Verrine - desert u čašici
Nedavno sam na Facebook stranici objavila fotku deserta pod nazivom Verrine i obećala objašnjenje na blogu. Nakon toga, nekoliko dana sam ležala u krevetu s temperaturom i potpuno zanemarila ovaj desert. No i to je iza mene, pa krećem u ovaj potpuno edukativni post za vas koji želite znati nešto više o ovakvom slatkom serviranju.
Dakle, odmah da kažem- Verrine nije nikakav konkretan desert. U ovom postu ne očekuje vas recept i koraci izrade. Ovo je isključivo pojašnjenje kako svoj desert učiniti još zanimljivijim i privlačnijim oku.
Verrine u prijevodu s francuskog znači staklenka, dok je verre - čaša. Sam prijevod već govori o tome što vas može očekivati ako ovakav desert naručite u restoranu. No smisao serviranja deserta u čašu nije isključivo vizualni dojam. Još dva veoma bitna razloga čine ovakav desert posebnim.
Dakle, odmah da kažem- Verrine nije nikakav konkretan desert. U ovom postu ne očekuje vas recept i koraci izrade. Ovo je isključivo pojašnjenje kako svoj desert učiniti još zanimljivijim i privlačnijim oku.
Verrine u prijevodu s francuskog znači staklenka, dok je verre - čaša. Sam prijevod već govori o tome što vas može očekivati ako ovakav desert naručite u restoranu. No smisao serviranja deserta u čašu nije isključivo vizualni dojam. Još dva veoma bitna razloga čine ovakav desert posebnim.
1. Slojevi različitih tekstura
Ovakav desert nikad se ne sastoji od samo jedne stvari. Svi sastojci u čaši pažljivo su planirani prema različitim teksturama i okusima da se međusobno odlično nadopunjavaju.
2. Samo za vas
Desert pažljivo složen u čašu daje dojam kao da je rađen s mnogo pažnje, isključivo za vas, za razliku od kocke kolača izrezane i stavljene na vaš tanjur.
Moj najnoviji verrine još je daleko od "restaurant material", nedostajale su mu kremasta i hrskava-suha tekstura, no bilo mi je zanimljivo izrađivati i slagati ga.
(pri ukrašavanju korišten tip Wilton 2D)
Sastojao se od (odozdo prema gore):
Moj najnoviji verrine još je daleko od "restaurant material", nedostajale su mu kremasta i hrskava-suha tekstura, no bilo mi je zanimljivo izrađivati i slagati ga.
(pri ukrašavanju korišten tip Wilton 2D)
Sastojao se od (odozdo prema gore):
Chocolate decadence sloja crnog biskvita
Panna cotte s mentom
Želea od pirea jagode
Pločice bijele čokolade s kardamomom i
Tučenog slatkog vrhnja (Creme chantilly)
I moj ne tako davni Tiramisu bila je verzija verinne deserta..
Panna cotte s mentom
Želea od pirea jagode
Pločice bijele čokolade s kardamomom i
Tučenog slatkog vrhnja (Creme chantilly)
I moj ne tako davni Tiramisu bila je verzija verinne deserta..
(a čašice sa slike pronašle su svoj novi dom u Zemlji Izgubljenih Stvari.. neka im je sa srećom)
Također, pri nedavnom posjetu Festivalu hrane i vina Stephan Macchi nam je poslužio svoju verziju verinna s crvenom narančom.
A kad već ne pišem recept za ovaj moj desert, odlučila sam linkati nekoliko meni zanimljivih verrine deserata koji se nalaze u mojim bookmarksima inspiracije.
Verrine s`mores - Les gourmandises d`Isa
S`more je poznata američka kombinacija za piknike i kampiranja: keks, čokolada i sljezov kolačić. Moderna verzija može uključivati crumble, čokoladni ganache (ili čok. puding) i meringue kremu.. nešto kao i ovaj verrine.
(I da, počela sam pratiti food blogove na francuskom.)
Mango + Vanilla custard Verrine - Sharmis Passions
Čašica puna slatkog veganskog užitka, kombinirajući kremu/umak od vanilije i manga. U receptu mlijeko jednostavno zamijenite soya mlijekom. U vlastitoj verziji svakako bih dodala neki hrskavi keksić na vrh.
Strawberry verrine - canelle et vanille
Recepte za žele i panna cottu s ovog bloga koristila sam i u svojim verrine desertima. Jedina promjena koju sam uvela je što sam umjesto listića koristila želatinu u prahu.
I za vas skeptike, jedan desert koji će pridobiti i najveće klasičare.
Mango + Vanilla custard Verrine - Sharmis Passions
Čašica puna slatkog veganskog užitka, kombinirajući kremu/umak od vanilije i manga. U receptu mlijeko jednostavno zamijenite soya mlijekom. U vlastitoj verziji svakako bih dodala neki hrskavi keksić na vrh.
Strawberry verrine - canelle et vanille
Recepte za žele i panna cottu s ovog bloga koristila sam i u svojim verrine desertima. Jedina promjena koju sam uvela je što sam umjesto listića koristila želatinu u prahu.
I za vas skeptike, jedan desert koji će pridobiti i najveće klasičare.
Schwarzwald verrine - Meringue desserts
Stara dobra Schwarzwald torta u obliku deserta u čašici zadovoljiti će i vječite klasičare, kao i ljubitelje moderne prezentacije kolača.
Kako bi izgledao vaš idealni verrine desert?
Možda nešto s mentom, za našu ovomjesečnu igru Ajme, koliko nas je?? :) Podsjećam vas da je do kraja igre na temu "Menta" ostalo još točno 2 tjedna. Kako se priključiti igri možete pronaći objašnjeno u mom nedavnom postu.
Odlični prijedlozi i tvoja varijanta. Sviđa mi se i tiramisu u verrine verziji. Na pamet mi pada ferrero rocher verrine :D
ReplyDeleteOoodlična ideja! Zaista..
DeleteSuper prijedlozi Pam, ova tvoja verzija je totalno dražesna i kjut :)
ReplyDeletedakle, ovo izgleda apsolutno savršeno! sline su mi počele curiti...
ReplyDeletemorat ću sama probati napraviti ovako nešto!
u svakom slučaju, hvala na upoznavanju s verrine desertima ;)
Vau, divno je. Volim te čašaste monodozen dezerte, nisam znala da se tako zovu. Moj omiljeni čašasti slojeviti dezert (ne znam da li bi po definiciji podpao u verrine desert) je sloj frozen yogurt-a, pa granole sa lešnicima pa sveže bobičasto voće.I tako do vrha,dok ne popunim sav prostor u čaši.
ReplyDeleteahhhhh.. totalno.. tvoja ideja zvuči savršeno.. da nisam bolesna, već sad bih radila svoj froyo.. Da, definitivno da!
DeleteKada pravim verrine za sebe onda uvijek uzmem case od 3 dcl:)))
ReplyDeleteAli na poslu sam obozavala bankete sa milonima casica i slatkih i slanih verrine-a, super ukrasenih, sarenih, na stolovima u balskoj dvorani.
odlicno izgledaju ovi verrines i dobro se jos sjecam tvojeg tiramisu-a. Ponekad radim verrines u slatkoj ili slanoj izvedbi a ovi linkovi su prava inspiracija :)
ReplyDeletePredivno izgleda!
ReplyDeleteOna prva kombinacija, panna cotta sa mentom....wow! moram to da napravim! mislim da ce moji prijatelji obozavati!
:O
ReplyDeleteJa sam se zaljubila! :P
fino ... :)
ReplyDeletehttp://urbanprettygirl.blogspot.com/
Ja obožavam te dezerte u čašama.Izbor je odličan,ne bih mogla da se odlučim.
ReplyDeletePrekrasni. Idealna verrina, nešto sa jagodom.
ReplyDeletevolim verrine i u slanoj varijanti,imam zgodnu knjigu ali još nisam ništa probala, gdje nabavljaš čašice!!??
ReplyDeleteOve čašice sam sasvim slučajno nabavila, ali sam čula da ih ima i u Metrou..
DeleteGdje si ih nabavila ako mogu znat????
Deletehvala na pomoći!
ReplyDeleteNjam njam... ovo je ko stvoreno za mog dečka, sutra se bacam u akciju da mu napravim, hehehe
ReplyDeletepusa
Mateaˇˇ