Čokoladni tiramisu
Ljetni mjeseci u mojoj kuhinji okreću me jelima za koje nije
potrebna pećnica, a ovo je svakako jedan od mojih omiljenih.
Tiramisù je u originalu kombinacija nježne
kreme i snažne kave, no ubaciti čokoladu
u ovu priču nije mi se činilo kao krivi potez. Kava i čokolada, obje su jakog
okusa, no malo kave kao da učini okus čokolade bogatijim i potpunijim. Uostalom, svi znamo da je čokolada pravi
podizač raspoloženja, pa je nekako logična u desertu čije ime u doslovnom
prijevodu s talijanskog znači - "Podigni me!"
Ovaj recept radila sam za suradnju s Gastro.hr-om, a zapravo je verzija starog, klasičnog recepta za Tiramisu s mog bloga. Ukoliko želite vidjeti i čitav proces slaganja u čašu, možete ga naći upravo u tom starom postu.
Tiramisù
4 jaja
4 velike žlice šećera u prahu
400g mascarponea
piškote
3-4 dcl mlijeka
2 žličice instant kave
2 žličice kakao praha (nesquick)
200g čokolade
250 ml slatkog vrhnja
250 ml slatkog vrhnja
Ova smjesa je za otprilike 6 čaša od cca 2-2.5dcl, dakle, za 6 osoba.
Čokoladni ganache
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte mu čokoladu nasjeckanu na komadiće i ostavite 1 minutu. Tako ćete čokoladi dopustiti da se sama rastopi u vrućem slatkom vrhnju. Nakon toga dobro izmješajte, kako bi dobili čokoladni ganache bez grudica.
Kava/kakao za piškote
Zakipite 3dcl mlijeka i dodajte mu instant kavu i kakao prah, mješajući dok se ne rastope. U ovu tekućinu namakati ćete piškote prije slaganja u čašu.
Tiramisu krema
Razdvojite žutanjke od bjelanjaka i odijelite ih u dvije različite posude.
U posudu sa žutanjcima dodajte šećer u prahu, te miksajte dok ne dobijete gustu masu (cca 3-4min). U posudu dodajte mascarpone i umiješajte ga da se potpuno spoji, ali da ga nemojte miksati, kako bi smjesa ostala što gušća.
U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Spojite ove dvije smjese i spremni ste puniti čaše
Savjet- Ukoliko niste ljubitelj sirovih žutanjaka u kolaču, prije spajanja jaja s mascarponeom, izmiksane žutanjke i šećer možete i ukuhati u kremu, kuhajući ih na pari na veoma laganoj vatri.
Slaganje tiramisua u čaše
U čašu slažite tiramisu po redosljedu: čokolada-piškote -krema - čokolada...
Dakle, započnite ulijevajući u svaku čašu 1-2 žlice čokoladnog ganachea. Piškote umočite u kava/kakao tekućinu i posložite sloj u čašu. U čašu dodajte veliku žlicu tiramisu kreme, te ju prekrijte čokoladnim ganacheom. Nastavite tako sve do vrha čaše, završavajući s tiramisu kremom na samom vrhu, koju ćete presipati kakao prahom.
Čaše ostavite u hladnjaku barem 2-3 sata da se sve dobro rashladi i prožme.. A onda - uživajte!
Tiramisu mi je među najdražim desertima. Inače ne volim kavu ali u ovom desertu je glavna glumica. :) Jako lijepo izgleda. Nisam ga još nikad slagala u čaši.
ReplyDeleteOdlično izgelda a dodatak čokolade ga diže i ja rado dodam između kreme i piškota otopljenu čokoladu.
ReplyDelete