Verrine - desert u čašici

Nedavno sam na Facebook stranici objavila fotku deserta pod nazivom Verrine i obećala objašnjenje na blogu. Nakon toga, nekoliko dana sam ležala u krevetu s temperaturom i potpuno zanemarila ovaj desert. No i to je iza mene, pa krećem u ovaj potpuno edukativni post za vas koji želite znati nešto više o ovakvom slatkom serviranju.Dakle, odmah da kažem- Verrine nije nikakav konkretan desert. U ovom postu ne očekuje vas recept i koraci izrade. Ovo je isključivo pojašnjenje kako svoj desert učiniti još zanimljivijim i privlačnijim oku.

Verrine u prijevodu s francuskog znači staklenka, dok je verre - čaša. Sam prijevod već govori o tome što vas može očekivati ako ovakav desert naručite u restoranu.  No smisao serviranja deserta u čašu nije isključivo vizualni dojam. Još dva veoma bitna razloga čine ovakav desert posebnim.
 
1. Slojevi različitih tekstura
Ovakav desert nikad se ne sastoji od samo jedne stvari. Svi sastojci u čaši pažljivo su planirani prema različitim teksturama i okusima da se međusobno odlično nadopunjavaju.
2. Samo za vas
Desert pažljivo složen u čašu daje dojam kao da je rađen s mnogo pažnje, isključivo za vas, za razliku od kocke kolača izrezane i stavljene na vaš tanjur.

Moj najnoviji verrine još je daleko od "restaurant material", nedostajale su mu kremasta i hrskava-suha tekstura, no bilo mi je zanimljivo izrađivati i slagati ga.

Photobucket
(pri ukrašavanju korišten tip Wilton 2D)

Sastojao se od (odozdo prema gore):
Chocolate decadence sloja crnog biskvita
Panna cotte s mentom
Želea od pirea jagode
Pločice bijele čokolade s kardamomom i
Tučenog slatkog vrhnja (Creme chantilly)
I moj ne tako davni Tiramisu bila je verzija verinne deserta..

Photobucket Photobucket
(a čašice sa slike pronašle su svoj novi dom u Zemlji Izgubljenih Stvari.. neka im je sa srećom)

Također, pri nedavnom posjetu Festivalu hrane i vina Stephan Macchi nam je poslužio svoju verziju verinna s crvenom narančom.

Photobucket

A kad već ne pišem recept za ovaj moj desert, odlučila sam linkati nekoliko meni zanimljivih verrine deserata koji se nalaze u mojim bookmarksima inspiracije.

Verrine s`mores  - Les gourmandises d`Isa

Photobucket
S`more je poznata američka kombinacija za piknike i kampiranja: keks, čokolada i sljezov kolačić. Moderna verzija može uključivati crumble, čokoladni ganache (ili čok. puding) i meringue kremu.. nešto kao i ovaj verrine.
(I da, počela sam pratiti food blogove na francuskom.)


Mango + Vanilla custard Verrine - Sharmis Passions

Photobucket

Čašica puna slatkog veganskog užitka, kombinirajući kremu/umak od vanilije i manga. U receptu mlijeko jednostavno zamijenite soya mlijekom. U vlastitoj verziji svakako bih dodala neki hrskavi keksić na vrh.


Strawberry verrine - canelle et vanille

Photobucket

Recepte za žele i panna cottu s ovog bloga koristila sam i u svojim verrine desertima. Jedina promjena koju sam uvela je što sam umjesto listića koristila želatinu u prahu.

I za vas skeptike, jedan desert koji će pridobiti i najveće klasičare.

Schwarzwald verrine - Meringue desserts

Photobucket

Stara dobra Schwarzwald torta u obliku deserta u čašici zadovoljiti će i vječite klasičare, kao i ljubitelje moderne prezentacije kolača.

Kako bi izgledao vaš idealni verrine desert?
Možda nešto s mentom, za našu ovomjesečnu igru Ajme, koliko nas je??  :) Podsjećam vas da je do kraja igre na temu "Menta" ostalo još točno 2 tjedna. Kako se priključiti igri možete pronaći objašnjeno u mom nedavnom postu.
Photobucket