molila sam ga za sve, obećavala sam, ali on je odbijao. Objasnio sam svoj problem svojoj prijateljici i ona mi je predložila da se radije obratim čaroliji koja bi mi mogla pomoći da bacim čaroliju da ga vratim, ali ja sam tip koji nikada nije vjerovao u čarolije, nisam imao izbora nego pokušati, poslala mail čaraču, a on mi je rekao da nema problema da će sve biti u redu prije tri dana, da će mi se bivši vratiti prije tri dana, bacio je čaroliju i začudo drugi dan, bilo je oko 16 sati. Bivši me nazvao, bila sam tako iznenađena, odgovorila sam na poziv i sve što je rekao je da mu je toliko žao zbog svega što se dogodilo da želi da mu se vratim i da me toliko voli. Bila sam tako sretna i otišla sam k njemu tako da smo ponovno počeli sretno živjeti zajedno. Od tada sam obećao da ću svakome koga poznajem, a ima problem u vezi, biti od pomoći takvoj osobi tako što ću ga uputiti jedinom pravom i moćnom čaroliju koji mi je pomogao s mojim problemom. e-pošta: babawalewiseman01@gmail.com možete mu poslati e-poštu ako trebate njegovu pomoć u vašoj vezi ili bilo kojem drugom slučaju.
    1) Ljubavne čarolije
    2) Izgubljene ljubavne čarolije
    3) Čarolije za razvod
    4) Bračne čarolije
    5) Čarolija vezivanja.
    6) Raskidne čarolije
    7) Protjerajte bivšeg ljubavnika
    8.) Želite napredovati u svom uredu
    9) želite zadovoljiti svog ljubavnika
    10) Lijek za bilo koju bolest od koje bolujete
    Obratite se ovom velikom čovjeku ako imate problema s trajnim rješenjem
    putem babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp  +12544131991

    ReplyDelete

Post a Comment