Čokoladni tiramisu


Ljetni mjeseci u mojoj kuhinji okreću me jelima za koje nije potrebna pećnica, a ovo je svakako jedan od mojih omiljenih. 

Tiramisù je u originalu kombinacija nježne kreme i  snažne kave, no ubaciti čokoladu u ovu priču nije mi se činilo kao krivi potez. Kava i čokolada, obje su jakog okusa, no malo kave kao da učini okus čokolade bogatijim i potpunijim.  Uostalom, svi znamo da je čokolada pravi podizač raspoloženja, pa je nekako logična u desertu čije ime u doslovnom prijevodu s talijanskog znači - "Podigni me!"


Često se za izradu tiramisua koristi i tučeno slatko vrhnje, koje svakako možete dodati u kremu, kako biste ju učinili pjenastijom ili dobili na količini. No originalna krema za tiramisu sastoji se samo od jaja, šećera i mascarpone sira, pa je kao takva pogodnija za serviranje u čaše nego u kolač,  jer nije dovoljno čvrsta. Ukoliko želite raditi kolač koji se reže, umjesto serviranja u čaši - u kremu svakako dodajte 1 vrećicu rastopljene želatine.



Ovaj recept radila sam za suradnju s Gastro.hr-om, a zapravo je verzija starog, klasičnog recepta za Tiramisu s mog bloga. Ukoliko želite vidjeti i čitav proces slaganja u čašu, možete ga naći upravo u tom starom postu.


Tiramisù

4 jaja
4 velike žlice šećera u prahu
400g mascarponea
piškote
3-4 dcl mlijeka
2 žličice instant kave
2 žličice kakao praha (nesquick)
200g čokolade
250 ml slatkog vrhnja


Ova smjesa je za otprilike 6 čaša od cca 2-2.5dcl, dakle, za 6 osoba.

Čokoladni ganache
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte mu čokoladu nasjeckanu na komadiće i ostavite 1 minutu. Tako ćete čokoladi dopustiti da se sama rastopi u vrućem slatkom vrhnju. Nakon toga dobro izmješajte, kako bi dobili čokoladni ganache bez grudica.

Kava/kakao za piškote
Zakipite 3dcl mlijeka i dodajte mu instant kavu i kakao prah, mješajući dok se ne rastope. U ovu tekućinu namakati ćete piškote prije slaganja u čašu.

Tiramisu krema
Razdvojite žutanjke od bjelanjaka i odijelite ih u dvije različite posude.
U posudu sa žutanjcima dodajte šećer u prahu, te miksajte dok ne dobijete gustu masu (cca 3-4min). U posudu dodajte mascarpone i umiješajte ga da se potpuno spoji, ali da ga nemojte miksati, kako bi smjesa ostala što gušća.
U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Spojite ove dvije smjese i spremni ste puniti čaše
Savjet- Ukoliko niste ljubitelj sirovih žutanjaka u kolaču, prije spajanja jaja s mascarponeom, izmiksane žutanjke i šećer možete i ukuhati u kremu, kuhajući ih na pari na veoma laganoj vatri.

Slaganje tiramisua u čaše
U čašu slažite tiramisu po redosljedu: čokolada-piškote -krema - čokolada...
Dakle, započnite ulijevajući u svaku čašu 1-2 žlice čokoladnog ganachea. Piškote umočite u kava/kakao tekućinu i posložite sloj u čašu. U čašu dodajte veliku žlicu tiramisu kreme, te ju prekrijte čokoladnim ganacheom. Nastavite tako sve do vrha čaše, završavajući s tiramisu kremom na samom vrhu, koju ćete presipati kakao prahom.



Čaše ostavite u hladnjaku barem 2-3 sata da se sve dobro rashladi i prožme.. A onda - uživajte!

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. Tiramisu mi je među najdražim desertima. Inače ne volim kavu ali u ovom desertu je glavna glumica. :) Jako lijepo izgleda. Nisam ga još nikad slagala u čaši.

    ReplyDelete
  2. Odlično izgelda a dodatak čokolade ga diže i ja rado dodam između kreme i piškota otopljenu čokoladu.

    ReplyDelete

Post a Comment