Verrine - desert u čašici

Nedavno sam na Facebook stranici objavila fotku deserta pod nazivom Verrine i obećala objašnjenje na blogu. Nakon toga, nekoliko dana sam ležala u krevetu s temperaturom i potpuno zanemarila ovaj desert. No i to je iza mene, pa krećem u ovaj potpuno edukativni post za vas koji želite znati nešto više o ovakvom slatkom serviranju.



Dakle, odmah da kažem- Verrine nije nikakav konkretan desert. U ovom postu ne očekuje vas recept i koraci izrade. Ovo je isključivo pojašnjenje kako svoj desert učiniti još zanimljivijim i privlačnijim oku.

Verrine u prijevodu s francuskog znači staklenka, dok je verre - čaša. Sam prijevod već govori o tome što vas može očekivati ako ovakav desert naručite u restoranu.  No smisao serviranja deserta u čašu nije isključivo vizualni dojam. Još dva veoma bitna razloga čine ovakav desert posebnim.
 
1. Slojevi različitih tekstura
Ovakav desert nikad se ne sastoji od samo jedne stvari. Svi sastojci u čaši pažljivo su planirani prema različitim teksturama i okusima da se međusobno odlično nadopunjavaju.
2. Samo za vas
Desert pažljivo složen u čašu daje dojam kao da je rađen s mnogo pažnje, isključivo za vas, za razliku od kocke kolača izrezane i stavljene na vaš tanjur.

Moj najnoviji verrine još je daleko od "restaurant material", nedostajale su mu kremasta i hrskava-suha tekstura, no bilo mi je zanimljivo izrađivati i slagati ga.

Photobucket
(pri ukrašavanju korišten tip Wilton 2D)

Sastojao se od (odozdo prema gore):
Chocolate decadence sloja crnog biskvita
Panna cotte s mentom
Želea od pirea jagode
Pločice bijele čokolade s kardamomom i
Tučenog slatkog vrhnja (Creme chantilly)








I moj ne tako davni Tiramisu bila je verzija verinne deserta..

Photobucket Photobucket
(a čašice sa slike pronašle su svoj novi dom u Zemlji Izgubljenih Stvari.. neka im je sa srećom)

Također, pri nedavnom posjetu Festivalu hrane i vina Stephan Macchi nam je poslužio svoju verziju verinna s crvenom narančom.

Photobucket

A kad već ne pišem recept za ovaj moj desert, odlučila sam linkati nekoliko meni zanimljivih verrine deserata koji se nalaze u mojim bookmarksima inspiracije.

Verrine s`mores  - Les gourmandises d`Isa

Photobucket
S`more je poznata američka kombinacija za piknike i kampiranja: keks, čokolada i sljezov kolačić. Moderna verzija može uključivati crumble, čokoladni ganache (ili čok. puding) i meringue kremu.. nešto kao i ovaj verrine.
(I da, počela sam pratiti food blogove na francuskom.)


Mango + Vanilla custard Verrine - Sharmis Passions

Photobucket

Čašica puna slatkog veganskog užitka, kombinirajući kremu/umak od vanilije i manga. U receptu mlijeko jednostavno zamijenite soya mlijekom. U vlastitoj verziji svakako bih dodala neki hrskavi keksić na vrh.


Strawberry verrine - canelle et vanille

Photobucket

Recepte za žele i panna cottu s ovog bloga koristila sam i u svojim verrine desertima. Jedina promjena koju sam uvela je što sam umjesto listića koristila želatinu u prahu.

I za vas skeptike, jedan desert koji će pridobiti i najveće klasičare.

Schwarzwald verrine - Meringue desserts

Photobucket

Stara dobra Schwarzwald torta u obliku deserta u čašici zadovoljiti će i vječite klasičare, kao i ljubitelje moderne prezentacije kolača.

Kako bi izgledao vaš idealni verrine desert?
Možda nešto s mentom, za našu ovomjesečnu igru Ajme, koliko nas je??  :) Podsjećam vas da je do kraja igre na temu "Menta" ostalo još točno 2 tjedna. Kako se priključiti igri možete pronaći objašnjeno u mom nedavnom postu.
Photobucket

Comments

  1. Odlični prijedlozi i tvoja varijanta. Sviđa mi se i tiramisu u verrine verziji. Na pamet mi pada ferrero rocher verrine :D

    ReplyDelete
  2. Super prijedlozi Pam, ova tvoja verzija je totalno dražesna i kjut :)

    ReplyDelete
  3. dakle, ovo izgleda apsolutno savršeno! sline su mi počele curiti...
    morat ću sama probati napraviti ovako nešto!
    u svakom slučaju, hvala na upoznavanju s verrine desertima ;)

    ReplyDelete
  4. Vau, divno je. Volim te čašaste monodozen dezerte, nisam znala da se tako zovu. Moj omiljeni čašasti slojeviti dezert (ne znam da li bi po definiciji podpao u verrine desert) je sloj frozen yogurt-a, pa granole sa lešnicima pa sveže bobičasto voće.I tako do vrha,dok ne popunim sav prostor u čaši.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhhhh.. totalno.. tvoja ideja zvuči savršeno.. da nisam bolesna, već sad bih radila svoj froyo.. Da, definitivno da!

      Delete
  5. Kada pravim verrine za sebe onda uvijek uzmem case od 3 dcl:)))
    Ali na poslu sam obozavala bankete sa milonima casica i slatkih i slanih verrine-a, super ukrasenih, sarenih, na stolovima u balskoj dvorani.

    ReplyDelete
  6. odlicno izgledaju ovi verrines i dobro se jos sjecam tvojeg tiramisu-a. Ponekad radim verrines u slatkoj ili slanoj izvedbi a ovi linkovi su prava inspiracija :)

    ReplyDelete
  7. Predivno izgleda!
    Ona prva kombinacija, panna cotta sa mentom....wow! moram to da napravim! mislim da ce moji prijatelji obozavati!

    ReplyDelete
  8. fino ... :)
    http://urbanprettygirl.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Ja obožavam te dezerte u čašama.Izbor je odličan,ne bih mogla da se odlučim.

    ReplyDelete
  10. Prekrasni. Idealna verrina, nešto sa jagodom.

    ReplyDelete
  11. volim verrine i u slanoj varijanti,imam zgodnu knjigu ali još nisam ništa probala, gdje nabavljaš čašice!!??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ove čašice sam sasvim slučajno nabavila, ali sam čula da ih ima i u Metrou..

      Delete
    2. Gdje si ih nabavila ako mogu znat????

      Delete
  12. Njam njam... ovo je ko stvoreno za mog dečka, sutra se bacam u akciju da mu napravim, hehehe

    pusa


    Mateaˇˇ

    ReplyDelete

Post a Comment