Božićni omiljeni kolači


Photobucket

PhotobucketGledajući moj blog i kolače koje izrađujem, svima je jasno da glavninu svog vremena trošim osmišljavajući nove cupcakese i trpajući baš sve u formu šalice. Prijatelji su mi čak izjavili da bi voljeli vidjeti mene u Večeri za 5, ali samo pod uvjetom da sva tri slijeda budu u formi cupcakesa.
Ipak, sigurna sam da  bi malo tko očekivao čuti moje službeno priznanje da je Božić moje omiljeno doba godine radi - tradicionalnih kolača.




Tokom čitave godine, tradicionalni, suhi kolači i keksi me gotovo nimalo ne privlače. Ali onda dođe tih tjedan dana prije Božića, kada se sve mijenja.. kada se vade stari, isprobani recepti i peku po stotine puta već pravljeni keksi.. koji odjednom dobivaju novu, specijalnu čar.
A znajući kako većina djevojaka i žena želi prirediti nešto posebno svojoj obitelji, odlučila sam skratiti vaš proces potrage i ponuditi nekoliko jednostavnih, isprobanih i meni omiljenih recepata za Božićne kekse..


5. FINE ROLADICE


Photobucket

Mali slatki smotuljci koji su neodoljivi i nepečeni (makar ne bih preporučila ovaj dio).. Naravno, najukusnije su upravo svježe pečeni. Slijedi recept.

20dkg brašna
15dkg maslaca
2 žlice mlijeka
1 žlica šećera
3 žutanjka
1/2 paketića praška za pecivo

Zamijesi smjesu i razvaljaj na tanko. Premaži sa filom s orasima, zavaljaj u roladu i reži na šnite široke cca pola centimetra. Položi ih na jednu stranu i peci u pećnici na 180°C dok ne porumene .

Fila:
20dkg oraha (mljevenih)
3 bjelanjka (snijeg)
20dkg šećera

Izradi snijeg, u njega dodaj šećer i umiksaj. Usipaj orahe i miješaj lagano spatulom.



4. VANILIN KIFLICE


Photobucket

U Američkom izdanju, ovi keksi se zovu Mexican wedding cakes, ali kod nas i nešto šire poznati su kao Vanilin kiflice. Nedavno sam o njima slušala i od prijateljice iz USA koja je rodom iz Njemačke, koja tvrdi da se njima najviše veseli u Božićno doba, jer ju asociraju na baku u Njemačkoj i božićne praznike s njom.
Recept je zapravo prilično jednostavan.
35dkg brašna
25dkg maslaca
10dkg šećera
1 vanilin šećer (ili vanilin aroma)
10dkg oraha (mljevenih)
1 bjelanjak

Od svih ovih namirnica zamijesite tijesto i pravite oblik kiflice (ili nešto kreativnije, ako vas je volja). Pecite na 180°C 10-13min, tj. dok odozdo ne počnu dobivati boju.

3. CHOCOLATE TRUFFLES

Photobucket

Za sve ovisnike o čokoladi, ovo je pravi recept. Napokon jedan kolač koji nije suhi i prhki nego isključivo kremasti. Recept koji koristim objavila sam i na Coolinarici, tako da vas upućujem na njega. Za Božićni extra special okus, umješajte žličicu-dvije omiljenog vam alkohola u smjesu, prije nego li se stvrdne. Moj omiljeni izum- Chocolate Pina colada truffles! Dvije žličice u truffles, ostalo u koktele.

2. COCONUT MACARONS

Photobucket

Naši novi omiljeni suho-sočni keksi, prilično brze izrade i odličnog, hrskavog okusa. Sve to plus kokos za mene je idealna kombinacija. Dakle, recept.

4 bjelanjka
18dkg šećera
žličica soli
žlica vanilin ekstrakta
60g brašna
25-30dkg kokosa

Bijelanjke, šećer i sol umiješajte skupa (ne miksati) i stavite kuhati na vodenu paru. Miješajte muškalicom da se spoje sastojci, i tako sve dok smjesa ne postane topla i pomalo kremasta.
Photobucket
Skinite s vodene pare, umiješajte vanilink ekstrakt, brašno i kokos (žlicom), tako da se svi sastojci ravnomjerno izmiješaju. Ostavite smjesu na hlađenju dok se malo ne stisne, da budete u mogućnosti od nje praviti kuglice.
Photobucket
Kuglice veličine Rafaella pecite na temperaturi 170°C 10-15min tj. dok se kokos ne pozlati odozgo.
Vaš je izbor hoćete li kuglice raditi "zalizane" ili "čupave". Moje omiljene su čupave.
Photobucket


1. SHORTBREAD COOKIES / ZVJEZDICE


Photobucket
(u mojoj izvedbi su srca jer su bila pravljena za Valentinovo; za zvjedice koristiti drugi rezač- vidi fotografiju br.2)

Najbolji, najtradicionalniji keksi ikad.. recept koji koristim i za svoje kekse ukrašene royal icingom. Nezmjenjivi za Božić, a ujedno i moji No.1 suhi kolači. Moram li napomenuti da inače NE volim suhe kekse?
Recept, kao i postupak izrade možete pronaći na mom prijašnjem receptu:
Valentinovska srca.
Moj savjet- ne štedite na maslacu. Dapače, dobrodošao je i domaći putar. Okus maslaca u ovim keksima je neprocjenjiv!

Nezaboravne blagdane i sretan Božić želi vam

Photobucket

Comments

  1. Prekrasni su ti kolači, hvala što si podijelila ove recepte s nama!
    Ni ja nešto nisam luda za suhim kolačima, ali negdje 5 dana prije Božića krećem s pečenjem istih i ja baš uživam u toj izradi, pa onda slaganju sve na jednu tacnu, od svake vrste po nekoliko komada... :) Tijekom godina su se nekako izdvojili najdraži recepti za takve kolače pa u njima baš guštamo

    ReplyDelete

Post a Comment