Snickers cupcakes

English version

Što uopće reći za ove cupcakese, a da njihova 3 glavna sastojka već ne opisuju?
Čokolada... Karamela.... Kikiriki...
Ni najmanje dijetni recept i kako me samo nije sram ovako nešto objavljivati prije ljeta, kada svi već paze na kilograme i liniju. Ako ste jedan od njih - zažmirite!

 photo IMG_46431200x800_zps67763c31.jpg


Sastojci za ovaj recept nisu nikakva mudrolija, postoje na mom blogu, ali svejedno, tek prošle godine sam ih prvi put sklopila u ovim cupcakesima.

Recept za ove čokoladne muffine objavila sam još 2011., kao i prvi recept za kikiriki maslac. O karameli sam također pisala, a i moj najdraži recept za čokoladni mousse je objavljen još prošle godine..  Ali kad ih spojiš u nečemu ovako sočnome, šteta ti je ne ponoviti ih.. Jer ipak, ovo su recepti koje u svojoj kuhinji često ponavljam i definitivno su provjereni.
Dakle, evo ih još jednom u Snickers cupcakesima.

 photo IMG_46901200x800_zps8dc5d973.jpg



Snickers cupcakes


Čokoladni muffini s bananom
oko 14 velikih/ 40 mini muffina

200g šećera
130g brašna
2 žlice kakaa za kuhanje
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 jaje
1 banana (izblendana u kašu)

120ml vode 

60ml mlijeka

60ml ulja 
1 žličica vanilin ekstrakta


U jednoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj zdjeli lagano umiksajte jaje, toliko da ga razbijete i da se lagano zapjeni. U jaje dodajte bananu koja je prethodno izblendana u kašu, te lagano umiksajte. Dodajte ostatak sastojaka - vodu, mlijeko, ulje i vaniliju, te još jednom lagano umiksajte.
Spojite suhu i mokru smjesu, te punite kalupe za muffine i pecite na 180C. Ukoliko pečete mini muffine, trebat će vam oko 10 minuta da su gotovi, a kod klasičnih muffina 15-20 minuta, ali svakako ih provjerite ubadanjem čačkalice u sredinu.
Savjet - Nemojte se prepasti, ova smjesa će prije pečenja biti prilično tekuća- nemojte doći u napast dodavajući dodatnog brašna!


Mousse od čokolade


120g tamne čokolade (što finija, to bolje)
30g maslaca
2 jaja
2 žlice šećera
120ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera
malo voćnog likera (po želji)


U posudi, na srednjoj vatri rastopite čokoladu i maslac. Nakon što se potpuno spoje i rastope, smjesu skinite s vatre i u nju umiješajte 2 žutanjka i liker (po želji), dok smjesa ne postane sjajna.  Ostavite da se ova smjesa rashladi.
U drugoj posudi umiksajte bjelanjak u čvrsti snijeg (oko 6-8 minuta), dodajte mu 2 žlice šećera i nastavite miksati dok se šećer ne spoji i ne učini ovu smjesu sjajnom i čvrstom.
U trećoj posudi umiksajte slatko vrhnje u šlag te mu dodajte šećera i vanilije.
Nakon što se čokoladna smjesa rashladi, umiješajte ju u slatko vrhnje špatulom, dok se ne spoji. Nakon toga dodajte i snijeg od bjelanjaka, te isto tako umiješajte špatulom. Ostavite mousse da se rashladi u frižideru prije korištenja.


Kikiriki maslac 

150g kikirikija (oljuštenog)
2 žlice šećera u prahu
1 žlice maslaca (na sobnoj temperaturi)

Proces sam detaljno objasnila u jednom od svojih postova, no evo još jednom kratko.
Kikiriki, šećer u prahu i maslac stavite u blender i - izblendajte. That`s all folks! Really!
Stavite u frižider da se rashladi i malo stisne prije korištenja.


Slana karamela - umak

150g šećera u prahu
100ml slatkog vrhnja (tekućeg)
2 žlice maslaca
prstohvat soli

Uvijek sam mislila kako je karamelu komplicirano napraviti i pogoditi.. dok nisam našla ovaj recept u kjižici "Millefeuilles" od Catherine Kluger, koji je pogodio točne mjere koje mi trebaju za ove cupcakese.

 photo millefeuille_zps09c7bea2.jpg

Istina, i dan danas karamel umak radim odokativno, al za sve vas koji ju radite prvi put, ovaj recept će vam biti od koristi.

Dakle, na laganoj vatri stavite topiti šećer u prahu, sve dok se kompletno ne rastopi. Pomognite si žlicom, da povremeno promiješate ako vidite da negdje zagara. Cilj je da se sav šećer rastopi a da nigdje ne zagori.
Kada uspijete rastopiti sav šećer, skinite posudu s vatre i u nju ubacite maslac narezan na komadiće. Prebacite se na pjenjaču te ga umješajte dok se potpuno ne rastopi i spoji sa šećerom.  U tu spojenu smjesu ulijte slatko vrhnje i miješajte dok se i ovaj sastojak potpuno ne spoji i vašu smjesu učini predivnom kremastom karamelom amber boje.
Za dodavanje slatkog vrhnja slobodno vratite na laganu vatru.


 photo karamela_zps89e5474d.jpg


Ukoliko volite (a recite da volite) slani karamel, na kraju dodajte prstohvat soli i umješajte ga.

Nemojte doći u iskušenje da odmah isprobate svoj karamel uradak, jer ćete završiti s opečenim jezikom kojem više neće biti do nikakvih kolača. Naravno da ne govorim iz vlastitog iskustva.. jer ne bih ja nikad. 



 photo IMG_4699800x1200_zps93b569dc.jpg

I vrijeme je za spajanje sastojaka u fine Snickers cupcakese...


U svakom muffinu izdubite rupu koju ćete napuniti prvo žličicom karamel umaka (koji će održati unutrašnjost sočnom) i žličicom kikiriki maslaca (koji će začepiti rupu i biti slatko-slano kremasto izenađenje pri zagrizu).

 photo IMG_47031200x800_zps228d3413.jpg

Cupcake tada ukrasite mousseom od čokolade, posipajte sjeckanim kikirikijem i prelijte s još malo karamel umaka (kad već nismo na dijeti, zašto se štediti).

 photo IMG_46691200x800_zps1c8ee728.jpg

Nema smisla poželjeti vam da uživate.. znam da njihov okus već sada zamišljate u ustima. I ja također.


 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

Post a Comment