Sajam čokolade i kave (Zagreb Coffee & Chocofest)
Sajmu čokolade i kave u Zagrebu, priznajem, ove godine prvi
put sam posvetila nešto više pažnje nego do sada, možda i zato što je
promijenio lokaciju, pa sam bila znatiželjna kako će to izgledati u jednom
umjetničkom paviljonu. Očekivanja su bila velika, ali ne mogu reći da su baš i zadovoljena.
Volim sajmove u Zagrebu, čisto radi činjenice da se i u našoj maloj Hrvatskoj nešto događa na temu kulinarstva. Isto tako, živim u uvjerenju da svaki sajam iz godine u godinu može evoluirati u nešto kvalitetnije, naravno - ako ljudi koji ga organiziraju ne okreću glavu od kritika.. I samim time, za nekoliko godina zaista može postati sajam vrijedan spomena i posjete.
Jedan od meni omiljenih hrvatskih sajmova je Festival hrane i vina, koji (iako naplaćuje ulaz) funkcionira na jednoj višoj razini od mnogih drugih manjih kulinarskih sajmova i festivala. Pozitivna stvar je i prisutnost ljudi iz struke, koji zaista mogu ocijeniti kvalitetu sajma i povesti ga u dobrom smjeru.
Što se sajma čokolade i kave tiče, žao mi je što nije organiziran više u smislu festivala, pa da čitava pozornost ne padne isključivo na prodaju proizvoda koji se na neki način vežu uz čokoladu i kavu (npr. mlijeko za kavu, čokoladno mlijeko, pekarski proizvodi s čokoladom... ). Prodaja figurica od čokolade razumijem da je očito zanimljiva širokoj masi, ali mislim da nebi trebala biti glavna atrakcija jednog događanja koje se bavi dvjema svjetski valjda najobožavanijim namirnicama.
Sajam sam posjetila s kolegicama blogericama i ostale smo pomalo razočarane nedostatkom inspiracije, kreativnosti i pomalo lošim ostvarenjem dobre ideje. Showcooking kutak koji bi po meni trebao biti jedan od centara događanja jer u sam festival unosi neku dinamiku, smješten je - doslovce u kut.. u mračnoj prostoriji natrpanoj stolicama, koju je tako lako promašiti, ako ne zavirujete u svaki kutak.
Također, sigurna sam da su se mnogi od izlagača mogli predstaviti na puno bolji i kreativniji način, no to zahtjeva trud i kreativnost, koje je toliko nedostajalo.
Žao bi mi bilo da jedan idejom zanimljiv sajam postane prostor za široke mase "na kojem se prodaje čokolada i pije kava". Jer sve je više ljudi koji prepoznaju kvalitetu.. i razumiju da je više toga u čokoladi i kavi od ovoga što je ponuđeno na ovom sajmu.
Da se razumijemo, ne smatram da je ovaj sajam totalni promašaj.. ima mnogo malih zanimljivih stvari koje se daju pronaći.. i nemam apsolutno ništa protiv prodaje i promocije.. dapače.
Volim sajmove u Zagrebu, čisto radi činjenice da se i u našoj maloj Hrvatskoj nešto događa na temu kulinarstva. Isto tako, živim u uvjerenju da svaki sajam iz godine u godinu može evoluirati u nešto kvalitetnije, naravno - ako ljudi koji ga organiziraju ne okreću glavu od kritika.. I samim time, za nekoliko godina zaista može postati sajam vrijedan spomena i posjete.
Jedan od meni omiljenih hrvatskih sajmova je Festival hrane i vina, koji (iako naplaćuje ulaz) funkcionira na jednoj višoj razini od mnogih drugih manjih kulinarskih sajmova i festivala. Pozitivna stvar je i prisutnost ljudi iz struke, koji zaista mogu ocijeniti kvalitetu sajma i povesti ga u dobrom smjeru.
Što se sajma čokolade i kave tiče, žao mi je što nije organiziran više u smislu festivala, pa da čitava pozornost ne padne isključivo na prodaju proizvoda koji se na neki način vežu uz čokoladu i kavu (npr. mlijeko za kavu, čokoladno mlijeko, pekarski proizvodi s čokoladom... ). Prodaja figurica od čokolade razumijem da je očito zanimljiva širokoj masi, ali mislim da nebi trebala biti glavna atrakcija jednog događanja koje se bavi dvjema svjetski valjda najobožavanijim namirnicama.
Sajam sam posjetila s kolegicama blogericama i ostale smo pomalo razočarane nedostatkom inspiracije, kreativnosti i pomalo lošim ostvarenjem dobre ideje. Showcooking kutak koji bi po meni trebao biti jedan od centara događanja jer u sam festival unosi neku dinamiku, smješten je - doslovce u kut.. u mračnoj prostoriji natrpanoj stolicama, koju je tako lako promašiti, ako ne zavirujete u svaki kutak.
Također, sigurna sam da su se mnogi od izlagača mogli predstaviti na puno bolji i kreativniji način, no to zahtjeva trud i kreativnost, koje je toliko nedostajalo.
Žao bi mi bilo da jedan idejom zanimljiv sajam postane prostor za široke mase "na kojem se prodaje čokolada i pije kava". Jer sve je više ljudi koji prepoznaju kvalitetu.. i razumiju da je više toga u čokoladi i kavi od ovoga što je ponuđeno na ovom sajmu.
Da se razumijemo, ne smatram da je ovaj sajam totalni promašaj.. ima mnogo malih zanimljivih stvari koje se daju pronaći.. i nemam apsolutno ništa protiv prodaje i promocije.. dapače.
Ali vjerujem da izlagači moraju pronaći bolji i kreativniji način kako se predstaviti.. a organizatori biti dovoljno kritični i spremni procijeniti je li to dovoljno dobro za njihov sajam. Jer mlijeko za kavu kupujem u supermarketu, ne na sajmu čokolade i kave.
Sajam kave i čokolade možete posjetiti na Trgu žrtava fašizma (u Džamiji) do 9.2. (još sutra). Ako ste u gradu, prošećite, posjetite i ocijenite sami.
Steta, ja sam to puno drugacije zamisljala i toliko mi je krivo bilo sto nisam blize da ga posjetim jer sam definitivno jedna od onih koji ne mogu zamisliti dan bez te dvije namirnice. Nazalost sve se danas svodi samo na cisti konzumerizam i lovu, gdje god se okrenes, blago receno..
ReplyDeleteNisam bila ali pogledala sam prilog na tv. Jedina stvar koja mi je zapela z aoka je bila gospođa koja je pokazivala kondenzirano mlijeko. Znam da mu možda nije mjesto na sajmu čokolade ali kako imam problema sa nabavkom istog jesi li možda vidjela tko ga to prodaje kod nas? Iz priloga se nije dalo zaključiti.
ReplyDeleteBila bih zahvalna za svaki info.
Petra, u slučaju ako još uvijek nisi došla do info, kondenzirano se mlijeko prodaje u trgovini ruske hrane u Vlaškoj u Zagrebu (zove se Ruske delicije).
DeletePozdrav, Milushka :)