Valentinovska srca

Jedan od mojih najtraženijih recepata je upravo ovaj.. Ovaj recept koristim u različitim primjenama, a svi ste ih primjetili i u izradi mojih Božićnih keksiju.
I priznajem, stvarno su ukusni kad se dobro ispeku (u prijevodu- ne izgore). Ali svi vi koji još niste pravili ove kekse, sablaznit ćete se kada saznate da se ovaj kolač sastoji od doslovce 5 namirnica. Koliko jednostavno može biti?
I zato, Valentinovo je tu.. za ove kekse dovoljno vam je sat - sat i pol vremena za izradu, malo truda, ljubavi i volje.. i sigurna sam da ćete ugodno iznenaditi osobu koju želite. A k tome, dokazano je da miris svježe pečenih keksiju i vanilije u kući rezultira ne samo lakšom prodajom nekretnina, već i definitivno privlači i zavodi muškarce (a da toga nisu ni svjesni). :D


Photobucket
Dakle, tih silnih 5 namirnica:

Oštro brašno (30dkg)
Šećer u prahu (5dkg)
Maslac ili margarin (20dkg - na sobnoj temperaturi)
Ekstrakt vanilije (1 čajna žličica)
Pekmez crveni (npr. jagoda) (3-4 velike žlice)

Od brašna, šećera, vanilije i maslaca izmijesite tijesto. Sve te sastojke ubacite u jednu zdjelu i prstima počnite spajati margarin s ostatkom, potezima prstiju kao da mrvite. Kada imate osjećaj da je margarin prilično dobro spojen s ostatkom, počnite mijestiti smjesu dlanom. Nastojte spojiti sve mrvice u jednu smjesu koja bi se kasnije dala valjati.

Nakon što se smjesa spoji u jednu loptu, zamotajte ju u prozirnu foliju i ostavite na nekoliko minuta sastrane. Za to vrijeme pripremite radnu površinu. Bilo da valjate tijesto na krpi ili na samom kuhinjskom elementu, pobrinite se da budu čisti i spremni za valjanje. U ovom trenutku upalite i pećnicu da se zagrije na 180°C .

Photobucket
Pobrašnite podlogu na kojoj ćete valjati tijesto, izvadite tijesto iz folije te ga još jednom kratko premijesite. Oblikujte ga u kuglu i smjestite na sredinu svoje podloge. Pospite tijesto i odozgo brašnom, da se ne lijepi za valjak tokom razvaljavanja. Razvaljajte tijesto na debljinu cca 2-3mm, te počnite izrezivati srca s rezačem za kekse.
Za kekse koje sam ovog puta radila, potreban je veći rezač (cca 5cm promjer) i manji rezač (cca 2-2.5cm) koji se daju naći u gotovo svakom supermarketu.
Izrežite srca iste veličine od čitave količine tijesta (ostatke premijesite, razvaljajte, ponovo režite i tako sve dok ne nestane tijesta), izbrojite ih, te polovici keksiju izrežite manje srce u sredini. Dakle, za svako puno srce morate imati i jedno sa rupom u sredini. (Pošto su moji kolači bili rađeni sinoć i fotke su neupotrebljive, ovu fotku posudih s Corbisa.

Photobucket
Puna srca i srca s rupom pecite odvojeno, jer zahtjevaju različita vremena pečenja.

Na dno tave za pečenje (protvan, tepsija) stavite masni papir, te poredajte kolačiće i stavljajte ih na pečenje u zagrijanu pećnicu. Punim srcima trebati će cca 5-7min u pećnici, a srcima s rupom nešto manje. No budno pazite na kolačiće, jer iz blijedo žućkaste boje vrlo lako i brzo pređu u smećkastu, kada su već reš pečeni.

Photobucket

Pečene kolačiće ostavite da se ohlade, te ih punite tako da na puno srce stavite pola žličice pekmeza, razmažete i lagano poklopite sa srcem s rupom.
Ostavite ih da odstoje sat-dva, da se pekmez stisne i čvrsto zalijepi dvije polovice..

 A tada.. ih lijepo upakirajte, i darujte onome tko će im se sigurno najviše razveseliti.. Jer nema do ručno rađenog poklona, na koji ste potrošili svoje vrijeme, pažnju i ljubav..

Photobucket

Velika pusa svima koji su još uvijek uz mene.. Hvala vam i sretno Valentinovo..
Voli vas vaša

Pam.. Charmpam..