Chou sa crvenim voćem i kremom od pistacije

U posljednjih godinu dana izradila sam zaista mnogo cupcakesa koji nikako da pronađu svoje mjesto u jednom od postova.. Uvijek postoji nešto bitnije, nešto aktualno o čemu na kraju odlučim pisati..
E pa vrijeme je da se vratim u history, izvadim sve te umalo izostavljene fotke i recepte koje nipošto ne želim zanemariti, a kamoli zaboraviti..

Photobucket

Prvi na redu je svakako desert koji vam je možda poznat iz mog posta o Parizu.
Da, pokušaj replike choua je rezultirao mojim omiljenim uratkom u 2011. godini. I bilo bi sramotno da ga ne podijelim s vama.  Priznajem, zahtjeva prilično posla..  ali definitivno vrijedi svake uložene minute!


Tijesto za choux
 (preuzeto iz knjige- Millefeuilles- sucres, sales & maison- Catherine Kluger)

150g brašna
4 jaja
125ml mlijeka
125ml vode
100g maslaca
15g šećera u prahu
malo soli

 Coulis od crvenog bobičasog voća

400g bobičastog voća (maline, jagode, kupine..)
1 žlica želina (za pekmeze)
šećer (po  želji, 1-2 žlice, ne preslatko!)

Pasta od pistacije

250-300 g očišćene pistacije
250 g šećera
70 ml vode
par kapi ekstrakta badema (ukoliko imate)

Krema od pistacije (Pistachio chantilly)

200 ml slatkog vrhnja (Hole)
100 g mascarpone sira
50-70 g paste od pistacije (po želji)
30 g šećera

Dakle, započnimo sa chou tijestom za profiteroles/eclairs/princes krafne.

Photobucket
  • U posudi zakuhajte mlijeko, vodu, maslac, šećer i sol, sve dok ne zakipi. Skinite s vatre  i pjenjačom umiješajte brašno. Vratite posudu na vatru i kuhajte snažno mješajući dok se smjesa ne isuši.  Takvu smjesu skinite s vatre i pustite 1-2min da odstoji.
  • U još toplu smjesu umiješajte jaja, jedno po jedno, spatulom. Cilj je da što manje zraka uđe u tijesto, tako da u ovom dijelu izbjegavajte pjenjaču i mikser.
  • Ovom smjesom punite kalupe za muffine (ispunite 2/3 kalupa).
  • Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 20min.

Coulis od crvenog bobičastog voća
Photobucket
  • U posudi za kuhanje ukuhavajte voće (samo) dok se djelomično ne raspadne. Dodajte izmiješani šećer i želin te ukuhavajte do željene gustoće. 
  • Uzmite u obzir da će se coulis sam po sebi još stisnuti hlađenjem.

Pasta od pistacije
 
Photobucket
  • Očišćenu pistaciju izblendajte štapnim mikserom ili nekim drugim procesorom hrane, dok ne dobijete pastu (komadića će i dalje ostati).
  • Šećer i vodu zagrijavajte u šećerni sirup. Čim se sirup počne zgušnjavati, a prije nego promijeni boju iz bijele u smećkastu, prelijte ga preko paste od pistacije. Dodajte ekstrakt badema i dobro umiješajte. 
  • Prije korištenja pastu omekšajte žlicom.

Krema od pistacije
  • Izmiksajte slatko vrhnje u šlag. U njega dodajte mascarpone, pripremljenu pastu od pistacije i šećer te dobro izmiksajte da se sve namirnice sjedine.

Punjenje choua
  • Svakoj krafnici izrežite kapicu (i unutra vas čeka iznenađenje- puno puno praznog prostora! :)
  • Počnite puniti tako da u svaki stavite žlicu coulisa i na to kremu od pistacije do vrha rupe u tijestu, tako da se kapica zalijepi kremom.
Photobucket


Da, punjenje je najjednostavniji i najbrži korak ovog čitavog procesa.  U biti, ne.. kriva informacija.. Najjednostavniji korak je onaj koji slijedi, a to je- nestajanje u ustima!
Fantastično lagana pjenasta krema slatkasto-slanog okusa pistacije pun je pogodak uz kiselkasti pekmez crvenog voća. A tijesto za chou koje umijesto vode koristi dijelom i mlijeko moje je novo otkriće i ponos.

Zabavite se jedan vikend ovim desertom.. Vratit ćete mu se!

Comments

  1. krasan, krasan post, poučan i zanimljiv. Ovo mi djeluje jako fino!

    ReplyDelete
  2. zvuci ukusno...pogotovo sto obozavam pistaciju :)

    ReplyDelete
  3. Ovo izgleda i zvuči fantastično!!! :) Odlično ti idu ove replike :)

    ReplyDelete
  4. Hole nije slatko vrhnje nego biljna zamjena. Pokusaj ga zamjeniti veronikinim slatkim vrhnjem.

    ReplyDelete
  5. Koristim Hole (zato je u zagradi) jer mi daje bolji učinak od klasičnog slatkog vrhnja. Znam da je biljna zamjena, ali svatko može prema želji koristiti što mu bolje odgovara.

    ReplyDelete

Post a Comment