Valentinovska srca

Jedan od mojih najtraženijih recepata je upravo ovaj.. Ovaj recept koristim u različitim primjenama, a svi ste ih primjetili i u izradi mojih Božićnih keksiju.
I priznajem, stvarno su ukusni kad se dobro ispeku (u prijevodu- ne izgore). Ali svi vi koji još niste pravili ove kekse, sablaznit ćete se kada saznate da se ovaj kolač sastoji od doslovce 5 namirnica. Koliko jednostavno može biti?
I zato, Valentinovo je tu.. za ove kekse dovoljno vam je sat - sat i pol vremena za izradu, malo truda, ljubavi i volje.. i sigurna sam da ćete ugodno iznenaditi osobu koju želite. A k tome, dokazano je da miris svježe pečenih keksiju i vanilije u kući rezultira ne samo lakšom prodajom nekretnina, već i definitivno privlači i zavodi muškarce (a da toga nisu ni svjesni). :D


Photobucket
Dakle, tih silnih 5 namirnica:

Oštro brašno (30dkg)
Šećer u prahu (5dkg)
Maslac ili margarin (20dkg - na sobnoj temperaturi)
Ekstrakt vanilije (1 čajna žličica)
Pekmez crveni (npr. jagoda) (3-4 velike žlice)

Od brašna, šećera, vanilije i maslaca izmijesite tijesto. Sve te sastojke ubacite u jednu zdjelu i prstima počnite spajati margarin s ostatkom, potezima prstiju kao da mrvite. Kada imate osjećaj da je margarin prilično dobro spojen s ostatkom, počnite mijestiti smjesu dlanom. Nastojte spojiti sve mrvice u jednu smjesu koja bi se kasnije dala valjati.

Nakon što se smjesa spoji u jednu loptu, zamotajte ju u prozirnu foliju i ostavite na nekoliko minuta sastrane. Za to vrijeme pripremite radnu površinu. Bilo da valjate tijesto na krpi ili na samom kuhinjskom elementu, pobrinite se da budu čisti i spremni za valjanje. U ovom trenutku upalite i pećnicu da se zagrije na 180°C .

Photobucket
Pobrašnite podlogu na kojoj ćete valjati tijesto, izvadite tijesto iz folije te ga još jednom kratko premijesite. Oblikujte ga u kuglu i smjestite na sredinu svoje podloge. Pospite tijesto i odozgo brašnom, da se ne lijepi za valjak tokom razvaljavanja. Razvaljajte tijesto na debljinu cca 2-3mm, te počnite izrezivati srca s rezačem za kekse.
Za kekse koje sam ovog puta radila, potreban je veći rezač (cca 5cm promjer) i manji rezač (cca 2-2.5cm) koji se daju naći u gotovo svakom supermarketu.
Izrežite srca iste veličine od čitave količine tijesta (ostatke premijesite, razvaljajte, ponovo režite i tako sve dok ne nestane tijesta), izbrojite ih, te polovici keksiju izrežite manje srce u sredini. Dakle, za svako puno srce morate imati i jedno sa rupom u sredini. (Pošto su moji kolači bili rađeni sinoć i fotke su neupotrebljive, ovu fotku posudih s Corbisa.

Photobucket
Puna srca i srca s rupom pecite odvojeno, jer zahtjevaju različita vremena pečenja.

Na dno tave za pečenje (protvan, tepsija) stavite masni papir, te poredajte kolačiće i stavljajte ih na pečenje u zagrijanu pećnicu. Punim srcima trebati će cca 5-7min u pećnici, a srcima s rupom nešto manje. No budno pazite na kolačiće, jer iz blijedo žućkaste boje vrlo lako i brzo pređu u smećkastu, kada su već reš pečeni.

Photobucket

Pečene kolačiće ostavite da se ohlade, te ih punite tako da na puno srce stavite pola žličice pekmeza, razmažete i lagano poklopite sa srcem s rupom.
Ostavite ih da odstoje sat-dva, da se pekmez stisne i čvrsto zalijepi dvije polovice..

 A tada.. ih lijepo upakirajte, i darujte onome tko će im se sigurno najviše razveseliti.. Jer nema do ručno rađenog poklona, na koji ste potrošili svoje vrijeme, pažnju i ljubav..

Photobucket

Velika pusa svima koji su još uvijek uz mene.. Hvala vam i sretno Valentinovo..
Voli vas vaša

Pam.. Charmpam..

Comments

  1. Predivni su ti, tako maleni i elegantni!

    ReplyDelete
  2. Kao neki oblacici sa marmeladom u obliku srca :) Bas su slatki!

    ReplyDelete
  3. Divno izgledaju!
    Vidi se da su pravljeni od srca.

    ReplyDelete
  4. Pozdrav, evo me prvi put na tvom blogu i divan je, ovi su ti keksići prelijepo ispali :)

    ReplyDelete
  5. Pravila sam već puno po tvojim receptima, super su zaista no ovi keksići su mi ispali baš jaaakko prhki. Lako se raspadaju. Da li je to ok??

    ReplyDelete

Post a Comment