Rižino mlijeko s kokosom

Da sam pobornik uradi-sam projekata, mislim da je bilo jasno u nekim  od mojih prijašnjih recepata, kao onaj za Kikiriki maslac ili za Ginger beer. Uglavnom se u takve projekte upuštam jer su proizvodi koje odlučim napraviti ili nepostojeći u našim dućanima, ili skuplji nego što je to realno.

 photo IMG_7684mala_zps0b70a74a.jpg

Rižino mlijeko jedno je od proizvoda koje je skuplje nego što bi realno trebalo biti.. jer sva slična mlijeka rade se na principu voda  + sadržaj / izblendano + procijeđeno
= mlijeko. Bademovo, lješnjakovo, kokosovo mlijeko, sva su rađena na isti način. Pa zašto bi bilo išta kompliciranije napraviti rižino mlijeko? 



 photo IMG_7702malanotext_zps86faa7fb.jpg

 
I nije! Osim što je možda nešto vremenski duže za pripremu od bademovog mlijeka koje je gotovo doslovno u 2 minute, rižino mlijeko potpuno je identično u načinu pripreme.
Ja sam se odlučila za kombinaciju rižinog mlijeka s kokosom i malo vanilije, jer mi je ukusnije za piti samo, a tako ga najčešće i trošim.



Rižino mlijeko s kokosom

1 litra vode
3 šake riže
1 šaka kokosa 
1 žličica vanilin ekstrakta ili pola mahune vanilije (samo zrnca iz unutrašnjosti)
1 žlica šećera u prahu


Preko noći u 1 litri vode ostavite namočene sirovu rižu i kokos.


 photo IMG_7651_zpsaed9e068.jpg

Idući dan u smjesu dodajte i vaniliju i šećer (po želji), te u blenderu miksajte cca 2-3 minute, povremeno zaustavljajući. Izblendanu smjesu pustite da odstoji minutu, da se gusti dio slegne, te procijedite kroz cjedilku, izostavljajući gusti dio na dnu posude.
Tekućinu još jednom procijedite kroz gazu, odbacujući gusti dio, te procijeđenu tekućinu stavite u posudu za mlijeko i držite u hladnjaku do upotrebe.


 photo IMG_7699malanotext_zps326582b1.jpg

Pošto ova tekućina nema nikakvih lako kvarljivih sastojaka, rok trajanja joj je daleko duži od klasičnog mlijeka.

 photo IMG_7681mala_zpsd7466956.jpg

Jedina sitnica koju uzmite u obzir je grijanje i kuhanje rižinog mlijeka. Riža kao žitarica mljevena čini brašno, a brašno u tekućini pri zagrijavanju djeluje kao zgušnjivač. To bi značilo da ukoliko npr. odlučite s ovim mlijekom napraviti kakao, dobit ćete puno gušću tekućinu nego s klasičnim mlijekom (a i morat ćete je miješati pri grijanju, da se ne zgruda).

 photo IMG_7694_zpsa86d45f7.jpg

Ovo mlijeko je samim time odlično za izrade krema, jer mu nije potrebno dodavati brašno ili gustin da bi se krema zgusnula. Ja sam ga jedne večeri iskoristila i da si napravim puding s kokosom.

Uživajte u ovom zdravom napitku bez laktoze, finog kokos - vanilija okusa, a gotovog (skoro) za tren. 

 photo EF13706560B3FABA35B47C49FEA24F93.png

Comments

  1. Nisam nikad mislila da se tako lako može napraviti ovo mlijeko koje je tako zdravo!

    ReplyDelete
  2. Dok nisam kupila blender i počela isprobavati recepte za smoothie, nisam ni znala koliko je jednostavno napraviti zdrav međuobrok ili napitak :) Super mi je okus, i puno je zdravije od kupovnog mlijeka !

    ReplyDelete

Post a Comment