Berry muffins (moji prvi muffini)

Dakle, ovo je recept za one koji vječito nekud žure.. vole voće.. ne boje se ugljikohidrata.. i vole jednostavnost. Moji prvi muffini..

 photo IMG_2312amala_zpsc30f2c46.jpg

Recept koji sam kasnije sebi prilagodila pronašla sam igrom slučaja na Joyofbaking stranici i bio je prvi kojim sam krstila svoj prvi kalup za muffine ikad.. prije cca 8-9 godina. U škrinji sam imala smrznutih višanja (njih barem uvijek imam), tako da je moje bobičasto voće gotovo uvijek bila višnja. Nekad bih ubacila jagode, ljeti čak i šumske jagode, borovnice..
Ovo je jedan od onih recepata koji uvijek možete dotjerati i u njega ubaciti što god vam se sviđa - komadiće čokolade, žlicu kakao praha, komadiće badema, suhog voća, voća iz konzerve.. ukrasiti ga glazurom od čokolade, kremom, nutelom, kikiriki maslacem.. čime god hoćete.. i nitko nikad neće znati koliko ste malo vremena proveli pripremajući ga.

 BERRY MUFFINS
(moji prvi muffini)

120 g rastopljenog maslaca
160g šećera
2 jaja
1 žlica vanilin ekstrakta
2 banane (smiksane u kašu)
200 ml bobičastog voća po izboru
320 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica cimeta
prstohvat mljevenih klinčića
prstohvat soli

Na laganoj vatri rastopite maslac. Lagano umiksajte jaja i šećer. Smjesi dodajte kašu od banane, vanilin ekstrakt i maslac, te umiksajte tek toliko da se sjedini.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, klinčiće i sol. U ovu suhu smjesu umiješajte bobičasto voće po izboru, tako da bude obavijeno brašnom.

U suhu smjesu špatulom ili žlicom nježno umiješajte mokru smjesu, da se voće što manje ošteti.

 photo IMG_2295_zps11c3d433.jpg

Smjesom punite košarice za muffine i pecite na 170C 15-20min tj. dok čačkalica zabodena u muffin ne izađe čista.

 photo IMG_2303_zps3b4f1155.jpg

Muffine možete, a ne morate ukrašavati.

 photo IMG_2308mala_zpseb4360cd.jpg

Jednom prigodom, ove muffine sam morala i dotjerati... dobili su čokoladnu glazuru i gumeni bombon malinu na vrh.. evo kako i to napraviti.

 photo cokoberry_zpsfdbaec1e.jpg

Za čokoladnu glazuru rastopite 100g tamne čokolade sa žličicom maslaca i žlicom mlijeka. Umačite kapice muffina u još toplu čokoladu i na vrh zalijepite gumeni bombon, te ostavite sastrane da se ohladi i lagano stisne.
Još jedna fina ideja je napraviti gusti čokoladni ganache za glazuru- 100g tamne čokolade umiješati u 50ml vrućeg slatkog vrhnja, tako da se čokolada lijepo rastopi i pustiti da se prohladi, toliko da se malo zgusne. U tu glazuru umakati kapice muffina i pustiti da se stvrdnu. Yumm!!

Izrada ovih muffina (sa pečenjem) je maksimalno 1h. Doslovce dovoljno kada vam se netko u zadnji tren najavi na kavu. Pa eto, iznenadite ih!

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. Super su :) bas ih budem isprobala, sa malinama :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jedino s malinama baš ne bih preporučila.. mislim, fine su, ali se prilikom pečenja malo stisnu i onda ti u tijestu ostanu rupe.. isprobano.. borovnice, trešnje, višnje, ribiz, eventualno jagode, sve ono što se manje stišće prilikom pečenja je moj savjet.

      Delete
  2. Ovakvi recepti su uvijek dobrodošli, jednostavni i prilagodljivi.

    ReplyDelete
  3. To je to! Back to the basics :)

    S prvim proljetnim trešnjama ovo će biti pun pogodak... za doručak!

    http://www.domizivot.com

    ReplyDelete

Post a Comment