Kikiriki maslac

Primjetih da su blogeri počeli sve češće raditi svoje verzije proizvoda koje smo do sada kupovali u dućanu, pa sam odlučila da i ja napokon objavim jedan od svojih omiljenih namaza u domaćoj izvedbi.

 photo IMG_7056a_zps874375b6.jpg


Kikiriki maslac zna biti prilično skup u dućanu, što me često odbijalo od kupovine. Ali zaista nema smisla ni logike, kada je ovaj namaz u kućnoj izvedbi daleko jeftiniji, zdraviji i prilagodljiviji nego onaj iz dućana.

 photo IMG_7041_zps2937eeb3.jpg

Ovisno o tome koliko pazite na prehranu i odabir namirnica, možete odabrati između dva recepta koja sam isprobala - jedan je klasičan, a drugi je zdravija verzija.

Kikiriki maslac
150g kikirikija (prženog)
2 žlice šećera u prahu
2 žlice maslaca (na sobnoj temperaturi)


Kikiriki maslac - zdravija verzija
150g kikirikija (iz ljuske, sušenog u pećnici)
prstohvat soli
1 žlica meda
1 žlica kokosovog ulja (sobna temperatura)

Proces izrade je isti za obe verzije maslaca.
U blender (može i štapni mikser, a najbolja verzija je food processor) stavite kikiriki i meljite cca 1-2min, povremeno otvarajući i skidajući smjesu sa stranica posude.
U smjesu dodajte šećer (ili med) i nastavite miksati, 1-2min, jednako tako povremeno skidajući smjesu.
U smjesu dodajte maslac i nastavite miksati. Smjesa će postati mekša i gotovo tekuća, no nastavite miksati, barem 2min.

 photo IMG_6985_zps8c752539.jpg  photo IMG_6990copy_zps572723ec.jpg
 photo IMG_6991copy_zpsd7168f5a.jpg  photo IMG_7000copy_zps23fc7cf7.jpg

Ukoliko vam smetaju još poneki sitni komadići kikirikija, uhvatite se i štapnog miksera te ih dokrajčite, no ja ih uvijek ostavim, jer mi ta mala količina ne smeta. Vjerujem da bi se u klasičnom food processoru moglo lakše doći do potpuno glatke smjese, ali moj blender to ipak ne uspjeva.

 photo IMG_7004copy_zps2cf9ba63.jpg

I da, ukoliko ste skeptični prema medu i kokosovom ulju kao okusima uz kikiriki, zaista ne morate biti, jer su obje smjese jednako ukusne. Kokosovo ulje moguće da će smjesu učiniti nešto čvršćom i gušćom nego maslac, ali to neće utjecati na okus.

 photo IMG_7074_zps60030132.jpg

Ukoliko ste alergični na kikiriki, ovu istu smjesu probajte napraviti s bademima, lješnjacima, pistacijama, indijskim oraščićima ili nekim drugim orašastim plodom kojeg volite. No ne zaboravite oraščiće prvo ispržiti u pećnici, te im potom i skinuti kožicu prije mljevenja, jer ćete na taj način lakše dobiti glatkiju smjesu, ona će imati duži rok trajanja, a i okus samih orašastih plodova će biti intenzivniji.

Kada je već smjesa gotova, svakako probajte kikiriki maslac u kombinaciji s marmeladom kiselkastog okusa.. takozvani PB+J (Peanut butter + jelly).. meni omiljeni s domaćim pekmezom od ribizla.

 photo IMG_7045_zps939725cc.jpg

I za kraj, ako ste ljubitelj čokolade i nutelle, probajte isti ovaj namaz s čokoladom. Dakle, u smjesu dodajte 4-5 kocki rastopljene čokolade i umiješajte. Yummm!!

 photo IMG_7086_zps8768c79a.jpg

Izrada ovakvog namaza trajati će cca 10min, a cijena namirnica za jednu teglicu je cca 7kn. Beat that!

A ukoliko se odlučite na izradu vlastitog peanut buttera, odlučih s vama podijeliti i svoju naljepnicu za teglice, koju jednostavno spremite kao sliku (.jpeg) i isprintajte na vlastitom printeru.


 photo labelpeanutbuttermali_zpsb735ac74.jpg

Jeste li već i sami isprobali raditi neki poznati proizvod iz dućana u vlastitoj radinosti? Kako ste vi bili zadovoljni i mislite li da je vrijedno trošiti vrijeme za takve stvari?

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. O-bo-ža-vam! I maslac i naljepnicu. Yum yum :)))

    ReplyDelete
  2. Odlično! Oba mame na probu :up

    ReplyDelete
  3. obožavam ga, ali rijetko kupujem. definitivno isprobam ovu tvoju domaću verziju, prava divota! i naljepnica je odlična :)

    ReplyDelete
  4. Izgleda sjajno! Recept je super, pogotovo mi se sviđa ova zdravija verzija :)
    Hvala za naljepnicu, mrak je :)

    ReplyDelete
  5. Baš si krasnu naljepnicu napravila, i sama volim dizajnirati takve stvari, svaka čast :)
    I super da si s nama podijelila domaći recept za ovaj namaz jer je uistinu u dućanima skup a i domaće je uvijek najbolje tako da.. sigurna sam da se onaj iz dućana ne može mjeriti s ovim tvojim domaćim!

    ReplyDelete

Post a Comment